Om

Mediesprånget är en kompetensutvecklingssatsning på Stockholms stadsbibliotek som handlar om personalens kompetens och erfarenhet av digitala medier och mediebärare, som exempelvis läsplattor och mobiltelefoner. I fokus står vår förmåga att tillgängliggöra litteratur och information med hjälp av olika medieformat, och hur vi använder dessa medier i mötet med låntagarna.

Mediesprånget startades som ett projekt 2011 och avslutades i augusti 2012. Projektet har nu övergått i förvaltning och materialet på den här bloggen kommer att hållas uppdaterat och användas även fortsättningsvis. Stockholms stadsbibliotek kommer aktivt att arbeta vidare kompetensutveckling kring digitala medier enligt den struktur som byggdes upp inom projektet med bland annat interna utbildare.

Projektets mål var att

  • Medarbetarnas kompetens att hantera och förmedla information och läsupplevelser brett och med hjälp av olika medieformat ska öka.
  • Samtliga medarbetare i publik tjänst ska genomgå kompetensutveckling utifrån kompetensprofil framtagen inom projektet.
  • Genom praktisk användning skapa större trygghet med och förbättra kunskaperna om olika typer av mediebärare.

Föreläsningar och workshops erbjöds under projekttiden för att ge mer fördjupning och senaste nytt inom ett föränderligt medielandskap. Flera finns filmade och upplägda här på bloggen under kategorin Föreläsningar.

Projektledare för Mediesprånget är Hanna Westöö OlssonMikael Engström (fr.o.m. januari 2012) och Anna Lindqvist (t.o.m. december 2011).
I projektgruppen ingår Elisabet Fornell, Gustav Nygren, Kristofer Gren och Karin Andersson.

Att använda den här bloggen

Den här bloggen utgör utbildningsmaterialet för kompetensutvecklingen. Innehållet är uppdelat på de olika sidorna i bloggen och innehåller information, uppgifter och läs-tips. Bloggen kan användas på olika sätt, vår rekommendation är att man kombinerar dessa:

  • För självstudier, man kan genomföra de olika momenten i egen takt och egen ordningsföljd.
  • De olika momenten utgör också underlag för gemensamma workshops anordnade av varje enhets interna utbildare.

På de olika sidorna är det möjligt att göra kommentarer. Alla är välkomna att här ge synpunkter eller ställa frågor om de olika momenten.

Bloggens Hem-sida fungerar som en vanlig blogg, där läggs information upp kontinuerligt som berör projektet. Även här är det möjligt att kommentera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>