Läsplattor

En läsplatta är en elektronisk läsenhet som man använder till att läsa e-böcker och andra digitala dokument.

I media och press är det ofta en stor begreppsförvirring om vad en läsplatta är för något. Till skillnad från en surfplatta (eller pekdator som språkrådet kallar iPad och Android-plattor) har läsplattan en svartvit skärm och egentligen endast ett andvändningsområde; att visa text. Läsplattorna visar texten på samma sätt som en boksida. Surfplattorna har vanliga datorskärmar vilka är svåra att läsa på i fullt dagsljus och liknar mer små bärbara datorer.

Bibliotekets e-böcker går inte att läsa på alla läsplattor. Exempelvis fungerar inte plattan Kindle, som är utvecklad för den amerikanska marknaden där många e-böcker har ett annat filformat. För att läsplattan ska fungera tillsammans med bibliotekets e-böcker måste den kunna hantera Adobe id och filformaten epub och pdf.

Om läsplattan har inbyggt trådlöst nätverk (WiFi) så kan man ladda ner e-böckerna direkt i läsplattan. Så är fallet med de Sony-plattor som vi har i teknikpaketet. Här kan du läsa om hur du laddar ner: Manual Sony läsplatta

För de läsplattor som inte har inbyggt WiFi behöver man en dator och programmet Digital Editions för att kunna föra över e-böckerna till plattan. Läs mer här: Att börja med Adobe digital editions och flytta bok till läsplatta (Iriver story).

För att kunna läsa e-böcker lånade från Stockholms Stadsbibliotek måste läsplattan auktoriseras med ett Adobe-id. De Sony-plattor vi har är redan auktoriserade. Auktoriseringen sker oftast genom att man kopplar i läsplattan i programmet Digital Editions i datorn eller Sony Reader för Sonys läsplattor. Du kan läsa mer om Sonys läsplatta här.

Om du skulle behöva avauktorisera en läsplatta i Digital Editions (gäller ej Sony som har ett eget program) trycker du på ctrl, shift och e samtidigt. Du kan läsa mer om det i bloggen eBook Reader Software. I Sonys Reader-program går du till Edit, Preferences och väljer Deautorize.

Uppgifter

 1. Låna en e-bok via trådlöst nätverk.
 2. Testa läsplattans olika funktioner:
  Förstora och förminska texten
  Hoppa till en viss sida i boken
  Lägg till bokmärke
  Gör en anteckning, spara den och hitta sedan tillbaka till dina sparade anteckningar

Läs mer

Vill du läsa mer om läsplattor kan du kolla in PC för allas specialsajt om läsplattor

eBook Reader Software

17 kommentarer till Läsplattor

 1. Hej!
  Jag har försökt ladda ner en e-bok till Sonys läsplatta (som finns i våra teknikpaket). Allt fungerar bra tills jag ska göra det sista steget, och tyvärr får jag ett utroppstecket istället för en bock. Dvs boken laddas inte ner och sedan hittar jag inte någon information kring vad som blivit fel, eller hur jag åtgärdar detta. Har jag missat något, har ni något förslag på vad som blivit fel??
  vänlig hälsning,
  Liv Fridell-Holmsten

  • Hanna skriver:

   Är det en bok från Elib? Har du testat om det fungerar med en annan bok?
   Om du trycker på utropstecknet borde där stå ett felmeddelande som förhoppningsvis förklarar vad felet är.

 2. Katarina Lundmark skriver:

  Är det någon som vet hur man raderar en bok från en läsplatta (Sony Reader)?

  • Hanna Westoo skriver:

   Gå in i Books på läsplattan och tryck på meny-knappen längst ner till höger och välj Delete Books. Sedan kan du markera de titlar du vill ta bort och trycka på Done.

 3. maria skriver:

  Ett annat sätt är att gå in i Books, hålla fingret nedtryckt på en bok, och då dyker alternativ upp (som delete, return mfl). Det tycker jag är enklast!

 4. Örjan Herres skriver:

  En trevlig sak med Sony PRS-T1 är att den bygger på operativsystemet Android. Detta innebär att den går att ”roota”. Att ”roota”är att skaffa sig fulla administratörsrättigheter (root-access) till apparaten så att man kan installera om opererativsystemet, ta bort förinstallerade appar, modifiera innehållet och komma åt låsta inställningar etc. Det går lätt att roota läsplattan och det finns gott om manualer på nätet. Ångrar man sig och vill ha den i originalskick igen går det lätt att fixa.

  Varför roota? Eftersom läsplattan har touchscreen kan man exempelvis installera androidappar för schack, sudoku, rss-flöden, drop box, tal och text funktionalitet, kalender och andra eboks läsare. Man får en helt annat funktionalitet och frihet.
  Det bästa av allt är att man kan få bort det irriterande flimmret på skärmen när man är ute på nätet. Det går helt enkelt att stänga av funktionen för att uppgradera skärminnehållet, ”partial refresh mode” vilket gör läsplattan mycket mer användarvänlig.

  Det här kan vara bra att tipsa sony läsplatteägare om.

 5. Örjan Herres skriver:

  Ja det här med garantier kan säkert bli problematiskt. Sedan är det nog viktigt att man vet vad man gör och har läst på innan man ger sig på dessa övningar men det kan ändå vara skönt att vara medveten om att alternativet finns. Jag personligen skulle nog ända känna mig frestad att roota om jag skaffade mig en Sony läsplatta för funkar det får man så mycket mer funktionalitet.

 6. Elisabeth skriver:

  Jag lyckas inte få boken som finns som test i SONY PRST läsbar över huvud taget. Jag behöver en större text än den minimala på skärmen, och texten går faktiskt att förstora. Dessvärre anpassar sig inte texten efter skärmens storlek. För att kunna läsa får man flytta hela texten fram och tillbaka över skärmen. Är det möjligt att det är så här dåligt eller har jag missat någon funktion?

  • Hanna skriver:

   Om man ”nyper och drar” med fingrarna så zoomar man in texten, och ser då inte hela raderna. Tryck på knappen nere längst till vänster och välj Font för att förstora och flöda om texten, där finns olika storlekar att välja mellan.

 7. Salomon Hellman skriver:

  En besökare ringde och frågade om det möjligt att ladda ner böcker från biblioteket till Adlibris läsplatta Letto, och det ska ju funka vad jag förstått. Någon som provat och vet om det är någon särskild procedur eller nåt annat man bör känna till?

 8. Hanna Westoo skriver:

  Ja det ska funka. Har inte testat den nya Letto själv men den ska klara av Adobe DRM. Vissa plattor kan man auktorisera med sitt Adobe id direkt i plattan (den verkar ju ha wifi) och vissa måste man auktorisera via datorn, vet inte hur det är med denna.

 9. carolin skriver:

  Hej! Jag undrar om det inte finns någon platta som kan kombinerar det bästa från läsplatta och surfplatta? Jag vill nämligen kunna läsa böcker och morgontidningen. Men bokläsandet kräver annan skörm än den på datorskärm och tidningen behöver mer än svart&vit text….
  Mvh, Carolin

  • Hanna Westoo skriver:

   Hej!
   Du efterfrågar alltså att kunna läsa bekvämt i färg på en skärm som inte blänker så mycket som en ipad. Om du inte har behov av att använda plattan för att surfa ska du kanske bevaka utvecklingen av läsplattor med e-ink i färg. Vanliga läsplattors skärmar har svartvit e-ink. Jag känner inte till någon sådan platta idag som både har fått bra kritik och har ett rimligt pris. Men exempelvis den här kan vara intressant att hålla ögonen på http://www.pocketbook-int.com/us/news/pocketbook_first_color_reader_with_frontlight.

   Hälsningar,
   Hanna

 10. It appears that they are little interested in helping people with an extraordinary
  solution. Getting out there on a bike gives you a workout in beautiful places.
  Remember, MS was first discovered in the second half of the 19th century.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>