Arkiv för februari, 2012

8 mars kl. 18.00: Feminister läser En dåres försvarstal

28 februari 2012

mariapiaFira Internationella kvinnodagen med Stockholm läser! Den 8 mars anordnas ett panelsamtal i Rotundan på Stadsbiblioteket där årets Stockholm läser-bok diskuteras ur ett feministiskt perspektiv.

Var August Strindberg före eller efter eller kanske ett offer av sin tid när han skrev En dåres försvarstal? Vittnar boken om att han var en galen kvinnohatare? Och kan man vara feminist och ändå gilla Strindberg? Medverkande: Maria-Pia Boëthius (bilden), Linus Fremin och Anna Cavallin. Moderator: Stefan Ingvarsson. Evenemanget genomförs med bidrag från Kulturrådet och Stockholms stad. Välkommen!

Impotens och läsare som snaskar i sig en uppfläkt kärlekshistoria

27 februari 2012

Författaren Stefan Whilde lägger ut texten om Strindberg och kvinnorna:

“‘En dåres försvarstal’, Augusts kanske starkaste roman, ställer läsaren på prov; man måste värja sig för den äckliga lusten att snaska i sig författarens uppfläkta kärlekshistoria. Vad språket anbelangar tvingar det nio av tio tråkmånsar i den moderna, svenska skönlitteraturen att rodna av talangbrist.”

Läs mer i Sourze

Stefan Whilde

Stefan Whilde


Döda rummet

21 februari 2012

På hundraårsdagen av Strindbergs dödsdag (14 maj) publiceras seriealbumet “Döda rummet” av Per Demervall och Ola Skogäng. Jag skrev tidigare – felaktigt, ur minnet – att Siri von Essen och Madam Flod skulle figurera däri, vilket inte stämmer. Emellertid heter en av figurerna i albumet Fanny Flod, efter sagda madam plus Strindbergs sista kärlek, aktrisen Fanny Falkner.

Döda rummet

Döda rummet

Strindberg med i melodifestivalen?

21 februari 2012

Jag kan inte låta bli att ställa “…dina bröst är som svalor som häckar” av Lars Forssell mot Strindbergs killingar: “…två små killingar tittar fram med skära nosar…”.

Sedan återstår att ta reda på om “Kvinnan är första könet”. Eller om det är mannen. Strindberg: “Barnen kommer till världen hack i häl efter varandra; ett, två, tre. Man sår tätt! !”

Mannen som trädgårdsmästare och kvinnan som täppa?

Sommaren som aldrig säger nej

Sommaren som aldrig säger nej

Whilde gillar “En dåres försvarstal”

20 februari 2012
Stefan Whildes bok om Strindberg, “En skandalskrivare i nattrock och kalsonger”, är mycket underhållande. I boken anser han att “En dåres försvarstal” har fått ett oförtjänt rykte som dåligt skriven. Whilde menar tvärtom att den tillhör det främsta och mest intressanta ur Strindbergs produktion.

Jag önskar inte väga alla böcker som är skrivna av Strindberg mot varandra, men jag blir förförd av språket – och megalomanin i “En dåres…”! Och det där febriga, där minsta ögonkast eller skiftning i naturen betyder någonting.August Strindberg

8 mars kl 18.00: Feminister läser En dåres försvarstal

15 februari 2012

På internationella kvinnodagen sitter tre feminister (inom kort presenterar vi vilka de är) i panelen på Stockholms stadsbibliotek för att diskutera och debattera En dåres försvarstal ur ett feministiskt perspektiv. Var August Strindberg före eller efter eller kanske ett offer av sin tid när han skrev En dåres försvarstal? Är man ingen riktig feminist om man gillar Strindberg?

Du som har läst En dåres försvarstal vet att det finns mycket att tala om – ur många olika perspektiv. Vi försöker få så många perspektiv som möjligt på boken under året. I läsecirklarna framför allt, men också i paneldebatterna där feministerna är först ut.
Stadsbiblioteket ligger på Sveavägen 73. Om du inte har varit där, är det hög tid! Välkommen den 8 mars.

Strindberg i serierna

12 februari 2012

De senaste åren är det flera serietecknare som av olika skäl blivit lockade att berätta om Strindberg eller göra tolkningar av hans historier.

Per Demervall tecknade “Röda rummet”, en mycket bokstavstrogen skildring av Falks äventyr i Stockholm. Seriealbumet börjar med den kända panoreringen från Mosebacke och Demervall har vinnlagt sig att återskapa historiskt korrekta miljöer.

När Anneli Furmark berättar om hur August trillat över till vår tid i en tidslucka och möter just Furmark och diskuterar sin kvinnosyn och annat blir det en varm, insiktsfull historia med en Strindberg bortom klichéerna.

Fabian Göransson har gjort sig känd för att vara en gudabenådad tecknare med en hel del satirisk svärta i sitt tusch. I “Inferno” skildrar Göransson Strindbergs kris med en kongenialisk stil. Notera gärna hur han lyfter fram kvinnornas roll i berättelsen!

“Döda rummet” är en konstig historia som kommer ut senare i år. Här har Demervall gjort gemensam sak med serietecknaren Ola Skogäng, tidigare känd för sina album med björnen Theos ockulta äventyr. I “Döda rummet”, som lägligt nog publiceras på Strindbergs födelesedag, sägs Siri von Essen spela en mycket aktiv roll.

“En dåres försvarstal” återstår att bli nedtecknad i serieform.

Inferno

Inferno

Intuition och minne

12 februari 2012

Jag kan inte låta bli att dröja kvar ett tag till hos John Landquist, översättaren av “En dåres försvarstal”. När jag bläddrar i “Filosofilexikonet” slås jag av beskrivningarna av Landquist som filosof: “Han förstår tiden som en ständig nyskapelse och därmed blir det möjligt att förstå viljan som fri. Men eftersom tiden även bevaras som minne, kan han även hävda gemenskapens betydelse och mänsklighetens framsteg.” och “För L. ger intuitionen oss framför allt en omedelbar tillgång till oss själva, men inte som individer, utan som samhällsvarelser i samspel med andra människor.”

Visst låter det som en själsfrände till Strindberg?! Någon som styrs av sina hugskott, men som ändå, både i sina texter – och med historiens gång – förenar sig med resten av mänskligheten.

Filosofilexikonet

Filosofilexikonet

“…och hos människodjuret vaknar brunsten”

02 februari 2012

images“Solen eklärerar Strömmens skummande vågor under Norrbro, och vid kajerna riggas ångbåtarna upp, nymålade i havgrönt och scharlakansröd cinnober. Människorna som blivit slöa i vintermörkret kvicknar till i solen och hos människodjuret vaknar brunsten. Ve de svaga när urvalet skall ske, när kärleken ger fritt lopp åt otyglade drifter!” 

Med raderna ovan, inte helt otippat ur En dåres försvarstal, beskriver August Strindberg hur våren kommer till Stockholm.
Vårens Stockholm läser-program börjar ta allt fastare form.  Några datum att anteckna:
Torsdag 9 februari kl 18.00: öppen bokcirkel på Författarcentrum, Stenbocksgatan 3
Tisdag 28 februari kl 15.00: öppet bokcirkel på Kungsholmes bibliotek, St. Eriksgatan 33
Torsdag 8 mars kl 18.00: Feminister läser En dåres försvarstal – paneldebatt på Stockholms stadsbibliotek
Tisdag 17 april kl 17.30: I en dåres fotspår – stadsvandring under ledning av Strindbergsexperten Anita Persson. Samlingsplats meddelas längre fram.
… och mer blir det!

28 februari kl 15: Bokcirkel på Kungsholmens Bibliotek

01 februari 2012

Tisdagen den 28 februari kl 15-16.30 är det öppen bokcirkel kring En dåres försvarstal på Kungholmens Bibliotek, St. Eriksgatan 33. Biblioteket bjuder på kaffe. Varmt välkommen, hälsar Gunvor Strandberg som leder läsecirkeln.