Låna med gott samvete!

Stockholmarnas digitala bibliotek, Biblioteket.se, listas av DN:s Lotta Olsson som ett av hennes favoritbibliotek i dag. Bland annat hyllas enkelheten på webbplatsen när det gäller att söka, hitta och låna böcker. Lotta Olsson lyfter också e-bokens stora fördel – att den går att ladda ner när som helst på dygnet, var man än befinner sig – en snabb väg till själva läsupplevelsen.

Artikeln är förstås väldigt uppmuntrande läsning för oss som jobbar på det digitala biblioteket. Gladast blir vi kanske av att Lotta Olsson så självklart ser det digitala biblioteket som ett eget bibliotek. Det som inte har väggar och öppettider blir inte lika påtagligt ”ett ställe” att gilla och hänga på. Och numera är vi också ett väldigt stort bibliotek. Många stockholmare har upptäckt Biblioteket.se, och både besöken och antalet lån ökar. Digitala biblioteket växer i samma takt som ett stadsdelsbibliotek av Bagarmossens storlek varje år!

Tyvärr känner sig Lotta lite skuldtyngd när hon lånar en e-bok, trots att hon upplever det som så snabbt och smidigt, eftersom “e-bokslån kostar skjortan för de stackars biblioteken”. Det här vet vi att många andra låntagare också tänker, men vi vill gärna passa på att uppmana alla våra användare, inklusive Lotta Olsson, att sluta med det! Visst har det varit mycket fokus under de senaste åren på affärsmodellen för e-böcker mellan förlag och bibliotek, och visst har bibliotek som kommunal verksamhet en begränsad budget. Men det kan inte vara synd om en verksamhet som växer, som möter allt fler låntagare under hela dygnet och som dessutom hittar fram till nya läsare som tidigare inte använt biblioteket. Tvärtom – att e-bokslånen ökar är ett glädjande bevis för att biblioteket är lika relevant för sina besökare idag, när allt större del av tillvaron är digital, som det har varit tidigare.

Den här inställningen har våra politiker, framförallt Madeleine Sjöstedt, stöttat på ett framsynt sätt. Stockholms stadsbibliotek fick tidigt medel för att utveckla det digitala biblioteket, och när satsningen blivit lyckad, det vill säga vi har lånat ut många e-böcker, fick vi en ökning av medlen för att inte tvingas strypa e-bokslånen som man gjort i många kommuner. Just nu kan stockholmarna låna fem e-böcker i veckan, något som de flesta är nöjda med.

På det digitala biblioteket jobbar vi hela tiden aktivt för att öka tillgången till e-böcker för våra besökare, samtidigt som biblioteket håller sin budget. För vår del kan det arbetet handla om många olika saker; allt från att tipsa om fria e-bokstitlar till att förhandla med förlag om affärsmodeller och att utveckla digitala tjänster som förbättrar själva låne- och läsupplevelsen.

Så ni som besökare behöver inte fundera över bibliotekets kostnader när ni lånar e-böcker, utan låna på så mycket ni vill! Begränsningarna är det upp till oss att sätta när de behövs. Hör däremot gärna av er om ni har förslag på hur vi kan göra den digitala låne- och läsupplevelsen ännu bättre!

Till sist, några (e)böcker jag fått hört att folk pratat om på fikarasten på sistone:

Under all vinter av Negar Naseh

Den sista cigarretten av Klas Östergren

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

Ypsilon av P C Jersild

Drakar i Globen av Martin Olczak

 

 

 

 

One Response to “Låna med gott samvete!”

  1. […] som å alla folkbiblioteks vägnar kan förhandla om bättre villkor för utlån av e-böcker? Mikael Petrén skriver i Digitala bibliotekets blogg (tillhörande Stockholms stadsbibliotek) den 11 april i år […]

Leave a Reply