Arkiv för mars, 2012

Odjuret Strindberg

26 mars 2012

Det är flera från Sveriges serietecknarelit som kommer till panelsamtalet “Serietecknare läser En dåres försvarstal” den 29:e april. Tyvärr dock inte Loka Kanarp, bl a känd för “Pärlor och patroner” och – nu senast – “Hungerhuset”. I hennes bidrag till Seriefrämjandets Strindbergutställning, “Odjuret”, tonar hon ner bilden av Strindberg som kvinnohatare.

Hon menar att snarare både August och Siri styrs av sina känslostormar och självbilder: “Bortom glåporden beskrivs hon som känslostyrd, ärelysten, liderlig och frihetstörstande. Men inte mer än den manlige berättaren själv.”

"Odjuret" av Loka Kanarp

"Odjuret" av Loka Kanarp

Är du läsaren vi söker?

22 mars 2012

bokStockholm läser En dåres försvarstal ångar vidare med program och läsecirklar, men redan nu börjar arbetet med att välja nästa års Stockholm läser-bok. Vi söker därför Stockholmsläsare som vill ingå i juryn. Övriga i juryn är författare, bokhandlare och bibliotekarier. Juryn träffas några gånger under våren och diskuterar ett antal utvalda böcker, därefter sker en omröstning. Tycker du att det låter intressant? Skriv några rader om dig själv som läsare och skicka till cecilia.svanberg@stockholm.se. Senast 1 april!

Siri strålande som Margit

19 mars 2012

Karin Smirnoff (född Strindberg) skriver i “Strindbergs första hustru” om Siris, hennes mammas,  roll som Margit i August Strindbergs drama “Herr Bengts hustru”:

“Det var en svår roll Strindberg skrivit åt henne, lätt att fördärva med långa monologer och lätt att göra teatralisk, men den erbjöd en rik skala att spela på.”

och

“Dagens Nyheter skriver kort och kraftigt om henne: ‘Bland de utförande förtjenar i främsta rummet förf:ns maka, fru Strindberg varmt erkännande för sitt utomordentligt talangfulla återgifvande af den mycket fordrande qvinnliga hufvudrollen.'”

Siri Strindberg

              Siri Strindberg

“Kvinnohatare – jag?”

17 mars 2012

I artikelsamlingen “Kvinnohatare – jag?”

Kvinnohatare?

Kvinnohatare?

I  artikelsamlingen“Kvinnohatare -jag?” intervjuar Annette Kullenberg bl a en återuppstånden August Strindberg, som försvarar sig mot påståendet att han ska vara en kvinnohatare. Bland annat ger han exempel på hur framsynt han såg på barnuppfostran: att flickorna inte ska pådyvlas rollen att vara den som alltid ska passa upp, att pojkarna inte ska vänta sig att bli uppassade.

Men samtalet i rotundan den 8 mars ger fler dimensioner till ordet “kvinnohatare”. Både Anna Cavallin (litteraturvetare på Stockholms universitet) och Maria-Pia Boëthius (journalist, krönikör mm) lyfte fram att ordet under slutet av 1800-talet användes som en eufemi för homosexuella män.

Elak och grym med också rolig och skarpsynt

14 mars 2012

På bokcirklar.se intervjuas vinnarna av Stora Läsarpriset. Kerstin Ekman, vars roman Grand final i skojarbranschen vann i klassen Årets roman, pratar bl.a. om Strindberg: “När Strindberg skrev En dåres försvarstal var han elak, paranoid, orättvis och grym. Han var också rolig, frenetisk och skarpsynt och han uppfann en ny genre i Sverige: den hänsynslöst subjektiva jagromanen. Jag tror det var en större insats än om han hade startat en debatt …” Läs hela intervjun här.

Foto: Sandra Qvist

Foto: Sandra Qvist

“Man undrar vad han hade för diagnos”

09 mars 2012

nara Feminister läser En dåres försvarstal, Stadsbiblioteket på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Från vänster kvällens moderator Stefan Ingvarsson, litteraturvetaren Anna Cavallin, genusvetaren Linus Fremin och journalisten och författaren Maria-Pia Boëthius.

“Jag hoppas att de inte är för elaka mot Strindberg nu, bara för att det är Internationella kvinnodagen”, sa en äldre man i publiken innan debatten började.
En elak debatt blev det inte. Snarare analytisk och lärorik. Och Linus Fremins fundering över vad Strindberg kan ha haft för diagnos blir eventuellt besvarad vid Psykologer läser En dåres försvarstal den 15 maj.

15 maj kl. 18.00: Psykologer läser En dåres försvarstal

09 mars 2012

Den 15 maj placerar vi August/Axel och Maria/Siri på psykologsoffan. Författaren och psykologen Jenny Jägerfeld och radiopsykologen Allan Linnér diskuterar En dåres försvarstal ur ett psykologiskt perspektiv. Kulturhuset Stockholm. Välkommen!

psykolog

29 april: Serietecknare läser En dåres försvarstal

09 mars 2012
Under Stockholms internationella seriefestival leder Patrik Schylström, bibliotekarie på Stadsbiblioteket Stockholm, ett panelsamtal med tecknarna Malin Biller (Fröken August), Per Demervall (Döda rummet, Röda rummet), Anneli Furmark (August och jag), Fabian Göranson (Inferno), Knut Larsson (Toten-Insel) och Ola Skogäng (Döda rummet).

Samtalet tar avstamp i En dåres försvarstal, men diskussionen kommer även att handla om Strindberg som person och fenomen samt vad som händer när han vandrar över från texterna till serierutorna.

Kulturhuset Stockholm, tid meddelas senare. Välkommen!

"Odjuret" av Loka Kanarp

21 april kl. 20-24: Kulturnatt Stockholm läser En dåres försvarstal

09 mars 2012

Under Stockholms kulturnatt har Författarcentrum drop in-bokcirkel i sina lokaler. Programpunkter anordnas varje hel timme med start kl. 20. Stenboksgatan 3 i Stockholm.

Välkommen!
"Svartsjukans natt" av August Strindberg

17 april kl. 17.30: Stadsvandring i en dåres fotspår

09 mars 2012
Strindbergsexperten Anita Persson leder en stadsvandring i En dåres försvarstals spår. Samling kl 17.30 på Drottninggatan 85, utanför Strindbergsmuseet. Vandringen beräknas ta ca en timme. Välkommen!
Arvid Falk på väg över Riddarholmsbron

Arvid Falk på väg över Riddarholmsbron