Arkiv för januari, 2017

Stockholm läser 2017: Årets program

31 januari 2017

Under hela året anordnas en mängd aktiviteter med anknytning till Sodomsäpplet av Bengt Martin, alltifrån bokcirklar till författarsamtal och stadsvandringar. Här nedan kan du se allt som händer. Du kan även ladda ner årets program som pdf.

EVENEMANG

Min själsfrände med Johan Hilton
Förordsförfattaren och journalisten Johan Hilton berättar om sin relation till Bengt Martins författarskap och trilogin om Joakim Mander. Samtalet leds av Harald Hultqvist.
Stadsbiblioteket
Onsdag 1 mars kl. 18

Bokcirkel inför publik
En panel av inbjudna gäster under ledning av Marie Lundström (Lundströms bokradio, P1) bokcirklar om Sodomsäpplet och bjuder in publiken att delta i samtalet.
Stockholms stadsbiblioteks aula, Odengatan 61D
Tisdag 7 mars kl. 18

Litterär after work
Varva ner med en litterär paus efter jobbet. Årets Stockholm läser-bok avhandlas i barmiljö av en inbjuden panel under ledning av författaren Anna Ahlund.
Norrport, Roslagsgatan 38
Onsdag 22 mars kl. 18

Arvet efter Sodomsäpplet
Sebastian Lönnlöv, bibliotekarie och litteraturkritiker, berättar mer om Bengt Martins författarskap, dess betydelse och HBTQ-litteraturens historia i Sverige.
Fanfaren/Farsta bibliotek
Onsdag 29 mars kl. 18

Konsten att förenkla Sodomsäpplet
Hur återberättar man en så ångestfylld och tidstypisk roman som Sodomsäpplet på lättläst svenska? Ett samtal mellan bokens återberättare Niklas Darke och Amalthea Frantz, redaktör.
Sture bibliotek
Måndag 3 april kl. 18

Panelsamtal inför publik
Tre kulturpersonligheter diskuterar Stockholm läser-boken.
Hornstulls bibliotek
Torsdag 6 april kl. 19

Temalördag
Sexualitet och könsidentitet – ungas röster.
Bredängs bibliotek
Lördag 13 maj kl. 13–16

STADSVANDRING

Sodomsäpplet och staden
En vandring som tar avstamp i Sodomsäpplet: om författaren Bengt Martin, Stockholm i mitten av 1900-talet och hur det var att växa upp som gay under en tid när homosexualitet klassades som en sjukdom. Guide: Nadja Karlsson. Kostnadsfritt men begränsat antal platser. Boka fr.o.m. 6 mars på biblioteket.se/boka eller tel. 08-508 30 900. I samarbete med Stockholms stadsmuseum.
Torsdag 6 april kl. 18
Söndag 7 maj kl. 14
Torsdag 11 maj kl. 18
Samling: Vanadislunden, korsningen Frejgatan/Döbelnsgatan.

BOKCIRKLAR

Vällingby bibliotek
Föranmälan i infodisken.
Lördag 4 mars kl. 14

Fanfaren/Farsta bibliotek
Ingen föranmälan.
Onsdag 22 mars kl. 17.30

Östermalms bibliotek
Föranmälan till margaretha.koerner@stockholm.se.
Tisdag 28 mars kl. 14

Gubbängens bibliotek
Föranmälan till karin.skoog@stockholm.se eller tel. 08-508 305 34.
Måndag 3 april kl. 18

Fruängens bibliotek
Föranmälan till fruangen.ssb@stockholm.se eller i infodisken.
Tisdag 4 april kl. 17.15

Luma bibliotek
Ingen föranmälan.
Måndag 10 april kl. 13

Stadsbiblioteket
Föranmälan till patrik.schylström@stockholm.se eller 08-508 311 72.
Tisdag 11 april kl. 18 (OBS, nytt datum)

Kista bibliotek
OBS! Lättläst bokcirkel. Föranmälan via biblioteket.se/kalender.
Onsdag 19 april kl. 18

Kista bibliotek
En del av den internationella bokcirkeln ”Kista International Book Club” med cirklar på många olika språk, inte bara svenska. Föranmälan via biblioteket.se/kalender.
Onsdag 26 april kl. 18

Sture bibliotek
Föranmälan till sture.ssb@stockholm.se eller 08-508 307 51.
Tisdag 9 maj kl. 19

ÖVRIGT

Bibliotekspodden Solen
Lyssna på Stockholms stadsbiblioteks bibliotekspodd Solen, som kommer med ett nytt avsnitt ungefär en gång i månaden. Under 2017 kommer ett avsnitt att ägnas åt årets Stockholm läser-bok. Lyssna på biblioteket.se eller på Itunes.

Fler program tillkommer, bland annat kring den lättlästa boken. Håll utkik här på bloggen och på biblioteket.se/kalender.

 

Årets Stockholm läser-bok är Sodomsäpplet av Bengt Martin

30 januari 2017

I år läser Stockholm Sodomsäpplet av Bengt Martin. Så här lyder juryns motivering: ”När Sodomsäpplet kom ut 1968, var det den första skildringen i svensk litteratur av en ung homosexuell man. Vi får följa Joakim Mander och hans upplevelser av att vara homosexuell i Stockholm på 1940-talet, hur det kändes att alltid hamna fel, att förföljas och kränkas. Bengt Martin (1933–2010) skrev uppriktigt, sanningsenligt och med mycket erfarenhet i orden. Kring ett tungt och tabubelagt ämne fick han till en lätthet som gav berättelsen vingar. Nu låter vi den flyga igen.”

Stockholm-läser-Facebook_bild-till-flödetFoto: Harald Borgström

Sodomsäpplet är berättelsen om Joakim Mander, en 16-årig stockholmare i slutet av 1940-talet. Han bor tillsammans med sin kontrollerande och känslomässigt omogna mor på Frejgatan, i ett område kallat Sibirien några kvarter ifrån Stadsbiblioteket på Sveavägen. Sedan faderns död är Joakim mycket ensam. I skolan skäms han för sina slitna urväxta kläder, sin tandställning och sina glasögon av gammaldags modell. Joakim vill vara vacker och speglar sig ofta. Då modern inte är hemma passar han i hemlighet på att låna hennes läppstift och smycken. När han drömmer om en ny lodenrock och nya glasögon tycker modern att han sjåpar sig och bär sig åt som en flicka. Ofta får han höra att hon önskar att han vore som andra pojkar.

På ett sommarjobb träffar han den tio år äldre Nick. Joakim blir förälskad och de inleder ett hemligt förhållande. Det blir starten på ett dubbelliv för Joakim, där samvaron med Nick måste hållas strängt avskild från den alltmer outhärdliga tillvaron på skolan och hemma hos modern på Frejgatan. Men hemlighetsmakeriet har ett pris och skapar starka inre slitningar.

Skam, skuld, ensamhet och hemligheter

När Sodomsäpplet gavs ut år 1968 väckte den stor uppmärksamhet. Författaren Bengt Martin medverkade i TV-programmet ”Storforum” och berättade om bokens självupplevda huvudtema: hur det var att växa upp och leva som homosexuell i ett samhälle och en tid där homosexualitet fortfarande betraktades som en psykisk störning. Efteråt fick Bengt Martin många brev från läsare runt om i landet som kände igen sig i romanen.

Staden

Sodomsäpplet är också en berättelse om Stockholm. Joakim går långa promenader längs gatorna och platserna runt hemmet: Surbrunnsgatan, Sveavägen och Vanadislunden. Båtklubben i Brunnsviken, varifrån han drömmer om att åka på kanotutflykt tillsammans med Verner, familjens inneboende som utövar sexuell dragningskraft på både Joakim och mamman. Det stora tidningshuset i Klarakvarteren, där han träffar Nick. Och Stadsbiblioteket, som blir en fristad för Joakim. Här får han vara ifred när han sitter i läsesalarna och lyssnar på de lågmälda samtalen mellan besökarna och bibliotekarierna. Här skäms han inte för fula glasögon, tandställning eller slitna kläder. Han får reda på att Oscar Wilde var homosexuell och bär med sig en bok av författaren, med titeln dold av omslagspapper.

Trilogi

Sodomsäpplet är första boken i en trilogi. I de följande delarna Nejlikmusslan (1969) och Finnas till (1970) fortsätter vi att följa Joakim Mander. Del tre avslutas med några av de brev som Bengt Martin fick efter att öppet ha framträtt som homosexuell i TV. Ett av breven slutar så här: ”…din bok Sodomsäpplet är kuslig då man känner igen sig på var och varannan sida. Tänk om det här samhället också vore skapat för oss!”

Om författaren

Förutom böckerna om Joakim Mander skrev Bengt Martin (1933–2010) en svit barn- och ungdomsböcker, som även de utspelar sig i stadsdelen Sibirien i Stockholm. Tillsammans med sin goda vän poeten Sonja Åkesson publicerade de brevväxlingen Vi ses (1975) och 1984 kom Bengt Martins biografi över Sonja Åkesson. Bengt Martin var även skådespelare inom både film och teater.

Fem frågor till Johan Hilton

Journalisten och författaren Johan Hilton har skrivit förordet till den nya upplagan av Sodomsäpplet som Norstedts nu ger ut i samband med lanseringen av årets Stockholm läser-bok.

– Stockholm läsers slogan är ”en stad, en bok” med målet att så många stockholmare som möjligt läser och diskuterar en och samma bok. På vilket sätt är Sodomsäpplet en roman som passar stans största läsecirkel?

– Därför att det är en bok som avtäcker en viktig del av vår historia och belyser saker som vi idag tar för givet. En bok som kommit lite i skymundan, paradoxalt nog samtidigt som HBTQ-frågor tagit större plats i debatten. Det gäller förresten hela Bengt Martins författarskap.  Martin skriver om ett förtryck som inte bara skedde utifrån, utan även inifrån sig själv. Något som en segerrusig HBTQ-rörelse förträngt; man har inte velat prata om skam och skuld utan fokuserat på nästa politiska framgång.

– Boken kom ut 1968 och skildrar ett Stockholm i slutande 40-tal. Hur skildras Stockholm i romanen?

– Det är på många sätt ett kärleksfullt porträtt. Scenen då han besöker PUB vid Hötorget har etsat sig fast i mitt minne. Men för mig är det på alla sätt och vis ett förgånget Stockholm som skildras. Vad jag känner igen i dagens stad är ett undergroundliv, det som döljer sig under normalitetens yta. Men det skildras främst i nästa bok om Joakim Mander, Nejlikmusslan.

– Hur har böckerna om Joakim Mander påverkat synen på homosexuella i Sverige?

– Svårt att svara på. Men vad som är klart är att Bengt Martins samlade författarskap spelat en enorm roll. Bengt Martin uppvisade ett unikt mod genom att skriva om homosexualitet under en tid när det fortfarande var tabubelagt.

– När jag själv försöker sammanfatta boken verkar det vara en svartsynt, pessimistisk och tragisk skildring. Ändå är det inte känslan jag har under läsningen. Vad beror det på, tror du?

– Jag håller med, och det beror på den starka solidariteten med huvudpersonen som Bengt Martin skriver fram. Förutom Joakims inre konflikter som grundar sig i hans homosexualitet bär han på precis samma känslor och funderingar som de allra flesta som är på väg att bli vuxna, om hur livet ska levas och vem man är i förhållande till andra.

– Hur och när kom du själv i kontakt med Bengt Martins böcker?

– Som ung läste jag hans barn- och ungdomsböcker, Bengt och kärleken med flera. Men det var först för runt tio år sedan jag läste trilogin om Joakim Mander, mycket tack vare radiojournalisten Roger Wilson. Han har uppmärksammat Bengt Martin i radio och har även skrivit en utmärkt text i antologin Bögjävlar (2007), formulerad som ett öppet brev till författaren. Jag är glad att också Stockholm läser nu lyfter ett oundgängligt och fullständigt livsnödvändigt författarskap!

 

Text: Gustav Nygren

Ledtråd 6

27 januari 2017

Vi är framme vid den sjätte och allra sista ledtråden till årets Stockholm läser-bok! Idag är dessutom sista dagen att mejla din gissning (eller dina gissningar) till stockholmlaser@forfattarcentrum.se. På måndag kl. 18 är alla varmt välkomna till Rotundan på Stadsbiblioteket, Sveavägen 73, för att en gång för alla få veta vilken bok Stockholm läser i år. Dessutom avslöjas förstås vinnaren i ledtrådstävlingen! Ledtråd 6:

bloggbild_500px_St_läser_ledtråd6

Ledtråd 5

25 januari 2017

Nu börjar vi närma oss finalen! Här kommer den femte och näst sista ledtråden till årets Stockholm läser-bok. Vilken bok det är avslöjas på måndag 30 januari kl. 18 i Rotundan på Stadsbiblioteket. Har du redan klurat ut det? Mejla din gissning till stockholmlaser@forfattarcentrum.se så har du chansen att vinna årets bok!

Ledtråd 5:

bloggbild_500px_St_läser_ledtråd5

Ledtråd 4

23 januari 2017

Om en vecka, 30/1, offentliggörs årets Stockholm läser bok. Fram till dess kan du gissa vilken bok det är. Här kommer ledtråd 4. Mejla gissningen till stockholmlaser@forfattarcentrum.se. Och välkommen till Stockholms stadsbibliotek, Sveav. 73, den 30/1 kl 18. Det är där och då som Inger Edelfeldt, författare till 2016 års Stockholm läser-bok, offentliggör 2017 års bok.

Ledtråd 4:
Ledtrad_4

Ledtråd 3

20 januari 2017

Så är det dags för den tredje ledtråden i vår ledtrådstävling. Gissa vilken årets Stockholm läser-bok är, om du gissar rätt har du möjlighet att vinna ett ex av den. Dina gissningar (ja, du får gissa flera gånger) mejlar du till stockholmlaser@forfattarcentrum.se. Måndag 30/1 kl 18 tillkännages boken i Rotundan på Stockholms stadsbibliotek, Sveavägen 73.

Ledtråd nr 3:
Foto: stockholmskallan.se
PUB

Ledtråd 2

18 januari 2017

Onsdag och dags för ledtråd nummer två till 2017 års Stockholm läser-bok! Vet du redan nu vilken bok vi söker? Mejla din gissning till stockholmlaser@forfattarcentrum.se och välkommen måndag 30/1 kl. 18 till Rotundan, Stockholms stadsbibliotek, då förra årets vinnare Inger Edelfeldt avslöjar vilken bok (nästan) alla stockholmare kommer läsa under 2017.

Ledtråd nr 2:

Ledtråd_3_blogg

Ledtrådstävlingen börjar – nu!

16 januari 2017

Nu är det två veckor kvar till den 30 januari, då 2017 års Stockholm läser-bok avslöjas. Fram till dess kommer vi att lämna ledtrådar, en ny ledtråd varannan vardag. Ledtråd nr 1:
bloggbild_St_läser_ledtråd1Du som vill gissa vilken bok det är, mejla din gissning (eller gissningar, för du får gärna gissa flera gånger) till stockholmlaser@forfattarcentrum.se.  Förutom äran har du möjlighet att vinna ett exemplar av årets Stockholm läser-bok.
Offentliggörandet äger i vanlig ordning rum i Rotundan, Stockholms stadsbibliotek, måndag 30 januari kl 18. Alla är välkomna!