Spara dokument på webben

Molntjänster brukar de tjänster kallas som man kan använda för att spara olika typer av material på webben. De är bra att använda om man vill komma åt dokument från olika datorer utan att behöva använda ett USB-minne.

Här beskrivs två olika gratistjänster närmare, Dropbox och Google Drive, men det finns många fler.

Dropbox 

Dropbox erbjuder 2 GB gratis lagringsutrymme som man kommer åt via nätet. Precis som på ett USB-minne kan man här spara olika typer av filer. Man skaffar tjänsten genom att gå till www.dropbox.com och klicka på Sign in och Create account. Där fyller man i namn och epostadress.

Man laddar upp de dokument eller filer man vill från datorn och sorterar dem i mappar. Sedan kan man logga in på www.dropbox.com från vilken dator som helst för att nå filerna. Genom att högerklicka på ett dokument kan man välja att ladda ner det. Man kan också dela mappar med filer med andra Dropbox-användare så att även de kan nå innehållet. Det gör man genom att högerklicka på en mapp och välja Invite to folder.

Google Drive (tidigare Docs)

Google Drive kan användas som ett gratis komplement till programmen i Office-paketet (exempelvis Word). Dokumenten sparas på nätet och kan nås från vilken dator som helst. Dokumenten kan delas med andra Google-användare.

Till skillnad från Dropbox och USB-minnen kan man inte ladda upp vilka filer som helst till Google Drive, utan man skapar dokumenten i Googles program. Har du ett konto hos Google (exempelvis Gmail) har du redan tillgång till Google Drive. Annars kan du skapa ett konto här.

Valfri uppgift

1. Skapa ett konto hos Dropbox och testa att ladda upp valfri fil, exempelvis ett Word-dokument.

4 kommentarer till Spara dokument på webben

 1. Katarina skriver:

  Hej!
  Har just visat dropbox för några kolleger. De efterlyste spontant en folder eller skylt om detta att sätta ut vid netloandatorerna. Kanske ni i mediesprångsgruppen kan fixa en snygg sån? Sen ska vi ju visa låntagarna muntligt också men det är bra med både en skriftlig och en muntlig möjlighet att få tipset

 2. Eva skriver:

  Om man vill pröva Dropbox på datorn på jobbet, ska man välja Download, och går det i så fall på Volvo-itdatorerna?

  • Hanna Westoo skriver:

   På volvo-datorer går det inte att installera Dropbox’s program, som gör det lite smidigare att ladda upp och ner filer. Det programmet är inte nödvändigt, och finns heller inte på de publika datorerna. Använd Dropbox direkt i webbläsaren istället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>