Astrid Trotzig gästbloggar 3-4 februari

Vi läser, vi tänker, vi träffas, diskuterar, länge och alltid intensivt, funderar. Det är som vilken läsecirkel som helst, arbetet i juryn för Stockholm läser. Fast det finns förstås en avgörande skillnad: vårt läsande och våra diskussioner ska resultera i valet av årets vinnarroman.
Det är lika svårt varje gång, eftersom att alla de nominerade verken håller hög litterär kvalitet och uppfyller kriterierna för en vara en värdig Stockholm läser-titel. Å andra sidan blir det därför samtidigt ganska enkelt – det kan inte bli fel.
Men det slutgiltiga valet, det måste väl ändå finnas någonting som fäller avgörandet?
För egen del utgår jag från det läs- och litteraturfrämjande syftet med hela Stockholm läser-tanken: att skapa samtal om litteratur, att locka olika generationer till läsning av samma roman, ge upphov till möten, nya och oväntade…
Vi har gjort rätt val, varje gång, det är jag säker på.
Ändå känner jag alltid en viss spänning och nervositet när årets vinnare ska tillkännages: hur ska den tas emot? Kommer läsarna att tycka om den, kommer de som redan har läst den att vilja läsa den igen, kommer den att få nya läsare, ett nytt liv? Jag tror det. Eller förresten: det är jag säker på, det också.

Astrid Trotzig, författare och medlem i Stockholm läser-juryn

Astrid Trotzig

Svara på inlägget