I sin senaste krönika i Stockholm City skriver Annette Kullenberg om hur tiden (Gud ske lov!) har stått stilla i konditoriet Valand, som startade under 50-talet.
När hon sitter där och njuter av det anakronistiska lugnet kommer hon att tänka på en reklamsnutt: “En slogan dyker upp i bakhuvet: Vi som går Sveavägen … Det är gammal reklam för alla slags kontorister som trippade fram på den stora trafikerade gatan på väg till sina arbetsplatser för att ta stenogram.”
I lördags lyssnade jag på ett samtal på Göteborgs indiebokmässa Texival där förläggaren Moa Holmqvist deltog. Hon arbetar på förlaget Rosenlarv som väcker bortglömda kvinnliga författarskap till liv. Till exempel Anne Charlotte Leffler. Nu har jag bjudit in Moa till Stockholm läsers allra sista träff på Författarcentrums trevliga kontor vid Humlegården. Jag kommer intervjua henne om förlagets idé, Elin Wägners föregångare och samtida, och om man blir konspirationsteoretisk av patriarkatet och den svenska litteraturkanon. Någon här på Författarcentrum nämnde bubbel med tilltugg, så genom att skriva det här på bloggen gör jag det till ett löfte. Välkommen till Stenbocksgatan 3 den 7 juni kl 19. (Fotot av Moa Holmqvist är taget av Tomas Gunnarsson.)
Pirkko Vilhelmsson är bibliotekarie på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och har gjort en kortfilm om Elin Wägner och Stockholm läser för att locka till läsning på arbetsplatsen. Informativ och sevärd! Jag gillar speciellt i slutet när Pirkko sitter på tunnelbanan och läser Norrtullsligan. Många tack för filmen!
kan du läsa om på sidan 213 och framåt i “Elin Wägners Småland – idag”. Här kan du läsa om hennes enda filmroll, vilka filmer hon skrev manus till, när andra skrev manus till hennes böcker och om kritiken var nådig.
Du kommer väl ikväll till specialvisningen av “Norrtullsligan” kl 18:00 i Filmhuset?!
Biljetterna vi har för utdelning i Frågebyrån inför tisdagens visning av filmen “Norrtullsligan” har varit ute på vift. Nu ska problemet vara utrett, men om du har varit i Frågebyrån och inte fått någon biljett kan du ringa mig på 08-508 311 72 eller e-posta på patrik.schylstrom@stockholm.se, så tar jag med mig biljett till dig i morgon kväll! I mån av tillgång kommer vi också dela ut biljetter till bloggläsare vid Bio Victor.
Ljus var först en tidskrift (“Veckotidskrift för upplysning och underhållning”), men sedan också ett bokförlag, som – förutom Elin Wägner – gav ut August Strindberg och Oscar Levertin. Deras devis var “Kunskap är makt”. De gav i första hand ut litteratur som var populärvetenskaplig och läromedel.
Då förlaget gav ut Norrtullsligan var Henrik Koppel förläggare. Han var också författare av kåserier, som var uppskattade – även om det fanns de som hade synpunkter på hans blandning av danska och svenska.
– Båda var profiler inom kväkarrörelsen. På Kväkarnas hemsida står det: “Kväkarna tror att det finns något av Gud i varje människa.” Jag gillar formuleringen och tanken.
– Det finns gator med Beskow och Wägner i Fruängen, där det hålls en öppen läsecirkel den 12 april! Alla gator i Fruängen har fått namn efter kända svenska kvinnor.
George Fox, grundaren av kväkarna (Vännernas Samfund)
I dagens Svenska Dagblad är det ett helt (mycket läsvärt!) uppslag som uppmärksammar två skildringar av framväxten av en modern stad i Stockholm under sekelskiftet 1800/1900. Dels av Stockholm Läser:s gäst på Stadsbiblioteket nu i veckan, Alexandra Borg (som nyligen disputerat med “En vildmark av sten” – Grattis!). Dels av Anders Ekström, som analyserar medievanorna hos dåtidens Stockholmare i “Viljan att synas, viljan att se”.
Uppslaget pryds av sex vackra ca hundraåriga omslag som Borg visade i sitt föredrag på Stadsbiblioteket. Ett av dem är omslaget till “Norrtullsligan” med ett vackert underifrånperspektiv av Stockholm sett genom viden. Det är signerat “EB”. Under sin föreläsning vågade Borg sig på gissningen att “EB” står för Elsa Beskow. Kanske du, kära bloggläsare, vet på råd? Tyvärr kan jag inte ladda upp någon bild av omslaget förrän på måndag!
Klockan 18.00 på tisdag den 22 mars visas “Norrtullsligan” på biograf Victor i Filmhuset. MED piaonoackompanjemang av Mattias Bye! MED Inga Tidblad som Baby!
Från och med i morgon lördag kl 12.00 ligger undanlagda biljetter till filmen i Frågebyrån, receptionen på entréplanet och väntar på att bli avhämtade av dig, kära bloggläsare! Varför inte unna sig denna tid för sig själv – eller dela den med en god vän! Två biljetter går också bra att ta.