E-bokens vecka

6-12 mars är det e-bokens vecka. E-bookweek.com firar också att det är 40 år sedan den första e-boken producerades. Stockholms stadsbibliotek har bara erbjudit e-böcker i snart 10 år. Vi började juni 2001.

Diagrammet visar lån på Stockholms stadsbibliotek av e-böcker i formaten pdf, mobipocket och epub. Det skedde många lån trots att det var krångligt att låna.

Under flera år var strömmande e-ljudböcker mer populära än e-böcker att läsa, men det ändrade sig under 2010. Det beror att det har kommit mobila läsare som läsplattor, surfplattor och bättre mobiler. Läsplattorna började komma under 2009. Det fungerar bra att läsa med en läsplatta, men det är ofta krångligt att föra över Elibs drm-skyddade filer från Adobe Digital Editions i datorn till läsplattan. 

I slutet av november 2010 kunde  man istället använda appen Bluefire för att läsa i iPhone och iPad. Det är otroligt enkelt och behändigt att låna en e-bok  t ex när man är lässugen på tunnelbanan. En dryg månad senare kom appen Aldiko för mobila enheter med Android, först i en betalapp och sedan även i gratisversionen. Det här syns i statistiken. Vi har redan lånat ut 8079 e-böcker i år. (Samt 3395 strömmande e-ljudböcker). Dessutom har vi e-böcker från E-brary som inte kan laddas ner, men läsas i t ex en iPad.

Själv har jag läst många e-böcker sedan jag köpte “min” första läsplatta Nuut2. Jag har både läst för nöjes skull och professionellt. Olika läsplattorna har lite olika funktionalitet och läsappar är en hel djungel att läsa sig igenom. Jag har tidigare skrivit en del om e-böcker och läsning på min privata blogg Bibliotekariebloggen, men jag kommer att skriva mer om e-böcker även på denna blogg.

E-böcker från Elib

Tags: , , , , ,

2 Responses to “E-bokens vecka”

  1. Karolina skriver:

    Hej,

    Vi har också haft en kraftig ökning av e-boksutlåningen inom vår biblioteksorganisation. Vi upptäckte däremot att Elibs säkerhetssystem inte var tillräckligt tätt. I början av 2010 behövde man exempelvis inte “bevisa sin mänsklighet” genom användningen av captcha. Det ledde till att någon lyckades programmera en robot som per automatik lånade hundratals böcker från vårt och andra bibliotek. Det är ju svårt att säga hur stor omfattningen var totalt, men för just vårt bibliotek rörde det sig om hundratals. Nu är visserligen detta åtgärdat, men vad jag vill säga är att statistiken kan vara missvisande. Även om det skett en ökning kan det vara svårt att säga hur stor den ökningen egentligen varit, iallafall för oss som använt oss av Elibs tjänster.

  2. Elin skriver:

    Vi ser samma utvecklig på Göteborgs stadsbiblitotek, där e-boksutlånen fullkomligt exploderade efter det att man kunde börja låna direkt till sin telefon/surfplatta. Roligt att följa er nya blogg!

Leave a Reply