MTM:s webbplats och Legimus

Talboks- och punktskriftsbiblioteket bytte den 1 januari 2013 namn till Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Detta beslutades av regeringen i december. En av anledningarna till namnbytet är att uppdraget har breddats från att gälla talböcker och punktskriftsböcker till att även omfatta andra tillgängliga medier. MTM:s webbplats är samma som TPB:s gamla sida. Den bästa informationen både för låntagare och för biblioteksanställda hittar man numera på MTM:s nya mediawebb Legimus. Den är fortfarande i en betaversion, men kommer inom kort att ersätta TPB-katalogen.

På MTM:s mediawebb Legimus.se kan man söka efter vilka böcker som finns inlästa som talböcker. Katalogen visar även andra format som punktskriftsböcker, böcker i e-text och teckenspråksböcker på DVD. Det finns ca 96 000 talböcker i katalogen och de flesta är nedladdningsbara. Undantaget är de talböcker som BTJ producerar där det finns en fördröjning på 6 månader innan de blir nedladdningsbara.

I enkel sökning kan man söka på t ex titel, författare eller ämnesord. I utökad sökning finns ytterligare sökmöjligheter på bl a utgivningsår, medietyp, målgrupp och språk. Man kan även söka med hjälp av Legimus ämneskategorier.

På intranätet finns en kom igång-manual för att få en överblick över Legimus.

Uppgifter

  1. Hur många DAISY-talböcker finns det på finska för vuxna och barn? Hur många av dessa är barnböcker?
  2. Hur många talböcker DAISY text och ljud utkom för vuxna under 2011?

Läs mer

På Legimus finns även en sida med boktips om nya och aktuella talböcker.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>