Dator

På en dator kan man låna och läsa e-böcker och lyssna på strömmande ljudböcker. Man kan även lyssna på strömmande musik och se på strömmande videor. Det går att låna e-böcker, lyssna på strömmande ljudböcker och musik och se på strömmande videor både på stationära datorer och på laptops.
 

Operativsystem och några program

Något förenklat kan man säga att alla datorer har ett operativsystem. De vanligaste systemen är Windows, Mac Os och Linux. Beroende på vilket operativsystem man har på datorn fungerar programmen lite olika. Detta kan vara bra att veta när man får frågor från låntagare.
 
För att kunna läsa bibliotekets DRM-skyddade böcker behövs ett användarkonto hos Adobe och ett läsprogram, exempelvis Adobe Digital Editions. Programmet finns både för Windows och Mac Os samt fungerar på Linux med hjälp av ett program som heter Wine. För Windows och Mac Os är det relativt enkelt att installera detta program men för Linux krävs det mycket mer datorvana och en hel del trixande. Oftast hjälper vi inte låntagare med installation av program, men det kan vara bra att veta något om man får frågor om detta.
 
Adobe Digital Editions finns installerade på bibliotekets administrativa datorer samt publika datorer. Programmet är gratis och kan laddas ner här. Man auktoriserar sedan programmet med sitt Adobe id.
 
Programmet Flash behövs för att lyssna på strömmande ljudböcker och finns för alla operativsystem för datorer och är enkelt att installera.
 

E-böcker

För att låna en e-bok letar du upp den titel du vill låna i katalogen på vår webbplats biblioteket.se. Du kan välja mellan två olika format, PDF och EPUB, och där är EPUB att föredra. Tänk på att varje lån från Elib kostar. När du hämtat hem boken öppnas den automatiskt i Digital Editions. Digital Editions används även för att föra över e-böcker till läsplattor. Mer om det finns under avsnittet om läsplattor på bloggen.
 
Om du får problem hittar du information och vanliga frågor på biblioteket.se. Du kan även kontakta SSBs Kundtjänst kundtjanst.ssb@stockholm.se eller ringa 30900.
 

Strömmande ljudböcker

I Elibs ljudboksspelare kan du lyssna på böcker via internet oavsett om du använder Windows, Mac eller Linux. Du måste vara uppkopplad mot internet för att kunna lyssna på strömmande ljudböcker. De spelas upp direkt och sparas inte på din dator. Du kan inte ladda ner filerna. Du måste också ha senaste versionen av Flash installerat. De flesta datorer har redan Flash. Ladda annars ner den från Adobe. Tyvärr kan du inte lyssna med en mobiltelefon, iPhone eller annan smartphone.
 
Ljudboksspelaren kommer ihåg din position i boken och den ljudvolym du ställt in från ett lyssningstillfälle till ett annat. Förutom skön- och facklitteratur finns det även språkkurser.
 
Här finns våra strömmande E-ljudböcker. 

 

Uppgifter

  1. Testa att ladda ner en e-bok till datorn.
  2. Testa att lyssna på en strömmande ljudbok på datorn.

2 kommentarer till Dator

  1. Anna Sjögren skriver:

    Har öppnat och lyssnad på en eljudbok på datorn. Men hur gör jag när jag vill lyssna igen dvs lyssningstillfälle 2? Hittar inget spår via inloggningen på kortet på vår hemsida och det spelas ju upp via en webbsida, inte något program…Snälla förklara:-)
    /Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>