Bloggar och RSS

Bloggar

Blogg (”blog” på engelska) är en förkortning av ”web log”, alltså en loggbok på webben. Läsaren ser skribentens texter i kronologisk ordning, det senaste överst. Det skrivs bloggar på svenska om allt möjligt, och på engelska är utbudet enormt. Somliga följer en blogg för att hålla sig uppdaterade inom ett visst ämnesområde. I andra fall är det bloggaren själv som är intressant, en känd eller okänd person. Oftast finns möjligheter att kommentera och på så sätt diskutera med skribenten och/eller andra läsare.

Några intressanta biblioteksrelaterade bloggar är:

RSS

RSS (Really Simple Syndication) är en funktion som hjälper dig att på ett och samma ställe – med hjälp av en RSS-läsare – se uppdateringar som du är intresserad av, till exempel nyhetsartiklar eller blogginlägg. Att ta del av nyheter på webben innebär över huvud taget större möjligheter till delaktighet och anpassning efter dina intressen, jämfört med TV, radio och papperstidningar.

Om du tycker det är för tidskrävande och överväldigande att surfa runt på olika webbplatser för att hitta och bevaka just de nyheter du är intresserad av hjälper RSS-läsaren till med att få bort mycket sidoinformation – där samlar du bara det som är relevant för just dig, ett begränsat urval. Å andra sidan – om du gärna vill ta del av flera nyheter och uppdateringar blir din RSS-läsare platsen där du kan samla allt, så mycket du vill, och du slipper bekymra dig för att missa eller glömma något. Med RSS-läsarens hjälp får du alltså den information du vill ha, varken mer eller mindre.

Det finns många bra webbaserade RSS-läsare som inte kostar något, ex. Google reader eller Bloglines. Att ta del av nyheter via de viktigaste kanalerna på webben är också för det mesta gratis. Beroende på vilken typ av RSS-läsare du väljer finns olika möjligheter att dela sina informationsflöden med andra. Gör du inget sådant val förblir dina RSS-prenumerationer privata.

Hur du använder Google reader:

Filmen är hämtad från webbit.se. Där kan du även hitta hjälp med att komma igång med Bloglines. Mer om RSS-läsare finns också att läsa på delning.nu.

Uppgifter

1 Lägg till RSS-flöde från Mediesprångs-bloggen och Framsidan.

2 Läs och kommentera ett inlägg på någon av Stadsbibliotekets bloggar.

Läs mer

RSS – håll dig uppdaterad i nyhetsflödet av Anna Janzon

Gå vidare till Facebook.

14 kommentarer till Bloggar och RSS

 1. Jenny Karlsson skriver:

  Hej!
  Räknas Mediesprånget som en av Stadsbibliotekets bloggar och kan man då välja att kommentera den i uppgift 2?

 2. Junko Söderman skriver:

  Sedan MerchantCircle tagit över Bloglines tycker jag inte att den är bra. Allt jag ”exporterat” som jag samlat tidigare är borta och nya feeds som jag lägger in visas inte, utan bara massvis med ”reklam” från MerchantCircle som jag inte ens kan ta bort. Finns det någon som har klurat ut hur man bättre kan använda den nya Bloglines?

  • Hanna skriver:

   Im min Bloglines ser jag inte riktigt den reklam du menar. Däremot har jag en rubrik över mina samlade flöden som heter MerchantCircle men den kan jag ändra till vad jag vill.

   Själv använder jag inte Bloglines så mycket, kanske någon annan känner igen detta? Annars är det kanske lättast att kika på på plats – fråga Margareta!

   • Junko Söderman skriver:

    Tack, jag fick hjälp av Margareta för att deleta MerchantCircle men mina ”gamla” feeds som jag migrerade förblev borta. Jag får helt enkelt börja samla igen.

 3. kerstin skriver:

  Ännu en uppgift avklarad.

 4. Frida skriver:

  Kommenterar här eftersom jag inte hittade något jag ville kommentera på de övriga bloggarna.

 5. Eva Eriksson skriver:

  Videoklippet om Google Reader har tagits bort, går inte att se om man klickar på pilen. Däremot fungerar det om man klickar på Webb-it under videorutan.

 6. Eva Eriksson skriver:

  Jag kommenterade på Dramatens blogg och passade på att sprida lite information om e-boken… ;-) http://dramatenblogg.se/2012/03/07/morker/

 7. Hanna skriver:

  Bra initiativ! :)

 8. marek skriver:

  Här kommer en kommentar från mig

 9. Maria Afzelius skriver:

  Ännu en uppgift klarad, i elfte timmen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>