Specialiserade sökmotorer

De flesta använder idag vanliga sökmotorer som Google och Bing  för att hitta sin information, det är enklast och snabbast. Men ibland hittar man inte det man är ute efter, och måste använda specialiserade sökmotorer, till exempel för att hitta nyheter, personer, inlägg i sociala medier eller statistik. Detta hittar man inte i Google eller Bing. Här är ett urval av sådana specialiserade sökmotorer att pröva:

Söka nyheter

 • Google nyheter - Googles specialverktyg för att söka nyheter, traditionell sökning men bara i nyhetskällor, man kan välja källor och göra olika inställningar. Fungerar som vanliga Google, men söker bara i nyhetskällor
 • Silobreaker har ett helt annat sätt att presentera nyheter, de klustrar ihop nyheter inom olika ämnen/källor för att man ska få en bild av aktuella ämnen. Se till exempel sökningen på e-böcker

Söka sociala medier

Sociala medier handlar mycket om här och nu och är därför inte så lättsökta. För detta finns det specialsökmotorer. Prova till exempel

Söka personer

För att söka personer och uppgifter om personer kan man använda Facebook eller Linked in, som är sociala webbplatser men med mycket information om personer och deras nätverk. Specialiserade sökmotorer finns för personsök (tyvärr ofta USA-fokus) med varierande kvalitet.

 • Yasni (Europa) som samlar information från många källor, en del gammalt och en del nytt, gör tex en sökning på Erik Stattin, Inga Lundén eller annan valfri person som är aktiv på internet. Tyvärr störande reklam på sidan
 • Pipl.com (USA) sök tex på Ed Summers, välj den första i listan.

Uppgift

 1. Sök i den aggregerande sökmotorn Silobreaker på  ett aktuellt ämne och se hur nyhetsträffarna presenteras.
 2. Sök i Topsy efter träffar från sociala medier om något/några bibliotek du jobbar på.

7 kommentarer till Specialiserade sökmotorer

 1. Jag tycker att Silobreaker var lite svår manövrerad. Jag sökte på Carema och Jan Björklund i enkel och avancerad sökning och fick då inga träffar. men många av de andra sidorna t.ex. länksamlingarna är mycket lätt manövrerade.
  /Liv

  • Elisabet Fornell skriver:

   Nu var det ju ett tag sedan texten skrevs, Björklund och Carema är inte lika dagsaktuella vilket kan göra skillnad. Prova att söka på något mer aktuellt, Behring Breivik till exempel.
   Vi ville mest visa att det finns olika typer av sökmotorer som beter sig och presenterar resultat på helt olika sätt vilket är bra att känna till. Man stirrar sig ibland blind på att just vanliga träfflistor är det bästa, vilket det ofta inte när när man vill få en översikt över ett ämne.

 2. Mikaela Lindh skriver:

  Silobreaker hittar nyheter på väldigt ovanliga källor.

 3. Elisabet Fornell skriver:

  Jag ser det som en fördel, det vanliga brukar man få ändå och i många lägen är det bra att få saker belysta från flera aspekter-eller såg du det som en nackdel Mikaela?

 4. Karin E skriver:

  Topsy-sökningen visade att många av ”sociala medier”-skribenterna egentligen är företag eller institutioner som vill göra reklam, som t ex Elib vid sökningen på e-böcker. I Knuff gav sökning på e-böcker träffar på böcker i största allmänhet. Silo tyckte jag var rolig, den ska jag testa mera sen.

 5. Elisabet Fornell skriver:

  Vilket väl speglar verkligheten: många som skriver i sociala medier är just företag, organisationer, anställda på företag och organisationer som vill föra fram saker-precis som Stockholms stadsbiblioteks bloggar. Behöver inte alls vara dåligt för det, mångsidighet är viktigare än opartiskhet (som är en myt i mitt tycke). De kan mycket väl veta massor i ett ämne som ingen annan skriver. Som alltid får man ju ha på sig de läskritiska ögonen.

 6. Karin E skriver:

  Nej, det behöver inte vara dåligt innehåll. Det är bara synd ibland, ur ett sökarperspektiv, att allt ändå flyter ihop till samma osorterade flod, så att man ändå lika gärna kan hålla sig till Google. Bloggar är väl ett mellanting, men ta Facebook; när institutioner och företag facebookar så blir det ju snarare Placebook. När jag vill hitta privata entusiaster som skriver i nåt ämne brukar jag googla och sen hoppa direkt till sidan 10 eller så, för att komma förbi alla högt liggande reklamsajter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>