Google+

Google Plus logga

Google+ är en social nätverkstjänst från Google som lanserades sommaren 2011. I dagsläget finns 500 miljoner registrerade användare i hela världen, men hur många som verkligen är aktiva är mycket färre.

Företag och organisationer kan skapa egna sidor i Google+ och det finns en sida för Stockholms stadsbibliotek. Som bibliotek eller bibliotekarie kan det vara bra att finnas på G+ eftersom det som läggs ut där är sökbart. Om man vill synas så är det bra att ha ordentligt med information i sin profil.

För att använda Google+ måste du ha ett registrerat ett Google-konto, sedan är det bara att sätta igång. Din Google-profil är offentlig men de enda obligatoriska uppgifter som visas i den är ditt fullständiga namn. Du kan redigera eller ta bort all annan information som du inte vill dela. 

Kretsar (circles) i Google+ hjälper dig organisera alla enligt dina sociala kontakter i verkliga livet – som familj, kollegor och vänner. Du kan sedan dela relevant innehåll med rätt människor och följa innehåll som läggs upp av människor som du tycker är intressanta. Du kan t.ex. lägga upp ett meddelande om din förlovning och visa det bara för människor i dina vän- och familjekretsar eller du kanske ser ett inlägg från den krets du skapade för din bokklubb om att det finns en ny artikel om din favoritförfattare.

Du kan också bestämma dig för att anpassa informationen i din personliga profil för dina kretsar. Din kontakt- och relationsinformation skulle t.ex. vara synlig för din vänkrets, men din anställningshistorik och utbildning skulle vara synlig för din studentgruppskrets.

I flödet (stream) kan du prata om viktiga saker med de personer du väljer. Här samlas allt innehåll som andra har delat med dig samt innehåll som andra försöker dela med dig, men som ännu inte finns i dina kretsar. Här kan du se textinlägg, bilder, videor, länkar eller platsmarkörer. När du delar med andra individuellt eller via en krets så visas ditt innehåll i deras flöde.

Se en introduktionsfilm från Webbit om Google+ (observera att filmen gjordes sommaren 2011 då bara de som fått en inbjudan kunde börja använda G+, idag kan alla registrera sig).

Uppgifter

Skapa ett konto i Google+ och lägg till Stockholms stadsbibliotek, några vänner och några kollegor i dina olika kretsar.

 1. Skriv ett inlägg och dela det bara med medlemmarna i en av dina kretsar.
 2. Fundera på skillnaderna mellan G+ och Facebook och Twitter och diskutera med dina kollegor eller skriv en kommentar här på bloggen.

Läs mer

Googles egna kom-igång-sida för Google+
Phil Bradley - Google+ pages for libraries

En kommentar till Google+

 1. åke sandahl skriver:

  Tack för bra information om vad Google G+ är…!
  Jag har, troligen av misstag, råkat registrera mig för G+, vilket betyder att en hel mängd
  av mina privata foton strömmar ut över världen – det vill jag absolut inte. Men lika lätt som att trycka på fel knapp i IT-världen, lika svårt tycks det vara att trycka tillbaka sig och annullera sådana beställningar. Kan du hjälpa mig att på enklaste sätt komma fram till hur jag avregistrerar mig. Tack för hjälpen!
  Åke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>