Arkiv för februari, 2013

En stad, en bok – konceptet sprider sig!

28 februari 2013

Stockholm läser har från början utländska förlagor, till exempel Chicago läser i USA. Det första Stockholm läser anordnades av Helena Sigander 2002, efter en paus på ett par år tog Författarcentrum Öst och Stockholms Stadsbibliotek över projektet –  i år är det den tionde boken som stockholmarna läser. Nu har idén börjat sprida sig över Sverige! I olika former, som engångsföreteelse eller som en årligen återkommande läsecirkel. Vi har fått nys om att svenska städer läser en bok från Piteå läser i norr till Göteborg läser söderöver.

Andra svenska städer som har tagit stafettpinnen vidare är Gävle och Uppsala.

Har du stött på fler städer som har nappat på konceptet ”en stad, en bok”? Skriv gärna en rad i kommentarsfältet, så vi kan inspireras av varandra!

27 februari kl. 18.00: Öppen läsecirkel på Gubbängens bibliotek

27 februari 2013

Välkommen att samtala om årets Stockholm läser-bok vid en öppen engångsläsecirkel. Kl. 18.00, Gubbängens bibliotek, Gubbängstorget 108. Väl mött!

gubbangen

Bloggare läser “Var det bra så?”

26 februari 2013

Det bloggas en del om “Var det bra så?”, flera har skrivit om sina intryck en pågående läsecirkel kring Stockholm läser på internet!

Fabulerat sammanfattar sin upplevelse så här:

a) Vad lättläst!
b) Vilket bra förord.
c) Det här var en härligt osentimental och icke-geggig uppväxtskildring.
d) Jag vill åka till Tensta.
e) Undrar om det är bättre, sämre eller bara annorlunda i dagens skola jämfört med den som Andersson beskriver. Det lutar åt det senare.
f) Det här är en bok många av mina gymnasieelever skulle tycka om att läsa.

Bland inläggen finner man både ris och ros, och möjliga frågor att diskutera när man pratar om boken. Fler som har bloggat: Beroende av böcker, Cecilias böcker, En Flitig Lisa, Läsresan och Paperback lover. Kommentera gärna om det finns ytterligare blogginlägg om boken!

26 februari kl. 15.00: Öppen läsecirkel på Kungsholmens bibliotek

20 februari 2013

Välkommen att samtala om årets Stockholm läser-bok vid en öppen engångsläsecirkel. Kl. 15.00, Kungsholmens bibliotek, S:t Eriksgatan 33. Väl mött!

kungsholmens20bibliotek-33

19 februari kl. 18.00: Öppen läsecirkel på Stadsbiblioteket

18 februari 2013

Tisdagen den 19 februari är det dags för första läsecirkeltillfället kring årets Stockholm läser-bok. Kom och samtala om Var det bra så? på Stadsbiblioteket kl. 18. Ingen föranmälan. Sveavägen 73, samling vid informationsdisken, entréplan. Välkommen!

stadsbiblioteket

Hemligt, hemligt

15 februari 2013

Det var få invigda som innan offentliggörandet av årets Stockholm läser-bok visste vilken titeln var. Rädslan att råka försäga sig var stor. Noomi Hebert, som för biblioteket.se:s räkning intervjuat Lena Andersson, skriver mycket underhållande om hemlighetsmakeriets våndor på bloggen Digitala biblioteket. Läs inlägget här.

Lena om Sonja

14 februari 2013

På onsdagskvällen var det säsongsupptakt x 2 på Stadsbiblioteket: årets första litterära själsfrändesamtal och första Stockholm läser-programmet. I en fullsatt rotunda berättade Lena Andersson om en av sina favoritförfattare, Sonja Åkesson. Samtalsledare var Harald Hultqvist.

Nästa vecka, tisdag 19/2, är det dags för första öppna läsecirkeln om årets Stockholm läser-bok. Välkommen till Stadsbiblioteket, Sveavägen, kl. 18!

lena_harald

”Kände mig som en hunsad hund”

11 februari 2013

Lena Andersson intervjuades i Aftonbladet lördagen den 9 februari. Hon berättar om sin uppväxt i Tensta, om klassklyftor nu och då och om varför hon tror att Var det bra så? valts till Stockholm läser-bok just nu. Läs artikeln här.

Från Kista i norr till Farsta i söder

07 februari 2013

Aldrig tidigare har så många läsecirklar anordnats på stadens bibliotek inom ramen för Stockholm läser. Från Kista i norr till Farsta i söder, från stora Stadsbiblioteket till lilla Hjorthagen, överallt kommer stockholmare att prata om Lena Anderssons debutbok. Förutom läsecirklar anordnas också författarsamtal, debatter och stadsvandringar. För att få en överblick över programmen, ladda ner vårt programblad här.

pgm

Första programmet!

06 februari 2013

479px-sonja_akesson_1968Onsdag 13 februari är det dags för årets första Stockholm läser-program. Och det är också årets första program i Stadsbibliotekets samtalsserie Min själsfrände.
I själsfrändeserien inbjuds författare och andra kultur-personligheter för att berätta om en bok eller ett författarskap som följt dem genom livet och betytt mycket för dem. Lena Andersson kommer att prata om Sonja Åkesson som hon bl.a. uppskattar ”för att hon hjälper oss att få syn på saker”. Kl. 18, Stadsbiblioteket, Sveavägen 73. Och som alltid på biblioteket, fri entré. Välkommen!