Vågar vi ropa hej?

Jo, ett litet, försiktigt ”hej” kan nog vi här på Virtuella enheten stämma upp i. Efter att under ett par veckor ropat ”heja” åt våra tekniker som farit som skållade troll mellan alla bibliotek från Akalla till Östermalm är datorerna på mycket soligare humör. Allt fungerar inte helt smärtfritt än, ska genast sägas, men mycket som var stört omöjligt för ett par veckor sedan går nu som en dans.

Problemet (som du kan läsa mer om i förra blogginlägget) har i korthet varit att en uppgradering av servrarna tyvärr slog slint så det sjöng om det. Men nu går teknikerna med lättare steg, deras telefoner ringer inte konstant och deras barn börjar känna igen dem igen.

Många har varit oroliga för att förfallet på datorfronten skulle vara inledningen på en avveckling av det som på biblioteksjargong kallas ”de publika datorerna”, det vill säga datorerna ute på biblioteken som alla kan boka in sig på och använda till att skriva och skriva ut, surfa eller leta i databaser. Men så är det absolut inte. De publika datorerna är både välanvända och viktiga. Alla människor har inte en dator, men nästan alla människor behöver en dator ibland. Många människor behöver behärska datorns domäner för att bli attraktiva på arbetsmarknaden.

Internet kan sägas ha bevisat det som biblioteket hävdat i tusentals år – information ska vara tillgänglig för alla, och delas av alla. Men alla har inte, så att säga, tillgång till tillgängligheten. Därför satsar alla bibliotek på vad som kallas digital delaktighet. Då håller biblioteket (ibland tillsammans med ideella organisationer) träffar och studiecirklar i dator-hjälp, IT-hjälp, Seniornet, Digital första hjälpen och så vidare. Under kampanjveckan Get Online Week blev 340 stockholmare digitalt delaktiga genom att ta vägen ut på Internet – via biblioteket.

Naturligtvis är fungerande – till och med bra – datorer ute på alla våra bibliotek en förutsättning för denna digitala delaktighet, för allas rätt till information, nyheter och underhållning. Och dit ska vi, så fort det bara går. Teknikerna ska nu gå från att vara räddare-i-nöden till att bli stenhårda förhandlare, och jobba fram en hållbar lösning som fungerar i längden.

Tags: , ,

Leave a Reply