Arkiv för januari, 2012

23 februari kl 20.00: Virtuell bokcirkel

30 januari 2012

Torsdagen den 23 februari kl. 20.00 anordnas en virtuell bokcirkel på Bokcirklar.se. Ett gyllene tillfälle för dig som vill prata om En dåres försvarstal men inte har möjlighet att komma på någon av de fysiska cirklarna i Stockholm. För att kunna delta räcker det att du är medlem på Bokcirklar.se. Anmälan är gratis och görs här. Välkommen!

John Landquist – på Strindbergs sida, men inte Lindgrens

30 januari 2012
John Landquist

John Landquist

1914 översatte John Lanquist “En dåres försvarstal” till svenska; 26 år efter att texten skrevs och 19 år efter att den gavs ut på franska.

Landquist var professor i pedagogik och psykologi. Han var också ledamot av samfundet “De Nio”. Och skrev en hel del litteraturkritik.

Under Strindbergsfejden ställde sig Landquist på Strindbergs sida. Fejden hade börjat med kritik mot “Krigarkungen” Karl XII, men mynnade ut i en kamp mellan det radikala, moderna och det konservativa.

Långt senare (1946) attackerade Landquist Astrid Lindgren och hennes första bok om Pippi Långstrump. När boken kom ut året dessförinnan fick den mycket god kritik, men Landquist menade att Långstrump bar sig smaklöst och sinnessjuk åt – och i värsta fall skulle inspirera barn att hälla ut socker på golvet.

Jag undrar vad Landquist skulle säga om att samma författare många år senare skulle inspirera till ALMA-priset, ett pris till de främsta inom barn- och ungdomslitteraturen?

Försiktighet i “Svensk uppslagsbok”?

26 januari 2012

“Svensk uppslagsbok” gavs ut 1929-1955. Under uppslagsordet “Strindberg, släkt, stammande från bonden Anders Olsson” skrev artikelförfattaren ” Disharmonierna med hustrun, som bildade den personliga bakgrunden till dramat, framställde han i “Le plaidoyer d’un fou” (skriven 1887— 88,tr.1895;sv. övers, av J. Landquist1914);symtom på förföljelsesjuka framträda här.”

Det kan vara så att det var sed att bara skriva titeln som originaltitel, men jag kan inte låta bli att låta min fantasi bära iväg mig och tro att det t o m i mitten av 1950-talet var problematiskt att nämna titeln på svenska!

Svensk uppslagsbok

Från Le plaidoyer d’un fou till En dåres försvarstal

20 januari 2012

omslagAugust Strindberg skrev En dåres försvarstal på franska 1987-1988, men inte förrän 1893 gavs den ut – på tyska. 1895 kom den franska utgåvan och 1914, två år efter Strindbergs död, den svenska. Den nya svenska pocketupplagan är en översättning av Hans Levander från 1976 och utgår från det franska originalmanuskriptet som man fann i Norge 1973.

Strindberg tyckte att En dåres försvarstal var för privat för att ges ut på svenska. Jag förstår honom.

Karl och Veroniqa vann

18 januari 2012

13040233_o_1Det blev två vinnare i tävlingen “Gissa vilken bok det blir och vinn ett ex” (den andra rätta gissningen kom endast några minuter efter den första och på Stockholm läser vill vi inte vara knussliga): Karl Berglund och Veroniqa Sjöquist – grattis! De har med posten fått varsitt ex av En dåres försvarstal, signerat av förordsförfattaren Märta Tikkanen. Men hur tänkte de egentligen?

Att boken hade anknytning till Strindbergsjubileet var givet, men att bestämma verk lurigare. Vid tidpunkten  för min gissning fanns två ledtrådar – Sofia Eriksson i ett badkar och en youtube-länk till Ulf Lundells “Hon gör mig galen”. Den första fattade jag ingenting av, men den andra pekade onekligen mot försvarstalet. Att dessutom Märta Tikkanen skrivit förordet kändes som ett i sammanhanget spännande och bra val. Inte minst vore det en röst, ett perspektiv och en ingång till “En dåres försvarstal” jag själv gärna skulle vilja läsa. Så jag mailade raskt in min gissning, vilket var en chansning som gick hem.
Jag ser fram emot att läsa om boken och, inte minst, det nyskrivna förordet. // Karl Berglund

När jag såg ledtråden Ulf Lundells “Hon gör mig galen” så kände jag, med tanke på Strindbergsåret och det faktum att en nyutgåva av boken låg i faggorna, att det bara måste vara En dåres försvarstal. (Som en parentes kan jag säga att jag inte kopplade ledtrådarna nr 1, 3 och 4 medan däremot nr 5 och 6 övertygade mig om att jag gissat rätt.) /Mvh Veroniqa Sjöquist

Ledtrådarna var 1) Sofia Wistam (för att hon varit programledare i Kär och galen), 2) Ulf Lundells Hon gör mig galen, 3) (friherrinnan )Caroline af Ugglas, 4) fotbollslaget Bayern München (i En dåres försvarstal vistas Axel av och till i Bayern), 5) The Cardigans Love fool och avslutningsvis 6) Bill Clintons dåraktiga försvarstal efter Lewinskyhistorien.

Stockholm läser En dåres försvarstal!

17 januari 2012
Märta läser sitt förord.

Märta läser sitt förord.

En dåres försvarstal är 2012 års Stockholm läser-bok. Detta offentliggjordes den 16 januari av Märta Tikkanen som skrivit ett nytt förord till pocketupplagan av boken (utgiven på Norstedts, i bokhandeln från och med den 17 januari).

“Han är oslagbar denna Strindberg. Är man den sorten som har svårt att värja sig mot män med orden i sin makt så är man förlorad. Det är det första och det främsta och det sista med honom: stringensen, spänsten, rytmen, friskheten.”  Med de orden inleder Märta Tikkanen sitt förord. Även August Strindberg skrev ett förord. Det inleds med meningen: “Det här är en förfärlig bok, det medger jag utan invändningar och med svidande ånger.”

DN:s Lars Epstein försöker sig på en gissning

16 januari 2012

“Är det en alltför djärv gissning att årets bok i ‘Stockholm läser’ är Röda rummet, Strindbergs Stockholmsroman per préférence. Kanske. Jag vet inte.” http://bit.ly/zwOBNx

Gissa årets Stockholm läser-bok och vinn den!

13 januari 2012

Här är några ledtrådar, fler finns på Stockholm läsers facebooksida. Den som först mejlar rätt gissning till titel.2012@forfattarcentrum.se. får ett ex av boken, signerat av förordsförfattaren.
sofia-w1carolineafugglas3 fotbollslag2

16 januari 18.00: 2012 års Stockholm läser-bok offentliggörs

10 januari 2012

Kl 18.00 avslöjar Märta Tikkanen vilken bok som är 2012 års Stockholm läser-bok. Välkommen till Rotundan, Stockholms stadsbibliotek! Fri entré.

Vilken är 2012 års Stockholm läser-bok?

09 januari 2012

Kom till Rotundan, Stockholms stadsbibliotek, måndagen den 16 januari kl. 18.00. Då avslöjar Märta Tikkanen vilken årets Stockholm läser-bok är. Då presenteras också några av vårens evenemang som har anknytning till boken. Boken finns förstås på plats i Rotundan, både till utlåning och till försäljning. Välkommen!

Märta Tikkanen