Introduktion

Elektroniska böcker och pappersböcker har båda sina olika för- och nackdelar. Till e-bokens fördelar hör att den är tillgänglig på ett annat sätt än pappersboken, med hjälp av läsplatta eller mobiltelefon kan du låna när och var som helst. En annan fördel är att texten blir sökbar, vilket kan vara praktiskt särskilt i studiesammanhang.

E-böckerna från Elib har katalogposter i Book-it med automatgenererade ämnesord från BTJ och ibland SSB-ämnesord. Även e-böckerna i Ebrary har poster i Book-it. Dessutom finns ett fåtal av bibliotekets egenproducerade e-böcker i Book-it. Det gäller titlar från Vertigo förlag samt av makarna Myrdal. Dessutom finns ett mindre antal fria e-böcker i katalogen, exempelvis från Litteraturbanken.

Söka e-böcker i Book-it

För att begränsa sökningen till e-böcker söker du enklast med kvalifikator lr/ob.  Du kan även använda rullgardinsmenyerna i expertsökfönstret och väljer då Medietyp samt Nedladdningsbar fil.  Nedladdningsbar fil ger träff på annat än e-böcker, t ex databaser och andra webbtjänster.

Söka e-böcker via mobilen

biblioteket.se och på mobilwebben kan du också söka på ”e-bok” eller ”e-ljudbok” i sökfältet. På biblioteket.se kan du dessutom begränsa din sökning till mediatyp ”e-bok” eller ”e-ljudbok” med hjälp av fasetterna till höger på sidan.

Om DRM och hur ett e-lån går till

Vad är DRM?
DRM (Digital Rights/Restrictions Management) är ett samlingsnamn för olika sätt att kontrollera spridningen av digitalt material, såsom e-böcker eller musik. För bibliotekets e-böcker används Adobes DRM-skydd, som kontrollerar hur en e-bok kan användas och gör att en användare inte kan sprida e-boken på ett sätt som upphovsrättsinnehavaren inte godkänt.
DRM är kontroversiellt. Förespråkarna hävdar att systemen är nödvändiga för att säkra upphovsmännens integritet och inkomster, kritikerna menar att de begränsar användares rättigheter mer än vad som är ändamålsenligt.

Så här fungerar Adobes DRM-skydd
När vi lånar en e-bok på biblioteket.se och klickar på ”Ladda ner” hämtas en liten fil till datorn som slutar på .acsm (Adobe Content Server Message). Den här filen kan bara öppnas av ett program som är auktoriserat med ett Adobe id, såsom Digital Editions eller appen Bluefire. Den nedladdade filen innehåller inte själva e-boken utan information om att den specifika boken ska laddas ner från Elib av låntagare med lånekortsnummer XX och öppnas i programmet. När boken öppnas i exempelvis Adobe Digital Editions knyts den till det Adobe id som används och kan sedan inte öppnas på en annan dator med ett annat Adobe id.

Vattenmärkning
En annan typ av DRM-skydd är s.k. vattenmärkning. Det är en mjukare form av skydd som inte begränsar användarvänligheten lika mycket som Adobes DRM-skydd gör. En vattenmärkt bok innehåller information om den person som har köpt eller laddat ner boken. Skulle boken sedan delas illegalt på nätet går det att identifiera ägaren. På det här sättet försvårar man inte för de kunder som inte sprider filer illegalt utan skapar en möjlighet att identifiera dem som faktiskt sprider filer.
TPB:s nedladdningsbara talböcker och Elibs böcker till försäljning är vattenmärkta.

Gå vidare till
Elib
Fria e-böcker
Fria ljudböcker

En kommentar till Introduktion

  1. Pingback: Mer om DRM och hur e-lån går till bakom kulisserna |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>