Arkiv för juni, 2011

”Många suckar och visar medkänsla med personerna i boken, men ifrågasätter också beteenden och känslor.”

23 juni 2011

Sollentuna bibliotekBokcirkelrapport från Ewa Rensjö, samordnare för program och läsfrämjande, Biblioteken i Sollentuna

Under våren har de fem (cirka 50 personer) bokcirklarna på Sollentuna bibliotek alla läst och diskuterat Norrtullsligan och jag har deltagit i alla. Det var en häftig upplevelse.

Jag startade en bokcirkel på Sollentuna bibliotek i januari 2007 och upptäckte tidigt att det fanns ett stort sug efter fler bokcirklar. Då gick vi ut med en efterlysning efter fler bokintresserade som ville prata om sitt läsande. Det resulterade i en stor mängd anmälningar. Så i augusti förra året samlade vi ett femtiotal läsentusiaster på biblioteket och startade ett antal bokcirklar.

Vi hade först tänkt oss ett antal tema-bokcirklar av typen, för deckarälskaren, klassiker, poesi, biografier med flera. För det var vad jag trodde att ”folk” var intresserade av. Men det visade sig att de allra flesta ville läsa en lite blandad kompott. Vi bestämde oss för att det var cirkeldeltagarna själva som beslutade om vilken inriktning bokcirkeln skulle få. Och det har fungerat fantastiskt. Jag leder de fem bokcirklarna för vuxna. Det finns också en bokcirkel på Edsbergs bibliotek, en bokklubb för barn 9-12 år och bokcirkel från 13 år på Sollentuna bibliotek.

På våra bokcirklar läser vi samma bok och diskuterar innehållet, karaktärerna, tid och samhälle. Ibland har de flesta samma åsikt om boken. Det händer ofta när vi läst någon som vi tycker är en riktigt bra roman, som t.ex. Boktjuven av Markus Zusak som alla bara älskade. När vi pratade om Nattåg till Lissabon av Pascal Mercier, var det lite andra tongångar. Alla var överens om att det var en läsvärd bok, men uppfattningarna om karaktärerna och om hur handlingen skulle uppfattas skilde sig rätt rejält.

Något, för mig personligen, mycket spännande var när alla bokcirklarna under en månad läste Norrtullsligan av Elin Wägner (Stockholm läser). Det var otroligt intressant att få följa 50 olika personers uppfattning om boken, Elin Wägner och tiden. Tankarna om bokens personer, hur de levde och hur det var ”på den tiden” och om det verkligen stämde med verkligheten. Hur var det nu egentligen? Kunde det verkligen ha varit så? Var en del människor så fattiga? Varför drack de öl och inte mjölk eller vatten? Det är ju egentligen inte så länge sedan? Många suckade och visade medkänsla med personerna i boken, men ifrågasatte också beteenden och känslor. Alla tyckte att det var härligt att läsa något av Elin Wägner och för mig var det ett ypperligt tillfälle att få tipsa om mina andra favoriter, som Åsa Hannah och Pennskaftet.

Vi är många som pratar om vårt läsande på Biblioteken i Sollentuna och jag har en känsla av att vi kommer bli många fler.

Ewa Rensjö
som gärna läser: Jane Austen, Albert Camus och Frida Stéenhoff

Sommar

08 juni 2011

LiljekonvaljerTack till alla er som kom på avslutningsfirandet igår, det var roligt att träffa så många engagerade och glada Norrtullsligan-läsare! Bäst denna afton var Moa Holmqvist, som berättade om det feministiska bokförlaget Rosenlarv som ger ut många mer eller mindre bortglömda kvinnliga författarskap. Hon tipsade om Frida Stéenhoff och Hagar Olsson. Om Moa fick välja en Stockholm läser-bok skulle det bli första delen av Anne Charlotte Lefflers Kvinnlighet och erotik, som utspelar sig i Stockholm och både är rapp och modern.

För övrigt så talades det både om Uppsala läser och Stavanger (!) läser under kvällen, fenomenet sprider sig med andra ord. Nu tar vi på Författarcentrum och Stadsbiblioteket bloggpaus under sommaren, men har lovat att skriva ett utförligt inlägg om hur man kommer igång med Xxxxx läser-projekt i andra städer. Trevlig sommar!