Creative Commons

Creative Commons loggaOm du skapar något och publicerar det på webben blir det automatiskt kopplat till upphovsrätten. Om någon skulle vilja använda ditt material måste den personen be dig om tillåtelse först.
Upphovsrättslagstiftningen är väldigt snårig och passar kanske inte alltid det material som man vill publicera på webben.

Creative Commons-licenser används som alternativ till vanlig copyright om du vill dela med dig av det du skapar eller själv använda andras material i ditt arbete lagligt och fritt. Det finns olika nivåer på licenserna - från att det är tillåtet att bara dela och sprida materialet icke kommersiellt till att det är tillåtet att modifiera och ändra i det du har skapat även i kommersiella sammanhang. Den som använder ditt material måste alltid tala om att det är du som har skapat det.

Det finns flera arkiv med material som är licensierade med Creative Commons. I Wikimedia Commons finns bilder, ljud med mera som du kan använda i ditt arbete. Jamendo är ett musikarkiv där artisterna har valt att licensiera sin musik under Creative Commons. I Feedbooks arkiv finns nyskrivna e-böcker med denna licens.

De e-böcker som Stockholms stadsbibliotek själva ger ut är licensierade under Creative Commons och kräver därmed inget DRM-skydd.

Uppgifter

 1. Gå till Flickr och se om du kan hitta bilder med Creative Commons licens.
 2. Ladda ner en e-bok med Creative Commons licens från Feedbooks till en surfplatta/läsplatta.
 3. Leta efter en e-bok av Alva och eller Gunnar Myrdal alternativt Vertigo förlag på vår mobilwebb eller Biblioteket.se. Ladda ner och kolla i boken om du kan hitta avsnittet om Copyright.

Creative Commons-licens
Creative Commons by Stockholms Stadsbibliotek is licensed under a Creative Commons Erkännande-DelaLika 3.0 Unported License.

7 kommentarer till Creative Commons

 1. Jenny Karlsson skriver:

  Här kommer ett filmklipp som förklarar creative commons på ett, tycker jag, mycket bra sätt
  http://www.youtube.com/watch?v=Yd9dP3vlOyk

 2. Camilla Wisaeus skriver:

  Äntligen kan jag känna mig säker på hur jag får använda bilder som jag hittar i bildarkiv på nätet, förutsatt att det används Creative Commons-licenser.

 3. Alice Thorburn skriver:

  Hej!

  Jag har prövat ladda ner titlar från feedbooks till datorn och får upp dem direkt i adobe digital reader. Men det verkar inte som att boken sparas där. När jag går in i biblioteket och ser vilka titlar jag har så finns den inte där och jag kommer heller inte tillbaka till den. Ska det vara så eller gör jag fel?

 4. Kristofer skriver:

  Hej Alice!

  Det verkar som om Digital Editions bara öppnar filen men sparar den inte i programmet. E-boken ligger antagligen kvar i en annan mapp i datorn. För mig var det i temporära filer. För att hitta boken igen så välj var du skall spara den i datorn när du laddar ner den, exempelvis skrivbordet. Sen när du har öppnat Digital Editions kan du bara dra och släppa filen i programmet. Då kommer den ligga kvar i Digital Editions.

 5. Maria Afzelius skriver:

  Instämmer i att det är en väldigt bra film.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>