Facebook

Facebook är ett socialt nätverk, en plats att umgås, framför allt med personer man redan känner. Facebook startade 2006 och har idag totalt över 500 miljoner användare, varav ca 4,5 miljoner i Sverige. Facebook är gratis att använda. 

På Facebook använder de allra flesta sitt riktiga namn. Det går att använda ett påhittat namn, men då kan man inte räkna med att t.ex. bli hittad av gamla klasskamrater. Du väljer vilka du blir vän med och du väljer hur mycket dina vänner och andra användare får se av dina uppdateringar. På så sätt är innehållet på Facebook mer stängt än på Twitter och andra mikrobloggar. Bibliotek och andra organisationer har oftast valt att ha sina facebook-sidor helt öppna så att vem som helst kan gå in och läsa.

De öppna delarna på Facebook är sökbara i sökmotorer som Google.

På Facebook går det även att skapa grupper som samlar personer med liknande intressen, t.ex. SF-böcker eller hur man arbetar med sociala medier på bibliotek. I en grupp kan du diskutera och skriva inlägg utan att behöva vara vän med de andra medlemmarna och utan att andra än medlemmarna ser det som skrivs.

Många bibliotek har en egen Facebooksida för att informera och kommunicera med sina besökare. Några bra exempel är Malmö stadsbibliotek och Hjørrings bibliotek. Gå gärna in och titta hur de jobbat med sina sidor! Den nationella frågetjänsten Bibblan svarar finns också på Facebook.

För hjälp med att skapa ett Facebook-konto, se delning.nu.

Uppgifter

Gå till Facebooks startsida www.facebook.com. Logga in om du har ett konto, annars kan du använda exempelvis Google för att söka reda på en Facebook-sida. (Fråga 2 kräver inlogg och är frivillig.)

 1. Sök upp ett biblioteks Facebooksida, titta hur många följare det har och vilka inlägg de gör. Diskutera gärna med dina kollegor om vad du tycker är bra och mindre bra. Om du är inloggad på Facebook kan du se en komplett lista med Stockholms stadsbiblioteks sidor här.
 2. Om du inte redan är med, gå med i gruppen Stockholms stadsbibliotek (Be din interna utbildare att bjuda in dig! Du behöver ha ett konto.)  Här kan vi tipsa varandra om vad som är på gång på biblioteken, dela med oss av intressanta länkar och artiklar eller bara ställa frågor och diskutera aktuella ämnen. Gruppen är sluten, dvs det är bara vi som är medlemmar som kan läsa vad som skrivs.

Gå vidare till Twitter.

14 kommentarer till Facebook

 1. Kerstin Alfredsson skriver:

  Jag är vän med Stockholms stadsbibliotek, men störs av alla mail som jag får i min inkorg om inlägg som gjorts på SSBs FB-sida. Kan man stänga av detta flöde av mail på något sätt?

  • Anna Lindqvist skriver:

   Du kan ändra dina inställningar för vilka mejl som Facebook skickar. Gå in på ”kontouppgifter” och välj sedan ”aviseringar”. Här kan du välja vilka händelser du vill få epost om. Kontouppgifter når du på flera sätt, tex genom att klicka på nedåtpilen allra längst till höger i överkanten av sidan.

 2. Jenny Karlsson skriver:

  Även Farsta Kulturcentrum finns nu på fb! Gilla gärna!

 3. Åsa Thernell skriver:

  ”2 Om du inte redan är med, gå med i gruppen Stockholms stadsbibliotek”
  Att ha en uppgift som innebär obligatorisk anslutning till fb-grupp ser jag som rätt tveksam och jag tycker inte om det.

  • Hanna Westoo skriver:

   Du är absolut inte tvungen att gå med om du inte vill, då gör du bara fråga 1!

   • Åsa Thernell skriver:

    Jodå jag kan bara göra fråga ett men…
    Är det ingen mer än jag som ser det som problematiskt att man dels splittrar upp var vi diskuterar och går ut med information?
    Ska vi använda en kommersiell reklamspäckad tjänst vars villkor ändrar hela tiden som ett arbetsredskap och diskussionsforum. Dels att man någonstans borde göra halt vid en privatlivsgräns även i en tid när alla förväntas vara synliga på webben på olika sätt.

    • Mikael Engström skriver:

     Jag tittade på ”julkalendern” knastra.nu efter att ha läst ditt inlägg och jag vill hänvisa till Elin Hallgrens kommentarer från den 21 och 22/12. Det finns möjligheter att spara genom att använda befintliga system, och detta ser hon som en trend inför framtiden. Man behöver ju inte följa alla trender, men hålla nere kostnader måste man. Vad man än anser om facebook (eller LinkedIn eller Google+) så finns systemen där och vi kan använda dem. Försök tänka på skillnaden mellan intra-nät och inter-net och använd facebook som en förlängning av intranätet, alltså ett verktyg för kontakt med dina arbetskamrater.

 4. Christina Hammarlund skriver:

  Ett par frågor till. Kan man hoppas på vinst även om man skulle ha hoppat över en eller annan uppgift? Om inte och för att ta just denna uppgift, kan det räcka om man får se hur den här gruppen ser ut från någon annans konto?

  • Hanna skriver:

   Eftersom man redovisar hela momentet Facebook och inte varje fråga så kan du bocka i redovisningsdokumentet om du gjort fråga 1. Det är inget tvång att skaffa ett Facebook-konto. Att följa med i arbetsrelaterade diskussioner på Facebook är frivilligt och det ersätter inte vårt intranät, som är det enda stället man ”måste” hänga med och där viktig information publiceras.

 5. Christina Hammarlund skriver:

  Och för att fortsätta på Åsas tankelinje, tycker förstås jag också att det är problematiskt att ha facebook som ett internt diskussionsforum eftersom jag inte ens är med där. Jag är också säker på att det finns fler än mig på den här arbetsplatsen som – med varierande grad av övertygelse – inte heller är med.

  • Erik Björkman skriver:

   ”Här kan vi tipsa varandra om vad som är på gång på biblioteken, dela med oss av intressanta länkar och artiklar eller bara ställa frågor och diskutera aktuella ämnen.” Är det inte skönt att detta finns på ett ickeobligatoriskt forum så att man inte tvingas få allt i sin jobbmail i stället? Som det är nu kan man helt enkelt välja själv bland det som inte är livsviktigt för det dagliga arbetet. Men jag kan förstå känslan av att det ibland finns lite väl många ”forum” att hålla reda på och principdiskussionen tycker jag är viktig att föra! Fördelen med Facebook är dock att det finns väldigt mycket samlat där (branschrelaterade kontakter) och att många (medarbetare) redan har ett konto.

 6. Junko Söderman skriver:

  Jag lyckas inte att hitta något bibliotek genom att klicka på ”sidor” eller ”personer” på
  Facebooks startsida! Så fort jag söker något krävs det inloggningsuppgifter som jag inte har.

  • Hanna Westoo skriver:

   Du har rätt, sökningen fungerar inte längre utan inlogg. Tack för att upptäckte det! Att se publika sidor på Facebook kräver inget inlogg, men man får söka reda på dem i en sökmotor istället.

 7. Åke Nygren skriver:

  Hej!
  Jag heter Åke och jobbar på Virtuella enheten med utvecklingen av SSB:s digitala strategi. Vi har under hösten haft en arbetsgrupp som kartlagt SSB:s närvaro i sociala medier och inom kort kommer vår rapport att vara klar. Det kan vara bra att veta redan nu att ett av syftena med den digitala strategin är att vi ska utverka en policy för både vår interna och externa närvaro i sociala medier, inklusive Facebook. I väntan på att våra förslag behandlas av SSB:s ledningsgrupp gäller följande: SSB-gruppen på Facebook är ett inofficiellt och informellt forum som de som önskar frivilligt kan ansluta sig till, som ett komplement till den officiella information som ges på intranätet. All viktig och nödvändig arbetsrelaterad information skickas även fortsättningsvis ut via intranätet, så ingen ska behöva känna sig tvingad att vare sig gå med i Facebook eller gå med i SSB-gruppen för att hålla sig informerad i arbetet.

  Vill passa på att nämna att vi även har kartlagt stockholmsbibliotekens övergripande närvaro på Facebook. Information om det fortsatta utvecklings- och strategiarbetet kommer att ges till alla enhetschefer inom kort, för vidare spridning till alla biblioteksmedarbetare.

  Om ni har frågor om SSB:s digitala strategi och bibliotekens närvaro i sociala medier är ni alltid välkomna att kontakta mig, jag svarar gärna på frågor: ake.nygren@stockholm.se, mobil: 0761231206.
  Jag finns även på Twitter: @akenyg och på Facebook: https://www.facebook.com/akenyg

  Mvh
  Åke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>