Stockholm läser Kungsgatan!

stockholm-laser-2015-kungsgatan-av-ivar-lo-johansson-8697

Ivar Lo-Johansson, Susanna Alakoski och Anneli Jordahl med nyutgåvorna av “Kungsgatan”

2015 kommer stockholmarna att läsa en av de klassiska Stockholmsskildringarna: “Kungsgatan” av Ivar Lo-Johansson. Romanen är från 1935 och skildrar de två unga människorna Adrian och Martas väg från landsbygden till storstaden ett decennium tidigare, och vad staden gör med dem. På samma gång skildrar den en brytningstid i Sveriges och Stockholms historia, när dess befolkning bytte skepnad från att vara ett folk av lantbrukare till att bli delar av ett industrisamhälle.

Ivar Lo-Johansson är en av våra främsta arbetarförfattare och levde mellan 1901 och 1990. “Kungsgatan” var hans fjärde roman och är en både hjärtskärande och obeveklig historia om samhällsutveckling, och om två unga människor som befinner sig mitt i den.

Bondsonen Adrian och statarflickan Marta lämnar den tillvaro som tycks förutbestämd för dem – att ta över gården, att fortsätta arbeta för herrskapsfolket, och reser till staden, till Stockholm. Där möter de skilda öden och Ivar Lo får möjligheten att skildra inte bara detta möte med den nya tidens urbana liv, utan också att skriva om saker och ting på ett nytt sätt.

Här finns det arbetsliv där en ung man från landet har svårt att hävda sig, men också värre saker som könssjukdomar och prostitution. Om allt detta ville Ivar Lo skriva utan skygglappar. Han ville “vädra ut i moralismens mest unkna källarutrymmen, skildra prostituerade människor utan romantik men också utan fördömande, och skriva om könssjukdomar som om de vore något man kunde tala om, inte bara bli smittad av”. Så skriver Bertil Palmqvist i boken “Samtal med Ivar Lo-Johansson”.

Alla som varit unga och hungriga på kärlek och äventyr

Författaren Anneli Jordahl är ordförande i Stiftelsen Ivar Lo-Johanssons Författarfond och var den som tog emot blommorna vid offentliggörandet av “Kungsgatan” som 2015 års Stockholm läser-bok. Hon ser “Kungsgatan” som en roman som är högst relevant för oss också idag:

– Alla som varit unga och hungriga på kärlek och äventyr hittar in i “Kungsgatan”. Alla som känt skam över könssjukdomar blir tröstade. Nyinflyttade som lider av ensamhet och oro över att inte hitta jobb identifierar sig. De som gjort klassresan och tvingats leva med det avstånd som kan uppstå gentemot föräldrarna får sitt.

Författaren Susanna Alakoski har skrivit förordet till nyutgåvan av “Kungsgatan” som kommer ut speciellt för Stockholm läser. Hon läste mycket av Ivar Lo redan som ung, men “Kungsgatan” först som vuxen. För henne är den ett exempel på hur lika tillvaron ändå är för oss som lever idag jämfört med förr:

– När jag läste “Kungsgatan” slogs jag av hur mycket det är en tidlös och skoningslös skildring av oss som vilsna identitetssökande människor. Kärlek, svek, sex och konsekvenser avgör våra livsöden. Det är ingen skillnad på att vara ung nu och då. Kungsgatan är en modig roman som tar upp könssjukdomar, otrohet och ensamhet.

Kungsgatan som symbol

Både Adrian och Marta lämnar föräldrar och hembygd för att söka lyckan i staden. Kungsgatan är en symbol för både det lockande och det farliga, fint beskrivet i en närmast naturlyrisk passage i början av boken. Kungsgatan rymmer både glädjeflickor och affärsmän, sunkiga caféer och fina butiker. Här finns Hötorget med sin hötorgsmålare, här smyckas gatan för att en prinsessa ska köras förbi i kortege samtidigt som unga festande människor drar förbi inpå småtimmarna.

Mötet med staden blir också bitvis brutalt. Det är inte lätt att få arbete för en outbildad, oerfaren ung människa från landet, och får man väl arbete är det ändå svårt att försörja sig. Men att inte resa till staden är ändå inget val varken för Adrian eller Marta. De måste resa. Det är där deras framtid finns. Också detta är ett evigt aktuellt ämne.

Text och foto: Alice Thorburn

Etiketter: ,

2 kommentarer till “Stockholm läser Kungsgatan!”

  1. […] vafan nu har det hänt igen, Stockholm läser-juryn har gissat på fel bok trots att det är de själva som hittar på […]

  2. […] är alltid samma sak när jag ger mig på årets bok i serien Stockholm läser. I år är det Ivar Lo Johanssons Kungsgatan från 1935, som vi stockholmare ska kränga oss över. […]

Svara på inlägget