Bibliotekarier emot DRM

Readers bills of right är en rörelse bland bibliotekarier som tycker att hårda DRM – Digital Rights Management, av Adobes typ som de flesta leverantörer använder för bibliotekens e-böcker måste bort. Det blir krångligt för användaren och ett hinder för att sprida våra e-böcker till fler användargrupper.

The Readers’ Bill of Rights for Digital Books:
1. Ability to retain, archive and transfer purchased materials
2. Ability to create a paper copy of the item in its entirety
3. Digital Books should be in an open format (e.g. you could read on a computer, not just a device)
4. Choice of hardware to access books (e.g. in 3 years when your device has broken, you can still read your book on other hardware)
5. Reader information will remain private (what, when and how we read will not be stored, sold or marketed)

Erik Stattin har gjort en svensk version av en mer utförlig variant av E-boksanvändarens deklaration om rättigheter

Stockholms stadsbibliotek arbetar för att förenkla användningen av e-böcker och andra e-medier. Det kan vi göra genom att erbjuda DRM-fria e-böcker (mer om detta snart) och genom att försöka ändra villkor för bibliotekens e-böcker.

Tags: ,

2 Responses to “Bibliotekarier emot DRM”

  1. Ella skriver:

    Vilket bra intiativ.

  2. […] Snubblade på morgonen in på Digitala bibliotekets blogg (Stockholms bibliotek) där jag hittade en artikel om just detta! (citat:) Readers bills of right är en rörelse bland bibliotekarier som tycker att hårda DRM – Digital Rights Management, av Adobes typ som de flesta leverantörer använder för bibliotekens e-böcker måste bort. Det blir krångligt för användaren och ett hinder för att sprida våra e-böcker till fler användargrupper ( Bibliotekarier emot DMR, digitala biblioteket) […]

Leave a Reply