Referensbiblioteket

Referensbiblioteket innehåller cirka 1000 databaser och informationskällor av referenskaraktär lämpliga för folk- och gymnasiebibliotek.
För urval och beskrivningar svarar Informations- och lånecentralerna i MalmöStockholm och Umeå.

 

  • Uppställning enligt SAB
  • Bläddra via signum, SAB
  • Bläddra via svenska ämnesord
  • Sök i fritext
  • Man kan trunkera och söka med frassökning

Titta särskilt på Månadens referenstips och Veckans referensfråga! Varje referenstips består av en inspelad beskrivning av en resurs på nätet så att man kan lyssna samtidigt som man själv använder resursen. Referensfrågorna presenteras med lösningsförslag och kan används för att till exempel vässa sin egen sökförmåga.

Uppgifter

  1. Sök efter texten till Brasiliens nationalsång. Finns det en länk där man kan lyssna till den?
  2. Lär känna en ny webbresurs bland Månadens referenstips! Leta reda på någon du tycker verkar intressant och lyssna på den guidade turen samtidigt som du följer med i resursen.

Överkurs

  1. Du som vill och har tid att fortbilda dig i digitalt referensarbete kan testa dig själv i Veckans referensfråga. Fler än 100 kniviga frågor med svar och vägen till svaren finns. Man kan prenumerera på frågan via RSS-flöde också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>