Arkiv för april, 2012

“Läxan man aldrig gjort”

30 april 2012

serietecknareSerietecknare läser En dåres försvarstal på seriefestivalen på Kulturhuset den 29 april. Från vänster: Per Demervall, Knut Larsson, Malin Biller, Fabian Göransson, Anneli Furmark, Ola Skogäng och Patrik Schylström, moderator.

När samtalet inleddes visade det sig att endast en i panelen hade läst hela En dåres försvarstal (guldstjärna Anneli Furmark). Flera uttryckte ett lite komplicerat förhållande till Strindberg, med tvingande läsningar av honom i skolan och dåligt samvete; “Strindberg är läxan man aldrig gjort” erkände Knut Larson.  Icke desto mindre har de alla i sitt skapande på olika sätt uppehållit sig kring Strindberg, hans person och hans verk.  Om detta och om det speciella att tolka Strindberg i serieform handlade det spänstiga samtalet.

Strindberg i rutformat

26 april 2012

26-29 april går den fjortonde upplagan av Stockholms internationella seriefestival av stapeln. Ett av festivalens huvudteman är Strindbergsåret och med anledning av det anordnar Stockholm läser ett panelsamtal med några av Sveriges främsta tecknare som alla tolkat Strindberg: “Serietecknare läser En dåres försvarstal“. Möt Malin Biller, Per Demervall, Anneli Furmark, Fabian Göranson, Knut Larsson och Ola Skogäng i ett samtal lett av bibliotekarie Patrik Schylström. Samtalet tar avstamp i En dåres försvarstal, men diskussionen kommer även att handla om Strindberg som person och fenomen samt vad som händer när han vandrar över från texterna till serierutorna.

Tid och plats: söndag 29 april kl. 12.00, Bibliotetek Plattan, Kulturhuset.

serietecknare-laser-en-dares-forsvarstal-1308

Strindbergs “Spöksonaten” och “Allén”

18 april 2012

Någon annan, förutom Knut Larsson, som har tittat närmare på Strindbergs förhållande till “Toteninsel” är Catherine C. Fraser i boken “Ensam och Allén“:

“Scenanvisningarna för den avslutande scenen i ‘Spöksonaten’ säger att rummet där studenten har framfört sitt avslutningstal skall försvinna och att i stället Arnold Böcklins målning ‘Toteninsel’ skall framträda som bakgrund, samt att svag, lugn och behagligt sorgsen musik skall höras från ön.”

"Toten-Insel" av Arnold Böcklin

“Dödens ö” och “Spöksonaten”

10 april 2012

En av de serietecknare som kommer samtala kring Strindberg den 29 april är Knut Larsson (“Krokodilstaden”, “Lokmannen” mm). I sin tolkning av August Strindberg som person och fenomen har Larsson tagit avstamp både från “Spöksonaten”, men också från “Dödens ö” (“Toteninsel”), en tavla av Arnold Böcklin, som inte bara Strindberg, men många av hans samtida hade en avbildning av på väggen. “Dödens ö” är med i scenanvisningen för “Spöksonaten”.

Knut Larssons bilder och andra dito av några av Sveriges mest framstående serietecknare finns med i utställningen “Livet är ingenting för amatörer”, som har vernissage i Hallunda bibliotek/Folkets hus den 26 april och sedan hänger kvar till den 12 maj.

strindberg-07

17 april kl 17.30: Stadsvandring i en dåres fotspår

05 april 2012
Strindbergsexperten Anita Persson tar oss med på en vandring i En dåres (försvarstals) fotspår. Samling kl 17.30 på Drottninggatan 85, utanför Strindbergsmuseet. Vandringen beräknas ta ca en timme. Välkommen!
Serietecknaren Fabian Göranssons Strindberg på språng

Serietecknaren Fabian Göranssons Strindberg på språng