Stockholm läser Grupp Krilon!

Eyvind Johnsons Grupp Krilon är vald till 2018 års Stockholm läser-bok. Det offentliggjordes på Stadsbiblioteket den 22 januari. Med offentliggörandet gick startskottet för Stockholms största bokcirkel. Under året kommer stockholmarna att kunna diskutera Grupp Krilon i bokcirklar på biblioteken, lyssna på författarsamtal och gå stadsvandringar i huvudkaraktären Johannes Krilons fotspår.

Juryns motivering ”Det fiktiva och det verkliga rör sig i olika berättelseskikt i Grupp Krilon och gör Stockholm till en utkikspunkt in mot jaget och ut mot världen. Maktambitioner på Stockholms fastighetsmarknad får ödesdigra verkningar i den småborgerliga vänkretsen kring Johannes Krilon. Vänskaper ödeläggs, lögn och förtal slutar i underkastelse och apati inför makten. Med tragisk nödvändighet drivs Krilon själv att agera för öppna värden. Grupp Krilon är Eyvind Johnsons uppfordrande maning att i det auktoritäras närvaro inte ställa sig neutral.”

Ur förordet “Johnson gör Krilon till ett manifest, ett begrepp, en hand att hålla i, eller värja sig mot. Krilon kan ställa sig i vilken tid eller på vilken plats som helst. Han ställer sig där övergrepp sker i neutralitetens och demokratins namn, och där regeringar vänder politik och ideologier efter vinden. Han ställer sig i vardagen där bekvämligheten går före medmänskligheten”, skriver Anna Jörgensdotter i förordet till den nya pocketupplagan av Grupp Krilon.

Vinnaren i ledtrådstävlingen Grattis till Anna Åkerström som vann tävlingen där det gällde att gissa vilken 2018 års Stockholm läser-bok skulle bli och som får ett ex av boken med posten. Ledtrådarna, fem fotografier som publicerades ett om dagen den 15-19 januari, hittar du längre ned i bloggen. Här är facit/förklaringarna till dem:

Ledtråd 1: Tegelbacken – här träffas Johannes Krilon och Emil Hovall för första gången. Emil Hovall är av de som ingår i Grupp Krilon.

Ledtråd 2: Möbeltapetserare – Emil Hovalls yrke.

Ledtråd 3: Karta över Äppelviken och Mälaren – Grupp Krilon inleds med att Johannes Krilon är ute och promenerar på Mälarens is.

Ledtråd 4: Balettdansös – Fru Farlene är en balettdansös som har en relation med en av medlemmarna i Grupp Krilon.

Ledtråd 5: Harry Martinson – fick Nobelpriset i litteratur samma år som Eyvind Johnson, 1974.

KALENDARIUM, STOCKHOLM LÄSER
Observera att programmet fylls på allt eftersom. Det är fri entré till alla evenemang, men vissa av dem måste du boka plats på (framgår nedan).

Onsdag 31 januari kl. 18, Stockholms stadsbibliotek: Min själsfrände med Sigrid Combüchen. Författaren Sigrid Combüchen, aktuell med den rosade romanen Sidonie & Nathalie, berättar om sin relation till Grupp Krilon och Eyvind Johnson. I samtal med Harald Hultqvist. Boka plats på biblioteket.se.

Onsdag 21 februari kl 11, Östermalms bibliotek: Talbokcirkel för Daisyläsare.

Onsdag 14 mars kl. 18. Farsta bibliotek: “Det är min mänskliga plikt, liksom er, att inte vara neutral.” Per Anders Wiktorsson, litteraturvetare och författare till avhandlingen ‘Den utvidgade människan’ föreläser om hur Krilontrilogin blev till och hur vi kan läsa böckerna idag.

Torsdag 22 mars kl. 17.30 på Bar Rydberg, Drottninggatan: Litterär after work om Grupp Krilon.

Tisdag 10 april kl 14, Östermalms bibliotek: Bokcirkel. Bokcirkeln leds av bibliotekspersonal och är öppen för alla.

Tisdag 10 april kl. 18, Stadsbiblioteket: Bokcirkel. Bokcirkeln leds av bibliotekspersonal och är öppen för alla.

Tisdag 10 april kl. 18, Kista bibliotek: Bokcirkel. Bokcirkeln leds av bibliotekspersonal och är öppen för alla.

Torsdag 12 april kl 18, samling vid statyn utanför Centralstationen på Vasagatan: Grupp Krilon och Stockholm, stadsvandring.
Hur såg stockholmarnas liv ut under krigsåren då doften av naftalin, gengas och ved- och köksröken låg tät i stan? Vandringen rör sig i det som tidigare var den livliga och bohemiska stadsdelen Klara. Här fanns det många hantverkare, små hotell, krogar, pensionat och tidningskvarteren. Guide: Johan Theodorsson. Boka plats på biblioteket.se/boka eller genom kundtjänst på telefon 08-508 309 00.

Onsdag 18 april kl 19, Sture bibliotek: Bokcirkel. Bokcirkeln leds av bibliotekspersonal och är öppen för alla.

Torsdag 26 april kl 18, Stadsbiblioteket: Bibliotekspodden Solen. Författaren Anna Jörgensdotter gästar bibliotekspodden Solen, som spelas in inför publik i Rotundan.

Söndag 6 maj kl 14, samling vid statyn utanför Centralstationen på Vasagatan: Grupp Krilon och Stockholm, stadsvandring.

Måndag 7 maj kl. 19, Hornstulls bibliotek: Panelsamtal om Grupp Krilon. Medverkande: Anna Jörgensdotter, författare; Per Anders Wiktorsson, universitetslektor, och Carolina Frände, som regisserar Krilon på Stadsteatern.

Tisdag 8 maj kl 19, Östermalms bibliotek: Friheten att vara människa. Litteraturvetaren och författaren Jens Liljestrand om Eyvind Johnsons Krilontrilogi. Om humanism, om kritiken mot neutraliteten och om vikten av att ta strid. Vad betyder Krilontrilogin idag?

Torsdag 17 maj kl 18, samling vid statyn utanför Centralstationen på Vasagatan: Grupp Krilon och Stockholm, stadsvandring.

Måndag 3 september kl. 17, Tranströmerbiblioteket: Bokcirkel. Bokcirkeln leds av bibliotekspersonal och är öppen för alla.

Tisdag 4 september kl. 17, TranströmerbiblioteketBokcirkel på finska. Bokcirkeln leds av bibliotekspersonal och är öppen för alla.