Marianne Enge Swartz om filmen Norrtullsligan – spoilervarning!

tora-teje-som-salomeMarianne Enge Swartz har varit ordförande i Elin Wägner-sällskapet och är en av dem som sprider ordet om Wägner. Här skriver hon om stumfilmen Norrtullsligan som visas med pianist den 22 mars i Stockholm.

”Elin Wägner var tidigt intresserad av filmen som ett nytt, spännande uttrycksmedel.  Hennes första roman Norrtullsligan blev film 1923 och visas i vår på cinemateken i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det blev två män som 1923 skapade kvinnofilmen Norrtullsligan efter Elin Wägners första roman från 1908 – en berättelse om ett kollektiv kontorsflickors vedermödor i den manliga världen. Regissör var Per Lindberg och Hjalmar Bergman, en av tidens mest kända författare, skrev manus. Kvinnokollektivet Norrtullsligans fyra medlemmar spelades av välkända skådespelerskor, Tora Teje var berättaren Pegg (på bilden som Salome), Inga Tidblad den busiga 18-åriga Baby, Renée Björling den rejäla Eva och Linnea Hillberg den sjukliga Emmy, ”grå som en gammal sjal ” enligt romanen.

Filmen hade premiär på Röda Kvarn den 26 december 1923 och blev mycket uppmärksammad. Recensenterna var i stort sett positiva fast Hjalmar Bergman gav filmen ett lyckligt slut som inte överensstämde med romanens, sannolikt av kommersiella skäl. Det var något som inte alla recensenter gillade. Elin Wägner skrev själv en recension i Sydsvenskan där hon accepterade det lyckliga slutet: ”Lyckligt och egentligen sentimentalt, men det gör ingenting ty de sista scenerna är av de uppfinningsrika herrarna kryddade med en rad lustiga intermezzon som ta bort den söta smaken.”

Stumfilmen Norrtullsligan återupptäcktes för några år sedan av Mikaela Kindblom, som bidragit till att den åter blivit aktuell. Första kapitlet i hennes bok Våra drömmars stad, Stockholm i filmen, från 2006 handlar helt om Per Lindbergs film.”

Marianne Enge Swartz

Etiketter: , , ,

Svara på inlägget