Arkiv för februari, 2011

Öppen bokcirkel ikväll!

28 februari 2011

patriksPå Stadsbiblioteket. Bibliotekarien Patrik Schylström (bilden) välkomnar er. Klicka här för mer information.

Wägner som staty?

28 februari 2011

250px-elin_wagner_och_namninsamlingen_1914Från Elin Wägners Facebook-sida:

”Staty av Elin Wägner på central plats i Stockholm (gärna Odenplan). Vill du vara med och jobba för det? Massor av pengar behövs. Har du kontakt med människor eller organisationer som vill vara med och sprida EWs tankar på detta sätt? Hör av dig!”

Kontakta Marianne Enge Swartz på telefon 08-30 69 07 eller mes@comhem.se.

Kanske kan man avbilda Wägner som på bilden här intill, med en gigantisk trave underskrifter för allmän rösträtt?

Om omslaget

24 februari 2011
Les Mots
Les Mots

Jag var hemma hos serietecknaren och illustratören Knut Larsson för några dagar sedan bl a för att lämna tillbaka en del material från en utställning som vi hade på Stadsbiblioteket för ett par år sedan. Den bestod av uppförstorade bilder från hans album “Krokodilstaden”.

Jag passade på att fråga om hans omslag till nyutgåvan av “Norrtullsligan”. Det är ett hommage till det franska förlaget Gallimards serie “nrf”. Knut Larsson visade mig ett exemplar av “Le Mots” av Jean Paul Sartre. Det här må låta lite nördigt i överkant, men jag håller med Knut om att boken t o m var snyggt sliten, hade pappersomslag av en synnerligen god kvalitet och – summa summarum – att vi framför oss beskådade urbilden för begreppet “bok”!

Är det det som kallas för “bibliomani”?  Eller helt enkelt kvalitetstänkande?

Javisst kan vi det

22 februari 2011

”Hej Helena!

Jag heter Gunvor Strandberg och arbetar på Kungsholmens Bibliotek i Stockholm. Jag och en kollega, Lena Florén,  kommer att ordna en öppen cirkel på Kungsholmens Bibliotek måndagen den 21 mars kl. 18.00-19.30. Vi skulle gärna vilja komma med i er blogg så vi kanske kan nå fler intresserade och vi undrar om ni kan lägga in vårt bibliotek i raden bland de andra.

Vänliga hälsningar
Gunvor Strandberg
Kungsholmens Bibliotek”

Med ögon känsliga för grönt

22 februari 2011

lilla_bjorka_bergElin Wägners hem Lilla Björka. Klicka på bilden för att se en större bild och lyssna på Barbro Hörbergs Med ögon känsliga för grönt. Drömmen om Sommarsverige. Huset ligger i Berg i Småland och ägs numera av Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka, som hänger ihop med Elin Wägner-sällskapet. I sommar åker jag dit, det är öppet från 2 juli till 7 augusti, alla dagar utom måndag. Utställningarna i sommar är ”Siri Derkert – från tecknat mode till uppsydda plagg” och  ”Vävt till Elin. Unga vävare i möte”.

Vilken bok ska Stockholm läsa nästa år?

21 februari 2011

questionmarkNominera i kommentarsfältet! Skriv titel och författare. Sedan väljer en jury bestående av bibliotekarier, författare och bokhandlare ut en titel. Kriterier? Bok som utspelar sig i Stockholm. Tidigare Stockholm läser-böcker går bort.

Man kan diskutera det litterära också

21 februari 2011

stockholm-i-dimmaDagensbok.com tycker inte att Norrtullsligan är något att diskutera. Jag tror skribenten menar att boken inte bara är politisk, utan även litterär (med litterär menar jag typ: fokus på språk, stil, ton och form).  Att boken är vackert skriven märks speciellt när man läser högt, tycker cirkeldeltagarna på ABF:s bokcirkel som läser Norrtullsligan just nu. När de fem deltagarna skulle välja varsitt favoritstycke i boken, valde två av dem samma. Läs högt så förstår ni varför:

”Baby och jag är ute och går på kvällen. Egentligen ville Baby alls icke gå med mig, men notarien har nattvakt. Den historiska novemberdimman ligger i dag som i går som alla dagar över över staden. Det är inte den täta, sega, ogenomträngliga, som går vandringen på gatorna till ett äventyr med ständiga överraskningar, det är en äldre, slapp, gråtmild dimma, i vilken jag åtminstone inte vinner mina segrar. Den obeskrivliga ältan på gatorna smyger sig kvinnligt mjukt och smeksamt uppåt kängskaften  och klättrar lekfullt i små stänk uppåt kjolkanterna  och vad därutöver är, och man blir trött och tung – när man inte är kär, som Baby, förstås.”

Nytillkommet evenemang

21 februari 2011

Se till höger, där hittar du ett nytillkommet evenemang, nämligen 17 mars: Alexandra Borg om ”En vildmark av sten”. Vi är mycket glada att hon kommer till Stadsbiblioteket och berättar om förra sekelskiftets Stockholm, sett genom några svenska författarskap. I dagens DN var det en bra artikel om Borg och avhandlingen, ännu inte på nätet.

Wäckarklockan

17 februari 2011
Wäckarklockan

Wäckarklockan

Bibliotekarien Lars Lundin har reagerat på att reliefen av Wägners vän Siri Derkert på Östermalms torg stavar romanen ”Väckarklockan” som ”Wäckarklockan”. Han menar att det säkert är en blinkning till WÄgner! En relief  finns också i Elins stuga i Lilla Björka. Frimärket gavs ut till minne av EW:s födelsedag.

”Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet”

17 februari 2011

… är en riktigt juste oneliner av Hjalmar Söderberg. Som bibliotekarien Lars Lundin lyfte fram i sitt samtal med Boel Hackman häromkvällen så predikade Söderberg, i likhet med Elin Wägner, den fria kärlekens lov. Norrtullsligan kan läsas som en kommentar till Söderbergs pjäs Gertrud, som kom ut ett par år tidigare. ”Det räcker inte med frihet i kärlek”, tycks Wägner säga. ”Vi kvinnor har också rätt till samma lön och ekonomisk frihet”. Men läs gärna också HS. Han var en strålande stilistiker! (PS Citaten är mina. Jag tog mig en rejäl konstnärlig frihet! DS)

Söderberg

Söderberg