Introduktion

Digitalt referensarbete kan ha flera betydelser, men här på Mediesprånget använder vi det dels att beskriva var och hur vi söker information på webben, och dels som ett begrepp för konsten att möta låntagare och besvara frågor på webben istället för ”över disk”.

Digitalt referensarbete är både likt och olikt traditionellt referensarbete. Likt för att man måste ha en strategi, och olikt för att materialet är oändligt till skillnad från bibliotekets samlingar.

Stockholms stads e-strategi betonar IT som ett viktigt hjälpmedel för att uppnå kvalitet i servicen till medborgarna. Våra besökare har rätt att ställa krav på att vi är uppdaterade och söker i alla tillgängliga källor.

Sökmotorer är den vanligaste vägen till digital information på webben. Tyvärr går all information inte att hitta den vägen. Den så kallade dolda webben (också kallad djupa webben eller osynliga webben) är all den information som finns på internet men inte är sökbar med sökmotorer.

Gå vidare till

Repetera gärna avsnittet om databaser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>