Strindberg i serierna

De senaste åren är det flera serietecknare som av olika skäl blivit lockade att berätta om Strindberg eller göra tolkningar av hans historier.

Per Demervall tecknade “Röda rummet”, en mycket bokstavstrogen skildring av Falks äventyr i Stockholm. Seriealbumet börjar med den kända panoreringen från Mosebacke och Demervall har vinnlagt sig att återskapa historiskt korrekta miljöer.

När Anneli Furmark berättar om hur August trillat över till vår tid i en tidslucka och möter just Furmark och diskuterar sin kvinnosyn och annat blir det en varm, insiktsfull historia med en Strindberg bortom klichéerna.

Fabian Göransson har gjort sig känd för att vara en gudabenådad tecknare med en hel del satirisk svärta i sitt tusch. I “Inferno” skildrar Göransson Strindbergs kris med en kongenialisk stil. Notera gärna hur han lyfter fram kvinnornas roll i berättelsen!

“Döda rummet” är en konstig historia som kommer ut senare i år. Här har Demervall gjort gemensam sak med serietecknaren Ola Skogäng, tidigare känd för sina album med björnen Theos ockulta äventyr. I “Döda rummet”, som lägligt nog publiceras på Strindbergs födelesedag, sägs Siri von Essen spela en mycket aktiv roll.

“En dåres försvarstal” återstår att bli nedtecknad i serieform.

Inferno

Inferno

Etiketter: , , , , , , , ,

3 kommentarer till “Strindberg i serierna”

 1. Per Demervall skriver:

  Hej.
  Döda rummet publiceras på Strindbergs Dödsdag. Siri von Essen är inte med någonstans i boken (vad jag vet) Annars var allt rätt 😉

  /Per

 2. Patrik Schylstrom skriver:

  Hej Per,
  Jag skrev, dumt nog, bara ur minnet: en modern Madam Flod figurerar dock i boken, non pas?

  http://ekholmtegebjer.se/sajten/artikel/205/doeda-rummet

  /Patrik S

 3. Per Demervall skriver:

  Nää. Inte ens det. Där emot så heter en av huvudfigurerna Fanny Flod.
  Hennes namn är en kombination av Madam Flod och en av Strindbergs sista passioner, den unga aktrisen Fanny Falkner.

Svara på inlägget