Arkiv för januari, 2011

16 januari: 2012 års Stockholm läser-bok presenteras!

27 januari 2011

Måndagen den 16 januari avslöjar Märta Tikkanen vilken som blir årets Stockholm läser-bok. Rotundan, Stockholms stadsbibliotek, kl. 18.00.

Elin Wägner är populär

22 januari 2011

picture-012Branschtidningen Svensk Bokhandel har ett vackert foto av Annika Lantz som läser ur Norrtullsligan på Stadsbiblioteket i nya numret. Ola Kjelbye har fotograferat.

“Nyutgåvan är tryckt i 3000 exemplar. Hittills har den 2300 sålts.”

Nu har förlaget Podium sålt ännu fler och hoppas på ny upplaga inom kort.

Stockholm läser drivs av Författarcentrum i samarbete med Stockholms Stadsbibliotek. Podium är Författarcentrums förlag.

Du kan inte missa Norrtullsligan

22 januari 2011

picture-006En vanlig dag på Pocket Shop, tunnelbanan vid Östermalmstorg.

Sverige läser Norrtullsligan?

22 januari 2011

ostergotland_vapensvg1“Tiderna har förändrats, men läsvärdet består. En raljerande kvick liten roman, skapad av en allvarligt spetsad penna (eller möjligen knattrig skrivmaskin)” skriver Margareta Wiman i Östgöta Correspondenten om Norrtullsligan.

Östergötland läser Norrtullsligan? Sverige läser Norrtullsligan? Det hoppas vi.

“Den är rolig, bitsk och märkligt aktuell.”

22 januari 2011

“I en nästan kåserisk ton sätter Elin Wägner fingret på en rad smärtpunkter som feministisk debatt kretsar kring än i dag: rätten till arbete och likalön, svårigheten att förena barn och frihet, öppet och dolt kvinnoförakt.

Det är en vacker tonträff av Författarcentrum och Stockholms stadsbibliotek att välja en nyutgåva av boken (Podium förlag) till årets projekt i Stockholm läser, där huvudstadsborna ska förmås läsa och tala om en bok.”

Fler fina ord om Norrtullsligan står att finna i Dagens Nyheter. Det är Lars Linder som har skrivit.

Författarcentrum och Stockholms Stadsbibliotek tackar ödmjukt!

Brytningstid

22 januari 2011

Svenska Dagbladets Ludvig Hertzberg skriver insiktsfullt om Norrtullsligans dragningskraft. Han tycker att decenniet, miljön och karaktärerna i Norttullsligan väl beskriver hur Sverige stapplade in i samtiden.

“Rappt och bitskt skriven, även om den som tillbakablickande sedeskildring inte just sticker ut ur mängden. Emellertid: det är ingen tillbakablick, den skrevs 1908 och handlar om sin samtid. Men så före sin tid att den redan delar vårt perspektiv på när Sverige tog sig in i samtiden. Stockholm: läs den!”

Boel Hackman tar upp samma aspekt i sitt efterord. Brytningstid är nyckelordet.

Litteraturen i litteraturen

15 januari 2011

oscar_levertin_painted_by_carl_larsson_1906Om du är intresserad av svensk litteraturhistoria är boken  Litteraturens örtagårdsmästare : Karl Otto Bonnier och hans tid rolig att läsa. Så gott som alla stora författare har passerat Albert Bonniers förlag. Boken innehåller rikligt med material, mest brev, om hur författare och förläggare ömsom fjäskade för och psykade varandra.

Elin Wägner nämns bara hastigt två gånger, trots att hon var en av sin tids populära författare och medlem i Svenska Akademien, Samfundet De Nio, hon var med och grundade Rädda Barnen och whatnot.

Det står däremot mycket om Oscar Levertin. Han var en av 1890-talets litterära stjärnor, och mycket populär hos den unga borgerliga publiken som gillade att deklamera utantill, precis som Baby gör i Norrtullsligan.

”Vi hade en överdådig supé, stämningen blev hög, Baby fick fram Levertin och deklamerade mellan smörgåsarna. Sedan släckte vi lamporna, fick ljus i ampeln och rökte andäktigt var sin cigarett.
Först klockan tio domnade skrattdyningarna av, och vi gjorde oss i ordning för natten. När vi legat tysta en stund, sade Baby högtidligt:
– Nu går överklassen på Operakällaren.
Och så somnade vi.” (Ur Norrtullsligan)

Dessutom var Levertin väldigt snygg. Tavlan ovan är målad av Carl Larsson, och nog ser Levertin dreamy ut!

”Anna Sjöberg tillhörde de damer damer som fascinerades av Levertins föreläsningar och kanske ännu mer av hans person. På själva Oscarsdagens den första december tar hon mod till sig och går upp till Levertins våning på Engelbrektsgatan för att lägga en blombukett utanför hans dörr. Då öppnar Oscar dörren och Anna kommer inte ut förrän åtskilliga timmar senare; kärlekshistorien har tagit sin början. Svårt försenad skyndar hon hem till familjen. Först då kommer hon ihåg sin lilla dotter, som hon satt på en bänk i Humlegården. Där satt hon, frysande i alla timmar i decemberkylan och väntade på sin mamma.” (Ur Litteraturens örtagårdsmästare)

1906 dog Levertin ”plötsligt när han sjuk och febrig på natten av misstag dricker ett glas sköljmedel som innehåller lut.” (Ur Litteraturens örtagårdsmästare)

Wägnerpedia

14 januari 2011

wikipedia-lolcatLåt oss fira att svenska Wikipedia fyller 10 år genom fräscha upp Norrtullsligan-posten. Den är ganska torftig som den ser ut nu.

Skriv om handling, teman, stil, uttryck! Vad du vill.  Kanske kan vi skriva att den är 2011 års Stockholm läser-bok.

Så här lyder posten i skrivande stund:

Norrtullsligan

Filmen som bygger på romanen hittas på Norrtullsligan (film)

Norrtullsligan är en roman skriven av Elin Wägner från år 1908. Norrtullsligan var hennes debutroman och den handlar om fyra kontorsarbetande kvinnor som tillsammans delar en två-rummare på Norrtullsgatan i Vasastan, Stockholm. Boken är skriven i kåseriform med mycket dialog. För att få bättre lön försöker några av kontoristerna genomföra en strejk.

Boken gick först som följetong i Dagens Nyheter och filmatiserades 1923 med bland annat Inga Tidblad.

”Men and Other Misfortunes”

14 januari 2011

bjdMen and Other Misfortunes är den engelska titeln på Norrtullsligan. En ypperlig chick lit-titel. Eller kanske  bitterfitta-titel. ”Kan Norrtullsligan klassas som chick lit?” är namnet på AnneLee Hallonblads uppsats där hon jämför Norrtullsligan med Bridget Jones dagbok.  Varning för spoiler!

Elin Wägner i hatt

14 januari 2011

elin-wagner-med-stor-hatt-high-200-px1En hatt som jag gärna skulle vilja veta mer om. Vad kallas en sådan? När var den modern? Hade Elin Wägner dreadlocks, eller vad fyllde man den med?

Ett tips är att lyssna på detta avsnitt av Stil i P1. “Om hur kläder och stil påverkade synen på kvinnorörelsen pratar vi med journalisten Barbro Hedvall om.”