Mobilwebben

m.biblioteket.se är adressen till den mobila versionen av bibliotekets webb. Mobilwebben släpptes i april 2011. Det är en vanlig webbsida, inte en applikation/app som man laddar ner, vilket betyder att man kan läsa den i många olika apparater: både nya och gamla mobiltelefoner, surfplattor, vanlig dator etc. Bara man har en webbläsare så kan man använda mobilwebben. Den ser bäst ut på en modern mobiltelefon, men fungerar alldeles utmärkt på alla de andra apparaterna även om det inte är lika snyggt.

Fördelen med mobilwebben jämfört med den vanliga

 • enkel att använda
 • snabb, avskalad design och funktion gör att sidor laddar snabbt
 • ny sökmotor, egenutvecklad med relevansrankning

Mobilwebben hittar du på

http://m.biblioteket.se

Vi har gjort en två instruktionsfilmer till mobilwebben, titta på dem för att få en uppfattning om hur det fungerar.

 1. en film som  är en introduktion till hur mobilwebben fungerar i allmänhet
 2. en film som visar hur man laddar ner e-böcker till mobilen via mobilwebben

 

Du kan också ladda ner handledningen för utskrift Mobilhandledning 1.3

Uppgift

 1. Gör en sökning först på biblioteket.se och gör sedan samma sökning i mobilwebben. Vad skiljer sökresultaten åt? Vilket fungerar bäst, diskutera med dina kollegor i fikarummet eller på sociala medier eller ännu hellre genom en kommentar på något av inläggen om bibliotekswebbar.
 2. Du som har möjlighet att prova andra mobilwebbar kan göra det och jämföra. Bland annat Tyresö och Oxelösund och Gladsaxe har biblioteket i mobilen från Axiell.

Läs mer

Läs mer om mobilwebben på vår blogg Digitala biblioteket:

SSB mobilwebb är här

Mobilwebben – tekniken bakom 

 

21 kommentarer till Mobilwebben

 1. Anna Sjögren skriver:

  När jag söker på mobilwebben och skriver in eljudbok får jag 0 träff. Samma sökning på biblioteket.se ger 849 träffar. Är det medvetet för att ljudböckerna inte kan användas i mobila plattformar?

  • Harriet Aagaard skriver:

   Det går inte att lyssna på eljudböcker från mobiler. Men, vi arbetar på att gör sökning och begränsning enklare.

 2. Anna Sjögren skriver:

  Ang nedlandning av böcker. Det känns lite avigt att man inte kan filtrera på emedia( text på skärmen) genom någon ”knapp” eller rullgardin. Det går ju att skriva in emedia i sökfältet men för ovana användare kanske det inte är en självklarhet. Det skulle vara en klarfördel att kunna välja det om det är just e-böckerna man är ute efter.

  • Hanna Westoo skriver:

   Dessa frågor besvaras bäst av VE – återkommer!

  • Harriet Aagaard skriver:

   Det är förbättringar på gång. Om allt går enligt planerna kommer du redan på måndag att kunna söka och begränsa dig bättre till olika typer av e-medier.

 3. Elisabet Fornell skriver:

  Vi jobbar intensivt med bland annat filtren, medietyp bör typiskt vara filtrerbart.

 4. karin kihlstenius skriver:

  Sjyssta grejjer. Men mobilhandledningen gick inte att ladda ner, ingen serveråtkomst.

 5. Eva Eriksson skriver:

  Uppgift 2
  Testade med Tyresö, där är det tydligen en app : ”My library” och man måste ha bibliotekskort för att komma in. Finns det något mer bibliotek än SSB som har mobilwebb som inte är en app och som är öppen för alla att söka i även utan bibliotekskort?

 6. Elisabet Fornell skriver:

  Som sagt är det många som har appar (även om de flesta är samma, dvs Axiells My library) men inte så många har egna mobilwebbar. Som jag känner till har Karolinska sjukhuset en mobil webbsida men begränsat med funktioner

 7. Margareta skriver:

  Jag vill bara förtydliga det som står ovan: du måste inte använda en mobiltelefon för att testa m.biblioteket.se. Du kan testa vid din arbetsdator – funktionen är densamma, layouten blir något annorlunda.

 8. Tommy skriver:

  Hej!

  Norrköpings stadsbibliotek har sedan ett tag en mobilwebb – dock utan möjligheten att direkt ladda ned e-böcker. Se http://www1.nsb.norrkoping.se/m/

 9. Elisabet Fornell skriver:

  Oh vad bra att veta, den ska jag kolla på!

 10. Maria Afzelius skriver:

  Jag tycker mobilwebben är lättläst. Den gamla Opac är plottrig och svårläst.

 11. Christina Hammarlund skriver:

  Relevanssökningen funkade bra i en okomplicerad snabbsökning, som t.ex. ”Tranströmer”, även i min rätt gamla mobil som varken är android eller iphone. Men någon filtreringsmöjlighet hittade jag inte. Är det meningen att det ska komma?

  • Elisabet Fornell skriver:

   Så bra att du testar mobilwebben i en ”vanlig mobil”! På mobilwebben kan man inte filtrera, av det enkla skälet att det skulle ta för mycket plats på skärmen. Även på en stor skärm skulle man få skrolla runt väldigt mycket och missa överblicken. Däremot kan man ju alltid söka i fritextfältet och lägga till sökord för språk, medietyp, år etc.

 12. Caroline Karlsson skriver:

  Mobilwebbens ranking i träfflistan är ju klart bättre än biblioteket.se, men varför skiljer sig antalet träffar åt beroende på vilken man använder?

 13. Elisabet Fornell skriver:

  Det som saknas i mobilwebben, och även i kommande nya biblioteket.se är referensdatabasen – alltså de ”artiklar” som finns med. Särkatalogiserade kapitel ur böcker och även riktiga tidskriftsartiklar. De har helt enkelt för dåligt data för att ta med.

 14. Ahmet Kurt skriver:

  Norrköpings stadsbibliotek lanserade mobilwebb nästan samtidigt som SSB. Man kan ladda ner e-böcker, se program på bibliotek och lästips.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>