Sommar, sol och…sura servrar

Foto: Flickr/Ivan Gabovitch

Den som har besökt biblioteket och försökt att använda en dator på sista tiden har inte sällan blivit besviken. Datorerna har fungerat dåligt. Och inte nog med det – under sommaren har problemen blivit värre.

Hur kan det bli såhär? Jo, servrarna, som var lite kinkiga redan innan sommaren, skulle uppgraderas. Den här uppgraderingen blev, som en mycket diplomatisk bibliotekschef uttryckte det, “inte optimal” – vilket måste vara om inte årets, så i varje fall kvartalets eufemism.

För att göra en lång, eländig historia kort: servrarna gick från att vara lite trilska till att bli helt från vettet. De vägrade skriva ut. Vissa format hade de aldrig hört talas om. Biblioteksbesökare som loggat in och börjat surfa eller låna blev helt lömskt utloggade. Den som ville besöka sin bank eller skriva ut en pdf-blankett möttes av digital kallsinnighet.

Nu duggade larmsamtalen tätt från de bibliotekarier som slet i sommarvärmen (nåja) i stället för att sola (och läsa böcker). Våra tekniker fick avbryta sina semestrar, och försöka tala servrarna till rätta.

Det gick så där. Så nu har teknikerna i stället börjar ta bort uppgraderingen (den som inte var riktigt optimal) och återställa alla maskiner till det småtjuriga tillstånd de var i innan sommaren.

Men det duger ju inte i längden. Så under september och oktober ska alltsammans uppdateras på riktigt (och väldigt optimalt). Dessutom arbetar vi på att få till en helt ny lösning under 2013.

Att saker inte fungerar som de ska är inte acceptabelt. Och riktigt deprimerande är att det faktiskt inte i första hand beror på att det saknas resurser eller kunskaper. I stället är det upphandlingar och avtal som styr. Det är Stockholms stad som via sina avtal beställer vilka som ska leverera it-service åt biblioteken. Och just nu klarar varken beställaren eller leverantören sin uppgift helt optimalt.

Någon har sagt att ”det är mänskligt att fela, men för att skapa kaos behövs en dator”. Just nu jobbar vi hårt för att bekämpa detta kaos – och lika hårt för att det aldrig ska behöva uppstå igen.

Tags: ,

Leave a Reply