Arkiv för maj, 2012

Så var det då 100 år sedan han gick bort till en plats hinsides

14 maj 2012

Och det uppmärksammas med flera olika händelser under dagen, som bl a ett kombinerat bokrelease och vernissage med bilder ur boken “Döda rummet”, ett samarbete mellan de garvade serietecknarna Per Demervall (“Röda rummet”) och Ola Skogäng (“Theos ockulta mysterier”). De har turats om att rita några sidor var i boken, som innehåller så skilda figurer som August Strindberg själv, Arvid Falk och minst en samtida person.

Den tecknade serien ska tydligen föra tankarna till Matrix och Bladerunner! Strindberg som science fiction! Nåja, han experimenterade ju gärna själv med form och uttryck!

Ikväll kl 16.30-19.00 i Café Agueli på Blecktornsgränd 9

T-bana: Mariatorget

Lite kuriosa: namnet “Döda rummet” kommer sig av en av recensionerna av Per Demervalls serieadaption av “Röda rummet” som är felstavad på det ödesmättade sättet.

Strindbergcollage

Strindbergcollage

Länge leve August!

14 maj 2012

Lördagen den 12 maj sände SVT ett direktsänt program där författare, skådespelare och Strindbergsfans möttes för att prata om Strindberg.  I programmet samtalade Karl Ove Knausgård och Märta Tikkanen om En dåres försvarstal. Programmet kan ses på SVT Play fram till 11 juni (samtalet med Knausgård/Tikkanen börjar 00.35.25). Klicka här.

Svart vansinne, galen otrohet

07 maj 2012

radioKulturradions Bokcirkeln samtalade härom veckan om En dåres försvarstal. Medverkande: Åsa Moberg, René Vázquez Díaz, Liv Strömquist och Marie Lundström. Varför blir kärleken i boken så sårig och svart? Vad vill cirkeldeltagarna sno av Augusts sätt att skriva? Hur ser de på otrohet?  Lyssna på programmet här.