Arkiv för april, 2013

5 maj kl. 14.00: Stadsvandring i Tensta

30 april 2013

Häng med och stadsvandra med Stockholm läser! I samarbete med Stockholms stadsmuseum anordnar vi två vandringar genom Tensta i maj. Den första vandringen äger rum söndag 5 maj klockan 14.00

Vandringen går genom stadsdelen från forntid till nutid med inslag av arkeologi, historia, arkitektur och litteratur. Vi avslutar med kaffe i museilägenheten vid Kämpingebacken 13 där tiden stått stilla sedan 1969.

Kostnadsfritt men begränsat antal platser. Biljetter hämtas på Stockholms stadsmuseum eller Tensta bibliotek.

Samling vid t-baneentrén Taxingeplan, Tensta.

tensta_start

Foto: Stockholmskällan.
Lekplats i kvarteret Lillinge, Tensta 1971.

23 april kl. 18.00: Läsecirkel på Bredängs bibliotek

23 april 2013

Välkommen att samtala om årets Stockholm läser-bok vid en engångsläsecirkel på Bredängs bibliotek, Bredängstorget 30. Ingen föranmälan. Väl mött!

Bredang

22 april kl. 18.00: Läsecirkel på Stadsbiblioteket

22 april 2013

Välkommen att samtala om årets Stockholm läser-bok vid en engångsläsecirkel på Stadsbiblioteket, Sveavägen 73. Ingen föranmälan, samling vid informationsdisken entréplan. Väl mött!

stadsbiblioteket

Politiker läste

22 april 2013

I lördags, under Kulturnatt Stockholm, var det dags för våra politiker att läsa årets Stockholm läser-bok på Riksdagsbiblioteket. Ulf Nilsson (FP), Agneta Börjesson (MP) och Teres Lindberg (S) fick, utifrån moderatorn Björn Linnells frågor, samtala om boken. Såväl personliga upplevelser som brännheta politiska frågor kom upp på agendan.

Gemensamt tyckte riksdagspolitikerna att det är av stor vikt att de och deras kollegor läser skildringar som denna, som utspelar sig långt ifrån maktens korridorer. Bland annat lyfte socialdemokraten Teres Lindberg fram bristen på drömmar som ett tydligt tema hos ungdomarna vars liv skildras i ”Var det bra så?”, och framhöll hur viktigt det är med insatser som ger alla möjlighet till drömmar oavsett var man växer upp. Också frågor om att dela in människor i grupper, och om dessa grupper värderas i boken, diskuterades – och huruvida skildringar som denna ger rasismen i samhället vatten på sin kvarn. Ulf Nilssons (FP) svarade att det alltid är en risk, men att han ändå tror att de flesta läsarna av en bok som ”Var det bra så?” lämnas berörda av de människoöden som beskrivs, snarare än att de skulle vända sig emot dem.

pol_1

Björn Linnell, Teres Lindberg, Agneta Börjesson och Ulf Nilsson.

20 april kl. 19.00: Politiker läser “Var det bra så?”

17 april 2013

I samband med Kulturnatt Stockholm anordnas ett program där riksdagspolitiker från olika partier samtalar om årets Stockholm läser-bok. Hur ser politikerna på de frågor som boken behandlar?

“Var det bra så?” blev väldigt uppmärksammad när den kom ut 1999. I boken hanteras ämnen som makt, klass, etnicitet och integration, laddade frågor som väcker många känslor. Hur ser politikerna på boken och den bild av förorten som ges i den? Och hur har samhället förändrats sedan boken kom ut? Ulf Nilsson (FP), Agneta Börjesson (MP) och Teres Lindberg (S) samtalar under ledning av Björn Linnell, Senior Advisor på Natur & Kultur.

Riksdagsbiblioteket, Storkyrkobrinken 7, Gamla stan, klockan 19.00.

Evenemanget genomförs med stöd av Kulturrådet och Stockholms stad.

Läs mer om vad som händer på kulturnatten här.

politiker-laser-var-det-bra-sa-2831

INSTÄLLT 17 april kl. 15.00: Läsecirkel på Hornstulls bibliotek

14 april 2013

Läsecirkeln inställd pga få anmälningar. Ev. ny cirkel vid senare tillfälle. Kolla in bloggen för information.

hornstulls20bibliotek-271

8 april kl. 18.30: Läsecirkel på Bagarmossens bibliotek

09 april 2013

Välkommen att samtala om årets Stockholm läser-bok vid en engångsläsecirkel på Bagarmossens bibliotek, Lagaplan 6. Ingen föranmälan. Väl mött!

bagis

4 april kl. 12.00: Läsecirkel på Sture bibliotek

03 april 2013

Välkommen att samtala om årets Stockholm läser-bok vid en engångsläsecirkel på Sture bibliotek, Grev Turegatan 6 (T-banegången). Föranmälan: 08-508 30 751 eller sture.ssb@stockholm.se

Väl mött!

sture20bibliotek-451