Introduktion

DAISY är en internationell standard för digitala talböcker och står för Digitalt Anpassat Informationssystem. Formatet DAISY, som är uppbyggt av MP3-filer, går att läsa i en dator, spelare, surfplatta, läsplatta eller mobil som klarar av att spela MP3.

Även CD-spelare som klarar att hantera MP3-filer kan läsa DAISY-talböcker. Då kommer man dock inte åt alla funktioner som finns inbyggda i en DAISY-skiva, som att förflytta sig mellan olika nivåer i boken eller att lägga in egna bokmärken för att snabbt kunna navigera inom boken och till exempel repetera särskilda sidor. För att kunna göra detta använder man sig av en särskild DAISY-spelare eller ett läsprogram i datorn.

Villkoret för att få låna talböcker är att man har någon form av läshinder. Det kan vara begränsad syn, dyslexi eller en tillfällig eller varaktig fysisk eller psykisk funktionsnedsättning som gör att man har svårt att läsa. Hanteringen av talböcker bygger på upphovsrättslagen, där det görs undantag för personer med särskilda behov. Läs mer om upphovsrättslagen med avseende på talböcker på MTM:s webbplats (f d TPB).

Under fliken Medieinformation - Anpassade medier på intranätet finns det mer information om vem som får låna, en lista på registrerare och talboksansvariga på våra bibliotek, samt manualer om hur man laddar ner talböcker.

Hitta talböcker i Book-IT

Talböckerna finns i några olika format, något som kan vara bra att tänka på vid sökning av DAISY i Book-it.
/TC DAISY
/TO Bok & DAISY
/TD DAISY text & ljud

DAISY-spelare

En DAISY-spelare är en fristående spelare, ofta med tydliga reglage som visar hur man navigerar mellan olika nivåer i en DAISY. Det går även att spela CD-skivor i en DAISY-spelare. Den som vill pröva att bränna en egen skiva kan titta här.

Det finns CD-baserade DAISY-spelare som t ex Victor Reader Classic, Plextalk, etc.
Och DAISY-spelare med minneskort som t ex Plextalk Pocket PTP1, Milestone, ClassMate, etc. ClassMate är en bra DAISY-spelare för personer med läs- och skrivsvårigheter. Texten visas samtidigt som den läses upp förutsatt att boken innehåller både text och ljud. Den har en pekskärm!

ClassMate

Det finns ett antal särskilt anpassade DAISY-spelare som kan lånas ut av bibliotek. Synskadade kan även få låna DAISY-spelare som hjälpmedel via Syncentralen. Syncentralen kräver remiss från ögonläkare. Låntagare med en annan läsnedsättning kan kontakta hjälpmedelscentralen i sitt landsting och fråga om de kan få låna en spelare.

DAISY-spelare finns av flera märken och modeller till försäljning för privatpersoner hos återförsäljare. Här får du en översikt över DAISY-spelare.

Läs mer

Hur bemöter vi en blivande talbokslåntagare? På MTM:s nya mediawebb Legimus hittar du bra information om vad vi bör tänka på vid bemötandet av en blivande talbokslåntagare och om olika sätt att förmedla lån.

Internationella DAISY-konsortiet – Här hittar du mer information om läsprogram och spelare.

Gå vidare till Talböcker i dator

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>