Newsline

En nyhetstjänst med fulltextartiklar från cirka 90 printkällor, 5700 webbkällor och 200 expertbloggar. Exempel på tryckta källor är Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Riksdag & Departement, Språktidningen, tidningen Vi, Vi Läser och flera nyhetsbyråer.

Innehållet är främst på svenska men en begränsad mängd finns även på norska, danska och engelska. Artiklarna går att skriva ut, men de kan inte mailas direkt från databasen.

Newsline är en sammanslagning av databaserna Presstext och Affärsdata.

Till databasen från bibliotekets datorer (Som vanligt måste du använda Firefox)

Till databasen från annan dator

Sökning

Det går bra att använda klassiska sökoperatorer i fritextsökningen, som exempelvis *, +, -, (…), NEAR etc. Är man inte så säker på att bygga en söksträng kan man ta hjälp av knappen ”Bygg en sökfråga”.

Sökgränssnitt

Sökningen är förinställd på att ta med träffar från alla tre kategorier Internet, Tryckt press och Bloggar. Välj bort beroende på önskad resultatlista.

I resultatlistans vänsterspalt kan man avgränsa sin sökning på exempelvis typ av press, notis eller större artikel och specifika källor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppgifter

  1. Använd funktionen ”Bygg en sökfråga” eller sökoperatorer för att få fram träffar på sas samt åtminstone något av orden konkurs och nedläggning.
  2. En låntagare vill ha artiklar om Per Olov Enquist som publicerats i DN under 2010. Hur många får du fram?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>