Talböcker i dator

Biblioteket laddar ner

Bibliotek med talbokstillstånd kan ladda ner talböcker från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM (f d Talboks- och punktskriftsbiblioteket). Stockholms stadsbibliotek har talboks-tillstånd och varje bibliotek inom SSB har en egen inloggning till MTM:s mediawebb Legimus för att kunna ladda ner talböcker. På Legimus finns en manual och instruktionsfilm som visar steg för steg hur du ska göra för att ladda ner en talbok. Man kan ladda ner talboken för att bränna en skiva eller för att lägga på ett minneskort som biblioteket lånar ut. Den som vill pröva att göra en skiva kan titta här.

Låntagaren laddar ner

Egen nedladdning

Stockholms stadsbibliotek har integrerat MTM:s katalog i Biblioteket.se, vilket innebär att talbokslåntagare kan ladda ner talböcker direkt från vår katalog utan att behöva gå till Legimus. Projektet som kallades DOLLY, är nu avslutat. Information till låntagare finns under rubriken ”Att använda biblioteket” på biblioteket.se.

Nedladdningsbara talböcker syns både på biblioteket.se och i Book-it. På biblioteket.se kan man söka på ”talbok” och sedan begränsa medietypen till ”daisy, digital” och i Book-it står det ”bxd nedladdningsbara” under beståndet i katalogposten för de talböcker som är nedladdningsbara.

Man måste vara talbokslåntagare för att kunna ladda ner talböcker. Det finns ett avtal som låntagaren måste godkänna och det finns både i skrift och uppspelningsbart. Avtalet dyker upp automatiskt på biblioteket.se när låntagaren loggar in första gången. Det finns ofta möjlighet att provlyssna på talböcker. Man kan välja att ladda ner talboken som en ISO-fil för att bränna ut som CD-skiva eller som zip-fil för att lyssna på dator eller i MP3-spelare.

Vi har fått ett speciellt lånekortsnummer för att prova nedladdning av talböcker på biblioteket.se. Det finns på intranätet under Medieinformation – Anpassade medier.

Så här ser det ut i biblioteket.se om man är inloggad som talbokslåntagare.

Läsprogram

Det finns ett antal kostnadsfria och kommersiella läsprogram för dator för att läsa talböcker i DAISY-format. Läsprogrammen erbjuder fulla möjligheter för hantering av bokmärken, sökning på sida och på rubriktext, navigering i DAISY-boken etc. Texten visas samtidigt som den läses upp förutsatt att boken innehåller både text och ljud. Även bilder visas på skärmen.

Läsprogram för PC

 • AMIS har tagits fram av en japansk handikapporganisation och består av ett läsprogram med s.k. öppen källkod. Detta innebär att vem som helst får ladda ned programmet och anpassa det efter behov.
  Ladda ner läsprogrammet AMIS på Legimus webbplats.
 • Easy Reader är ett kommersiellt program för PC med bra användbarhet.
  (475 kr. Pris exklusive moms och frakt.)
  Ladda ner en demo-version av EasyReader för att testa om programmet passar dig.

Läsprogram för MAC

Mer information av dessa läsprogram finns på MTM:s mediawebb Legimus.

 

På svenska DAISY-konsortiets webbplats finns också information om läsprogram för DAISY.

Uppgifter

 1. Ladda ner Gunilla Bergström Aja baja Alfons Åberg till en dator. Ta hjälp av manualen på Legimus för att ladda ner, eller ladda ner direkt från biblioteket.se. Prova att öppna boken i ett läsprogram, gärna AMIS. Har du inte tillgång till det så kan du använda Windows media player.
 2. Öppna en valfri DAISY-bok i AMIS och undersök hur många nivåer boken är uppbyggd av. Om du inte kan öppna AMIS, öppna DAISYn i valfri spelare (t ex Windows media player) och lyssna på informationen där så får du reda på vilka nivåer som finns.

Läs mer

Läs mer om DOLLY och andra pågående projekt på MTM:s webbplats.

MTM har en egen ingång för barn, Barnens MTM.

Läsprogramsverkstan – en wiki som behandlar olika program och verktyg för personer som har svårt att läsa tryckt text. Allt från program för att läsa talböcker (DAISY) till talsyntesprogram. Drivs av Stockholms universitetsbibliotek.

Internationella DAISY-konsortiet – Här hittar du mer information om läsprogram och spelare.

Gå vidare till Talböcker i mobil/surfplatta.

9 kommentarer till Talböcker i dator

 1. maria skriver:

  laddar ner med bokhämtaren från tpb:s webbplats, och boken går bra att öppna i media player. funkar dock inte i amis, där det bara står ”ett fel inträffade vid öppning av boken”! vad är det jag missat?

  • Hanna Westoo skriver:

   Vi är flera som har det problemet, och misstänker att det hänger ihop med Volvo! VE undersöker, hoppas på en lösning snart!

 2. Hanna Westoo skriver:

  Susy Mellström får fortfarande frågor via mejl angående läsprogrammet AMIS, där talböcker/filer man laddar ned från TPB (Talboks- och punktskriftsbiblioteket) inte går att öppna i programmet av olika skäl.
  För att det ska fungera, gör så här: (OBS! Detta gäller Volvo datorer).
  När man laddar ned talböcker/filer från TPB, ska man i sista avsnittet:
  INTE välja att spara på ”skrivbordet”
  Utan spara i t.ex. enheten (H:)
  Eller skapa en ny mapp under t.ex. enheten (H:) och spara där.
  Då kan man öppna AMIS, hämta filen därifrån och spela upp.

  Testa gärna och återkom till susy.mellstrom@stockholm.se, med en kopia till Shuan Jalal på VE shuan.jalal@stockholm.se, om det inte skulle fungera!

 3. Margareta skriver:

  Jag har laddat ner ett par böcker till min jobbdator för att testa och det fungerar, men… Är det verkligen meningen att det ska ta 8-10 minuter att ladda ner en bok?
  Alfons gick blixtsnabbt, men två andra vuxenböcker har tagit lång tid.

  • Hanna Westoo skriver:

   Vuxenböckerna består ofta av stora filer, jag tycker ofta att man får vänta flera minuter. Alfons är en väldigt liten fil så den går snabbt.

 4. Pingback: Uppdatering av bloggen – Dolly |

 5. Britt-Marie Dahlin skriver:

  Hur laddar man ner talböcker från legimus, vilket användarid och lösenord ska man använda?

  Om man laddar ner från biblioteket.se går bböckerna att packa upp och läsa i Itunes där detta finns installerat annars vet jag inte hur man ska packa upp zip- filerna.

 6. Karin Andersson skriver:

  Om ditt bibliotek har användarid/lösenord för att ladda ner från TPB-katalogen så kan du använda det. I TPB-katalogen har man två användarid/lösenord; ett för att logga in och ett för att ladda ner. Du ska då använda det för att ladda ner.

  Är du registrerare för Egen nedladdning kan du använda det användarid/lösenordet.

 7. Karin Andersson skriver:

  I manualen för att ladda ner talböcker från biblioteket.se står det mer om hur man extraherar från zip-filer. Kolla på sidan 14.

  https://biblioteket.stockholm.se/sites/default/files/hur_man_laddar_ner_en_talbok_20130206_1.pdf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>