Stockholm läser P C Jersilds Barnens ö!

3D_barnens_ö
“Vi släpper åter lös den egensinnige upptäcktsresanden Reine Larsson, tio snart elva. På drift i ett länge svunnet och ändå välbekant Stockholm visar P C Jersilds romankaraktär på möjligheten av det oväntade uppbrottet och den okalkylerade erfarenheten, som väcker vårt eget varande och vår samhälleliga delaktighet. I staden Stockholm, där erfarenheterna alltmer går förbi varandra, manar Reine oss till flykt från vårt eget Barnens ö.”

Så lyder juryns motivering till valet av årets Stockholm läser-bok,  Barnens ö av P C Jersild. Boken tillkännagavs vid en ceremoni i Stockholms Stadsbiblioteks rotunda den 27 januari. P C Jersild, som var på plats för att ta emot blommor och applåder, fick svara på några frågor om boken som han skrev för snart fyrtio år sedan. Hur mycket gemensamt har han med dess elvaårige huvudkaraktär Reine? P C svarade att även han har varit elva år och att hans egen son var elva när boken skrevs. Att boken blir Stockholm läser-bok tycker P C Jersild bara är roligt.
Nu startar Stockholms största läsecirkel. Programpunkterna kommer att presenteras här på bloggen. Den som inte kan hålla sig till den 18 februari, då den första läsecirkeln startar, kan redan ikväll – den 28 januari kl 19.00 – lyssna till P C Jersild på Kulturhuset.
Barnens ö är nyutgiven på pocket (Månpocket) med ett nyskrivet förord av författaren och psykologen Jenny Jägerfeld. Boken finns också i en lättläst version utgiven av LL-förlaget.

Etiketter: , ,