Biblioteket.se

Sedan den 15 december 2011 har Stockholms stadsbibliotek en ny webbplats, med samma adress som tidigare:

biblioteket.se

 

 

Nya biblioteket.se har bland annat:

 • Ny snabbare, enklare sökmotor, egenutvecklad på SSB (samma som i mobilwebben), med rättstavningshjälp
 • Relevansrankning i träfflistan,  med möjlighet att sortera kronologiskt eller alfabetiskt
 • Lättare att ladda ner e-böcker i bibliotekets eget gränssnitt
 • Möjlighet att ladda ner talböcker i bibliotekets eget gränssnitt
 • Några e-böcker som Stockholms stadsbibliotek digitaliserat, bland annat Myrdal-titlar och böcker från Vertigo förlag
 • Möjlighet att ladda ner de fria titlarna utan att logga in
 • Talsyntes med readspeaker
 • Sociala funktioner som dela med sig: mejl, twitter och facebook, samt skapa favoritlistor
 • Möjlighet att välja och spara favoritbibliotek
 • Ny grafisk form, enklare och renare
 • Inspirationsdelarna från tidigare finns med, men i annan tappning
 • Ny evenemangskalender, sökbar
 • Tydligare biblioteksinformation

Sökning sker på ett helt annat sätt än tidigare.

 1. Det finns bara en sökruta, överst till höger, där man söker på allt. I träfflistan visas också allt, men katalogposter tar stor del, övriga träffar tar liten del av sidan. Man kan skriva flera sökord av olika slag i sökfältet, sök sker i fritext. Även medietyp kan alltså väljas redan här. Vanligen klarar man sig med en enkel sökning av detta slag.
 2. När man fått upp sin träfflista kan man vid behov förfina med de filter, fasetter som dyker upp till höger på sidan. Man kan välja flera filter och på så sätt smalna av sin sökning.
 3. Om man vill ha filtren från början utan att göra en sökning, gör man en så kallad tom sökning: tryck på sök utan att skriva något och man får då en lista över alla drygt      600 000 poster i katalogen och kan börja filtrera dem.
 4. När man hittat fram till sin titel får man i högerspalten upp beståndsinformation, vilka bibliotek har boken inne just nu och var på hyllorna står den.
 5. För online-material får man i stället länk att logga in och komma åt materialet.

 

Uppgift

Utforska nya biblioteket.se:

 1. Testa sökfunktion, se hur resultatlistan presenteras och hur du kan ändra den.
 2. Prova att använda filtrering (fasettsök) för att begränsa din sökning, lägg till och ta bort filter.
 3. Titta runt i inspirationsdelarna och se vilka typer av texter som finns.
 4. Titta i evenemangskalender och gör en sökning, på tid och/eller lokalt bibliotek.
 5. Leta upp ditt bibliotek och se vad det finns för information om det.

Om du har synpunkter på biblioteket.se tar virtuella enheten gärna emot dem. Synpunkterna är värdefulla och därför är det viktigt att få in dem till samma ställe för att systematiskt behandla dem. Maila dina synpunkter till: virtuella.ssb@stockholm.se

22 kommentarer till Biblioteket.se

 1. Eva Flygare skriver:

  Om man har ”filtrering” som ord för avgränsning – varför inte då skriva ”ta bort filtrering” i st. fö ”ta bort avgränsning”? Kanske bättre att använda avgränsning i st. för filtrering i bägge fallen??
  Under talböcker: ”tryck form” ska vara ”tryckt form”.
  För lite info för talboksläsare enl. min mening.

 2. Kerstin Alfredsson skriver:

  Jag saknar signum. När jag får upp en bok jag sökt får jag reda på var den finns och vilka ämnen den behandlar, men inte vilket signum biblioteket gett den. Jag vet alltså inte till vilken hylla jag ska gå. (Antagligen något ni redan jobbar på).
  Jag skulle också vilja veta vilka bibliotek som köpt in den bok som jag är ute efter. Nu får jag bara veta på vilka bibliotek den finns inne för tillfället. Jag kanske är beredd att vänta, om jag kan se att den troligen kommer in snart på mitt närmaste bibliotek.

 3. Jenny Karlsson skriver:

  Farstaenheten undrar vad relevensrankningen bygger på?

  • Elisabet Fornell skriver:

   Relevansrankningen består av en algoritm i många delar; några delar är
   -i vilket fält sökordet finns, till exempel rankas författar och titel högt
   -utgivningsår, nytt kommer högt
   -utlåningsstatistik ger hög rankning
   -frekvens av sökordet, hur ofta det finns i databasen
   -språk

   • Merja Höijer skriver:

    Allahu akhbar! Relevansrankning (vilket ordmonster!) på böcker på finska ger högsta rankningen till Koraani (koranen på finska)! Nej, detta är inte ett relevant resultat.

 4. Kerstin Alfredsson skriver:

  Hej igen!
  Jag har nu förstått att man ser signum (placering) om man går ett steg längre och klickar på ett av de bibliotek som har boken inne. Men om inget bibliotek har boken inne (typ Körkortsboken), så får man aldrig något signum. Så jag står fast vid mitt önskemål om signum-info direkt när man får upp boken.

 5. Elisabet Fornell skriver:

  Jag tar med era önskemål till virtuella enheten och utvecklingen där!

 6. Lisbeth Lindvall skriver:

  Praktiskt och önskvärt om man som avgränsning kunde skilja mellan barn och vuxenlitteratur och liksom Kerstin Alfredsson anser jag att signum bör synas direkt.

 7. Elisabet Fornell skriver:

  VAd roligt att ni är engagerade i nya webben! Det är roligt att ni använder kommentarfältet här, men skicka gärna era kommentarer direkt till vår synpunktslåda
  beta.synpunkter@biblioteket.se
  Nu råkar ju jag, Elisabet, jobba både på VE och Mediesprånget men synpunkterna måste in i den lådan för att kunna användas i utvecklingsarbetet vilket många andra leder. Om jag skulle råka missa skicka vidare eller vara borta fastnar de här.

 8. Eva Flygare skriver:

  Jag tycker att Sundbybergs information för läshindrade är bra. Ett litet tips bara.

 9. Lotta Munkhammar skriver:

  Håller med Lisbeth om att det vore bra med en tydligare avgränsning när man söker barnlitteratur. Det går visserligen att hitta under ”Ämne” (visst stod det så..?) men det känns inte tillräckligt tydligt tycker jag. Hur blir det med text på lätt svenska, tecken,mm … ?

 10. Maria Afzelius skriver:

  Mycket tydligare hemsida än den gamla.Men kunde man också tänka sig att den kunde finnas i LL-version för de som behöver Lättläst? Centrala Studiestödsnämnden t ex har en Lättläst version av sin hemsida vid sidan om den vanliga. Och den är väldigt tydlig och bra.

 11. Margareta skriver:

  Jag vill påpeka så att alla vet att språksökningar inte fungerar. Om man t.ex. söker på Harry Potter så syns inte alla språk som boken finns på. Inte ens om man klickar på Språk och Visa fler.
  Vi har påpekat detta flera gånger till VE men det har inte åtgärdats. Ännu.

 12. Elisabet Fornell skriver:

  Som vi på VE tidigare svarat så är det en beta-version som ligger ute nu, vi håller ytterst intensivt på med att jobba med webben inför den skarpa releasen i december. Vi har tagit alla synpunkter med, till och med de som publiceras här (vilket ju inte är en VE-kanal alls, utan mediesprångets) och beaktar alla och försöker tillgodose allas önskemål. Språk är givetvis ett prioriterat område.

 13. Ulla Nilsson skriver:

  Var finns referensdatabasen ? Kanske kommer så småningom ?
  Ulla

  • Elisabet Fornell skriver:

   Referensdatabasen, alltså de artiklar som finns med i Book-it (vanligen kapitel i böcker, ibland faktiska tidskriftsartiklar) finns helt riktigt inte med. Detta beror på att uppgifterna är svårbearbetade, mycket är fel och inte aktuellt. Det gör det svårt och tidskrävande att bearbeta så att det fungerar tillfredställande i nya sökmotorn. Det finns med i önskelistan, men ligger inte högt upp beroende på komplikationerna.

 14. Ulla Nilsson skriver:

  Tråkigt ! Särskilt för vår stockholmianaavdelning där vi fortfarande spec.katar och där man när det gäller vissa platser bara hittar artiklar.
  Ulla

 15. Maria Afzelius skriver:

  Hej! Jag undrar varför inte servicehusbiblioteken inte finns kvar på hemsidan. SSB har ju fortfarande en viss service där. Även om allmänheten inte får låna där så är det viktigt att även denna service syns på hemsidan så länge SSB har någon service kvar där. De stora sjukhubiblioteken har jag dock hittat och det är ju vackert så.

  • Hanna Westoo skriver:

   Jag vidarebefordrar din fråga till nyawebben@biblioteket.se!

  • Elisabet Fornell skriver:

   Redaktionen svarar: Vi har försökt att presentera dem på samma sätt som sjukhusbiblioteken, men det finns buggar knutna till detta som inte är lösta än. Den ena är att alla service- och sjukhemsbibliotek (felaktigt) dyker upp på mobilsajten om vi publicerar dem, den andra är att visningen under ”Öppettider och kartor” – facettgruppen ”service- och sjukhemsbibliotek” inte funkar än. Jag vet inte varför, men har felrapporterat detta och vi inväntar en lösning. Med spänning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>