Surfplattor och mobiltelefoner

Vi har valt att föra samman surfplattor och smarta mobiltelefoner eftersom de till stor del bygger på samma teknik. Det är mycket större skillnad på en renodlad läsplatta och en surfplatta, än på en surfplatta och en smart mobiltelefon.

Precis som med datorer har alla surfplattor och mobiltelefoner har ett operativsystem. De vanligaste systemen är Android, iOS och Symbian. Vi kommer att fördjupa oss mer i Android och iOS, eftersom de systemen används mest i både surfplattor och mobiltelefoner. iPad och iPhone använder bara iOS. Övriga tillverkare förutom Nokia använder till största delen Android i sina mobiltelefoner och surfplattor.

Både Android och iOS liknar varandra och är system speciellt framtagna för pekskärmar. Du kan ladda ner små program som kallas för appar (från ordet applikation) till en surfplatta eller mobiltelefon. Apparna hämtas från en programdatabas som finns installerad i operativsystemet. I iOS heter den App Store och i Android heter den Google Play (tidigare Android Market). Apparna kan i princip göra samma sak som ett datorprogram i en dator. Det finns appar för de flesta användningsområden. En del appar är gratis medan andra kostar pengar.

Gå till Android eller iPad/iPhone för mer information och övningar.

5 kommentarer till Surfplattor och mobiltelefoner

 1. Erik Björkman skriver:

  Det operativsystem som kommer efterträda Symbian i Nokias telefoner är Microsofts utmanare till Android och iOS: Windows Phone (7). Systemet finns i dagsläget även till telefonmodeller från flera andra mobiltillverkare som annars mest använder Android, t.ex. HTC, LG och Samsung.

  Överkursinformation i dagsläget, men kan vara bra att känna till. Kommer säkert bli vanligare vad det lider.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Phone_7

 2. Helena skriver:

  Hur tillgodogör man sig och testar detta med appar mm om man inte har någon smart telefon själv? Om man nu måste köpa en själv för att ha en chans att lära sig för jobbets räkning vad bör man köpa då som räcker i prestanda till lägsta pris? Skulle en Samsung Galaxy mini funka? Vore bra att få tips om detta också inför stundande kompetensutveckling!

 3. Hanna skriver:

  Helena – Alla enheter kommer att få tillgång till ett teknikpaket med några surfplattor som man turas om att använda. Utbildaren i din enhet kommer att ha hand om detta. Dessutom finns det på det stora biblioteket i varje enhet en ipad som går att boka. Titta under avsnitt ”5. Teknik” här http://bloggar.biblioteket.se/mediespranget/?page_id=10.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>