Arkiv för februari, 2014

20 februari kl. 17.30: Psykologer läser Barnens ö

20 februari 2014

Nu lägger vi årets Stockholm läser-bok läggs på terapisoffan. Författaren och psykologen Jenny Jägerfeld samtalar med psykologen Jonas Mosskin om Barnens ö ur ett psykologiskt perspektiv.

Barnens ö handlar om snart elvaåriga Reine som egentligen ska tillbringa sommaren på kollot Barnens ö, medan hans mamma arbetar i en annan stad, men som i stället bestämmer sig för att använda sin sista sommar innan puberteten för att undersöka vad livet egentligen går ut på. För att ta reda på svaren till de allra viktigaste frågorna. Vem hans farsa egentligen är. Om änglar tekniskt sätt kan flyga. Och om det existerar någon annan än han själv.

Vi får följa Reine medan han driver runt i Stockholm under en het sommar. När han får jobb på en ateljé där de textar begravningsband, när han hakar på ett ambulerande teatersällskap och när han hänger med livsfarliga raggare och träffar den änglalika Nora. Vi får följa honom genom hans upptäcktsfärd i vuxenvärlden – en värld som både lockar och avskräcker. Och vi får framför allt följa hans vindlande tankar om som spänner över det mest triviala till de stora frågorna, de om livet och döden och själva existensen.

Biblioteket Plattan, Kulturhuset, kl. 17.30. Fri entré. Välkommen!

psykologer_lacc88ser_top

Jonas Mosskin och Jenny Jägerferld

18 februari kl. 16: Läsecirkel på Kungsholmens bibliotek

17 februari 2014

Välkommen till Kungsholmens biblioteks läsecirkel om årets Stockholm läser-bok. Vi träffas i en liten grupp och delar våra intryck av boken, som vi alla läst, med en bibliotekarie som samtalsledare. Ingen föranmälan.

Kl. 16-17.30, Kungsholmens bibliotek, S:t Eriksgatan 33. Väl mött!

Kungsholmen

Kom i gång med cirklandet

10 februari 2014

Att läsa är en social aktivitet och att dela sina läsupplevelser med andra är roligt. Det är en av grundtankarna med Stockholm läser. Och vi vill att så många stockholmare som möjligt hänger på! Du kan antingen anmäla dig till någon av Stockholms stadsbiblioteks läsecirklar eller varför inte starta en egen cirkel, på din arbetsplats eller med dina kompisar. För att underlätta för dig som vill anordna en läsecirkel kring Barnens ö har bibliotekarierna Patrik Schylström och Annika Hermele sammanställt frågor som man kan ha som utgångspunkt till samtal om boken. Ladda ner frågorna här (pdf).

stockholm-läser-385x200

Astrid Trotzig gästar bloggen

05 februari 2014

Redan i barndomen visste jag vem han var, P C Jersild. Som jag minns det var han en av de mest lästa och omtalade författarna under min uppväxt. Smart, skarp och samhällskritisk. Jag undrar om det finns någon yngre skönlitterär författare idag som skulle kunna utnämnas till vår tids P C Jersild?
Jag tänker på det när jag står i kön och väntar på att få mitt exemplar av nyutgåvan av Barnens ö signerad. Mannen framför mig i kön säger något till P C Jersild, om en stor läsupplevelse när han var yngre, att han ser fram emot att läsa om den nu.
Jag tänker att det var fint sagt och att jag hoppas att författaren hörde vad mannen sade, att han verkligen hörde det, för att jag själv som författare vet att den sortens bekräftelser är värda att ta till sig, varje gång.
Jag tänker att jag också ska säga något till P C Jersild, om hur speciellt det är att få vara med om detta, allt det här, att få vara del i juryarbetet att välja årets Stockholm läser-verk. Jag ska säga att jag länge läst och tyckt om hans verk.
P C Jersild rör inte en min när jag sträcker fram boken – och jag blir starstruck. Känner mig med ens förlägen och tafatt, säger ingenting, förmår bara le, det är det enda jag gör. Jag ler och ler och ler och ser förmodligen rätt dum ut. P C Jersild ser allvarsam men snäll ut. Vad som rör sig i hans huvud har jag ingen aning om.
Kanske ska man inte tänka på detta som en tävling, det går inte att tävla i litteratur, inte i termer av bäst och sämst. Man borde åtminstone inte vara så fixerad vid författaren (att man tappar talförmågan) utan framför allt fästa uppmärksamheten på litteraturen – att det alltid är litteraturen och läsandet, samtalet, som är den verkliga vinnaren. Därför finns det heller aldrig någon förlorare.

Astrid Trotzig, författare och medlem i Stockholm läser-juryn

Astrid Trotzig

5 februari kl. 13: Boklunch på Kafé Ryssgården: Stockholm läser-kavalkad

03 februari 2014

Ät en god lunch på Kafé Ryssgården i Stadsmuseet och hör bibliotekarier från Slussens bibliotek presentera böcker. Den här gången berättar de om alla böcker som valts till Stockholm läser genom åren.

Årets Stockholm läser-bok, Barnens ö, är nummer elva i raden efter tidigare titlar som Doktor Glas, Ett öga rött och I skuggan av ett brott.

Kafé Ryssgården serverar husmansrätter för cirka 80-100 kronor inklusive sallad och kaffe. Själva bokprogrammet är kostnadsfritt.

Kl. 13, Stadsmuseet, Ryssgården, Slussen. Välkommen!

Bokmontage Stockholm läser

 

Astrid Trotzig gästbloggar 3-4 februari

03 februari 2014

Vi läser, vi tänker, vi träffas, diskuterar, länge och alltid intensivt, funderar. Det är som vilken läsecirkel som helst, arbetet i juryn för Stockholm läser. Fast det finns förstås en avgörande skillnad: vårt läsande och våra diskussioner ska resultera i valet av årets vinnarroman.
Det är lika svårt varje gång, eftersom att alla de nominerade verken håller hög litterär kvalitet och uppfyller kriterierna för en vara en värdig Stockholm läser-titel. Å andra sidan blir det därför samtidigt ganska enkelt – det kan inte bli fel.
Men det slutgiltiga valet, det måste väl ändå finnas någonting som fäller avgörandet?
För egen del utgår jag från det läs- och litteraturfrämjande syftet med hela Stockholm läser-tanken: att skapa samtal om litteratur, att locka olika generationer till läsning av samma roman, ge upphov till möten, nya och oväntade…
Vi har gjort rätt val, varje gång, det är jag säker på.
Ändå känner jag alltid en viss spänning och nervositet när årets vinnare ska tillkännages: hur ska den tas emot? Kommer läsarna att tycka om den, kommer de som redan har läst den att vilja läsa den igen, kommer den att få nya läsare, ett nytt liv? Jag tror det. Eller förresten: det är jag säker på, det också.

Astrid Trotzig, författare och medlem i Stockholm läser-juryn

Astrid Trotzig