Man kan diskutera det litterära också

stockholm-i-dimmaDagensbok.com tycker inte att Norrtullsligan är något att diskutera. Jag tror skribenten menar att boken inte bara är politisk, utan även litterär (med litterär menar jag typ: fokus på språk, stil, ton och form).  Att boken är vackert skriven märks speciellt när man läser högt, tycker cirkeldeltagarna på ABF:s bokcirkel som läser Norrtullsligan just nu. När de fem deltagarna skulle välja varsitt favoritstycke i boken, valde två av dem samma. Läs högt så förstår ni varför:

”Baby och jag är ute och går på kvällen. Egentligen ville Baby alls icke gå med mig, men notarien har nattvakt. Den historiska novemberdimman ligger i dag som i går som alla dagar över över staden. Det är inte den täta, sega, ogenomträngliga, som går vandringen på gatorna till ett äventyr med ständiga överraskningar, det är en äldre, slapp, gråtmild dimma, i vilken jag åtminstone inte vinner mina segrar. Den obeskrivliga ältan på gatorna smyger sig kvinnligt mjukt och smeksamt uppåt kängskaften  och klättrar lekfullt i små stänk uppåt kjolkanterna  och vad därutöver är, och man blir trött och tung – när man inte är kär, som Baby, förstås.”

Etiketter:

2 kommentarer till “Man kan diskutera det litterära också”

  1. Björn, dagensbok.com skriver:

    Hej,

    Bara för att förtydliga: Visst är den något att diskutera! Det är precis det jag menar – att det vore trist om diskussionen runt den enbart kommer att handla om den politiska dimensionen, för även om den givetvis är väldigt relevant är boken också såpass tydlig med var den står att det är svårt att dra igång någon stor diskussion runt exakt vart den vill komma. Det är en riktigt bra roman som, precis som sina huvudpersoner, förtjänar att ses för sitt människo/litteraturvärde och inte enbart som en debattinlaga. Men jo, lite försökte jag nog få folk att säga emot mig där… 🙂

  2. Jag broderar med Broderihäxorna varannan måndag och varje gång läser jag ett kapitel ur Norrtullsligan. Den är faktiskt väldigt lämplig för högläsning!

Svara på inlägget