Arkiv för januari, 2020

Stockholm läser Den högsta kasten!

20 januari 2020

Carina Rydbergs Den högsta kasten är vald till 2020 års Stockholm läser-bok. Det offentliggjordes på Stadsbiblioteket den 20 januari kl 18.00. Nu startar Stockholm största bokcirkel.

Juryns motivering
“I Den högsta kasten sätter Carina Rydberg sin person på spel i ett blottläggande av spelreglerna för kön och klass. Stockholms krogvärld och Indiens idévärld dubbelexponeras i en intensiv uppgörelse med män med makt. Huvudpersonen sitter fast i kärlekens förtärande grepp, men från att ha varit uppslukad av kärlek börjar hon ruva på hämnd. Med sin självutlämnande och självbiografiska prosa föregår romanen det nya milleniets exhibitionistiska strömningar.”

Program
Här finns Stockholm läser-programmet som pdf: Program 2020
Programmet fylls på allt eftersom.

Vinnare i ledtrådstävlingen
Redan efter två ledtrådar mejlade Marie Eriksson rätt svar i ledtrådstävlingen. Det var det flera som gjorde, men Marie var först – grattis!

Ledtrådsfacit
1. Ett PA-system – åsyftar restaurangen P.A.&Co, där bokens huvudperson är stamkund
2. Karta över Indien, där Den högsta kasten delvis utspelas
3. Foto av Riddargatan, där P.A.&Co ligger
4. Drinkar – det förekommer många barer, inte bara P.A.&Co, i boken
5. Foto av en annan författare Rydberg, nämligen Victor Rydberg

Ledtråd nr 5

17 januari 2020

Här är det femte och sista ledtråden i tävlingen “Vilken blir 2020 års Stockholm läser-bok?”. Mejla dina gissningar till stockholmlaser@forfattarcentrum.se senast idag, 17 januari, (du har till midnatt på dig). Måndag 20 januari kl 18.00 tillkännages vinnaren – den som var först med att mejla in rätt gissning – i samband med att boken tillkännages i rotundan på Stockholms stadsbibliotek, Sveavägen 73. Välkommen dit och bli en av de första som får veta vilken årets bok är! Du blir kanske ledtrådstävlingens vinnare också och får ett exemplar av den rykande färska pocketupplagan.

Foto: Frans Gustaf Klemming, ca 1885/Stockholmskällan

Ledtråd nr 4

16 januari 2020

Fjärde ledtråden i tävlingen “Vilken blir 2020 års Stockholm läser-bok?” Mejla dina gissningar till stockholmlaser@forfattarcentrum.se senast 17 januari. Och kom till Stockholms stadsbibliotek måndag 20 januari kl 18.00 och få reda på vilken bok det blir!

Illustration: Mindy Korpelin Lindqvist

Ledtråd nr 3

15 januari 2020

Här är tredje ledtråden i tävlingen “Vilken blir 2020 års Stockholm läser-bok?” Vi publicerar en ledtråd per dag den här veckan. Mejla dina gissningar till stockholmlaser@forfattarcentrum.se senast fredag 17/1. På måndag tillkännages både boken och en (eventuell) ledtrådstävlingsvinnare, var när hur hittar du längre ner.

Ledtråd nr 2

14 januari 2020

Här är andra ledtråden. Skicka din(a) gissning(ar) till stockholmlaser@forfattarcentrum.se senast fredag 17 januari.
Måndag 20 januari tillkännages årets Stockholm läser-bok i rotundan på Stockholms stadsbibliotek, Sveavägen 73. Då läses också det nyskrivna förordet till bokens Stockholm läser-upplaga upp. Välkommen!

Ledtråd nr 1

13 januari 2020

Det är dags för ledtrådstävling. Vi publicerar ledtrådar, en per dag under den här veckan (13-17 januari), och det är fritt fram att gissa – hur många gånger som helst! – på vilken bok det är som blir årets Stockholm läser-bok. Mejla senast fredag 17 januari till stockholmlaser@forfattarcentrum.se. Måndag 20 januari kl 18 avslöjas årets Stockholm läser-bok och den som gissat rätt har möjlighet att vinna ett exemplar.