Länkskafferiet

Länkskafferiet har funnits med ganska länge, sedan 1995. Länkskafferiet är tänkt att främja skolors tillgång till digitala resurser för lärande men riktar sig också till oss på biblioteken. Länkskafferiet har just nu omkring 4500 länkar.

Det finns fyra sätt att söka på Länkskafferiet. Förutom att skriva i sökrutan som vanligt, kan man söka på skolämnen, taggar och teman. Se en instruktionsfilm här:

För yngre elever, 5-12 år, finns det möjlighet att göra sökningar med hjälp av bilder och ljud. Sökvägarna representeras här av ugglor. Pröva att föra muspekaren över en ämnesuggla så får du se.

Förutom att vara ett stöd för informationssökning vill Länkskafferiet uppmuntra till skapande, och flera av länkarna leder vidare till sidor som ger möjlighet att skapa eget material eller anpassa det befintliga efter egna behov.

För mer information och tips kan man med fördel klicka på fliken Handledning i menyraden högst upp.

Det finns också en samling tips på bra appar, främst med pedagogisk inriktning.

Vill man utforska Länkskafferiet ytterligare så finns det redan en sida med sökövningar för elever. Här finns ett antal bra övningar som alla kan använda för att lära sig mer om Länkskafferiet och dess möjligheter.

Uppgifter

  1. Leta efter sidor om franska språket. Pröva att sortera dina träffar efter ålder.
  2. Vilken sökmetod är bäst för att hitta sidor om svenska för invandrare? Hur många länkar finns det?
  3. Leta efter Agatha Christie under teman och i taggmolnet. Får du olika antal träffar? Vilken sökväg ger bäst resultat snabbast?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>