Stockholmskällan

Stockholmskällan kan man söka bland fotografier, kartor, arkivhandlingar, facktexter, skönlitteratur, filmer, konstverk och annat material som på olika sätt berättar om Stockholms och stockholmarnas historia. Materialet kommer från flera arkiv, museer och bibliotek i Stockholm. Den primära målgruppen är elever och lärare, från grundskolans årskurs 6 till och med gymnasiet. Men tjänsten är relevant för alla som är intresserade av Stockholm ur ett historiskt perspektiv.

I varje databaspost finns information om vilka rättigheter som gäller för materialet, i de flesta fall i form av en Creative Commons-licens som anger hur exempelvis ett foto eller en karta får användas. Det finns kommentarsfält i anslutning till alla bilder, texter och filmer etc, för att användare ska kunna komplettera innehållet med egen kunskap eller reflektioner kring innehållet.

Stockholmskällan finns på Facebook, där man kan ta del av intressanta tips och smakprov ur samlingarna. Det finns också ett RSS-flöde för nytillagda poster som den intresserade kan prenumerera på.

Uppgift

 1. En gymnasieelev ska skriva ett arbete om Stockholms broar. Hon vill ha tag i bilder, gärna av broar under byggnad.
 2. Hur får hon lov att använda bilderna i sitt arbete?

3 kommentarer till Stockholmskällan

 1. Erik Björkman skriver:

  När man söker på nyckelord i ”utökad sök” verkar ”OR” vara standardoperator. Är det någon som vet hur man gör för att få ”AND” i stället? Om jag söker på nyckelorden ”broar” och ”byggnation” samtidigt får jag fler träffar än om jag bara söker på ”broar”. Jag får alltså en massa material där ”broar” inte ingår som nyckelord. Med andra ord: Hur kombinerar man nyckelorden egentligen?

  • Hanna Westoo skriver:

   Svar från Stockholmskällan: ”Just nu kan man bara välja OR, vad det verkar. Vi ska ta en närmare titt på sökfunktionaliteten senast i höst och beroende av budget och kostnader kommer vi att göra en rad förbättringar då.”

 2. Hanna Westoo skriver:

  Jättebra fråga – svar efterforskas!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>