Internationella biblioteket

Interbib.se är namnet på Internationella bibliotekets flerspråkiga webbplats. Tjänsten vänder sig både till bibliotekspersonal och användare och är tänkt fungera som en mötesplats för mångspråkiga biblioteksfrågor och förenkla för låntagarna att använda bibliotekets tjänster.

På webbplatsen Interbib.se finns i dag följande språk: arabiska, persiska, ryska, kinesiska polska och spanska. Allmän information om biblioteket finns också på engelska och franska och samtlig information finns tillgänglig på svenska.

En av målsättningarna med Interbib är att göra litteraturen och bibliotekets tjänster mer tillgängliga. Fyra av språken på Interbib.se har ett annat skriftsystem än det latinska och litteratur på dessa språk är svåra att komma åt genom den vanliga bibliotekskatalogen. På Interbib är böckerna sökbara med språkets rätta skrift vilket underlättar för användaren att både söka och förstå informationen. För att underlätta kommunikationen mellan användare och bibliotekets personal kan man direkt i en post (långt ner på sidan, i en drop-down meny) växla mellan originalspråk med originaltecken till svensk post med latinska tecken.

Mer information om hur man kan söka fram poster på andra språk hittar man på IB:s egna informationssidor.

Andra bibliotek kan bli medlemmar på webbplatsen och ta del av de tjänster Internationella bibliotekets lånecentral erbjuder. Det kan gälla depositionsbeställningar och fjärrlån, det finns broschyrer, skyltar och mallar på olika språk som man kan ladda ner direkt ( i menyn: ”för personal”) och använda i biblioteken, tipslistor och tips på inköpsställen m.m.

Gå till Interbib för att utforska mer.

6 kommentarer till Internationella biblioteket

 1. Lena Karlsson skriver:

  Var ligger länken till Biblioteket.se?

  • Hanna Westoo skriver:

   Om du menar länk från Internationella biblioteket till biblioteket.se hittar jag faktiskt ingen. Någon annan?

  • Elisabet Fornell skriver:

   Nej jag hittar konstigt nog ingen heller. Helt riktigt är det ju folk som står vid bibliotekets datorer och söker i IB:s katalog och sedan inte hittar tillbaka till biblioteket.se Jag har bett dem på IB om att lägga till en, får se hur det går.

   • Alice Thorburn skriver:

    Det finns en länk men den är krånglig att hitta. Klicka på Sök i menyn till vänster så finns lite olika andra bibliotekskataloger där, längst ner står ”att söka på Sthlms stadsbibliotek” Klicka på den och sidan som kommer upp har en en länk till biblioteket.se. Inte helt intuitivt så vore bra med en tydligare länk.

 2. Maria Bylund skriver:

  Hur kommer IB:s webbplats att integreras med nya biblioteket.se?

  • Elisabet Fornell skriver:

   Det vore naturligtvis önskvärt att på sikt få in så mycket information som möjligt även från IB:s webbplats. Det kompliceras av att Internationella biblioteket har ett nationellt åtagande och finansiering för hela Sverige medan Biblioteket.se är en kommunal angelägenhet för Stockholms stad och dess skattebetalare. Diskussioner pågår, men hur det hela kan realiseras vet ingen idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>