Appar

Här har vi samlat några appar som rör bok- och biblioteksområdet. Hittar du fler intressanta appar kan du gärna tipsa om dem i kommentarsfältet.

En app (kort för applikation) är ett litet program som man hämtar ner till surfplattan eller mobilen från App Store eller Google Play (gamla Android Market). Det finns appar för de flesta användningsområden. En del appar kostar pengar medan andra är gratis.

Ofta finns apparna för iPad/iPhone i två varianter, en gratis och en som kostar. Tänk på att det ofta är värt att betala mindre summor för att få en en bättre app med mer funktionalitet och utan reklam. Det finns pengar på de iPads som hör till teknikpaketen, och köps appen till en iPad kan den laddas ner kostnadsfritt till de övriga med samma användarkonto.

Prata med din utbildare om du vill testa någon av apparna – de flesta av dem som är gratis ska finnas på de surfplattor som finns ute på biblioteken och vi har möjlighet att köpa in några av dem som man måste betala för.

E-boksläsare

För att låna och läsa e-böcker via vår webbplats behöver man appen Aldiko eller Bluefire Reader, men det finns också andra e-boksläsare som man kan använda för att läsa fria e-böcker.
iOS: Stanza, iBooks, KindleWattpadKobo, Dito (svensk satsning)
Android: KindleCool Reader, Wattpad, Kobo, Dito

Är man talbokslåntagare så finns bland annat apparna Read2Go för iOS och Darwin Reader för Andriod. Apparna kostar läs mer här.

Appböcker

Det finns också böcker som är appar. Det är böcker som är anpassade till surfplattor och mobiler och som ofta är interaktiva på något sätt. Ett bra exempel på en lyckad app av en vuxenbok är T. S. Eliots diktverk The Waste Land (för iPad) där det förutom texten bland annat finns en dramatisering av verket och författarens egna anteckningar.

Ordböcker

iOS: Norstedts ordböcker, Svenska akademiens ordlista – SAOL (gratis – innehåller även en korsordshjälp)
Android:  Svenska akademiens ordlista – SAOL (gratis)

Barnböcker

iOS:  Rabén & Sjögrens bokappar (bla finns några titlar med Halvan, Lilla Kotten och Mamma Mu)
Gnatto Pakpak av Bondestam & Parland (Finurlig småbarnsbok om fantasidjur)
Känner du Pippi Långstrump? (Bokapp med spel)
Android: Rabén & Sjögrens bokappar (se ovan)

Lek&lär-appar

iOS: Toca Bocas spelappar, Rabén & Sjögrens memoryappar (bla med Halvan och Mamma Mu)
Android: Rabén & Sjögrens memoryappar (se ovan)

Nyheter

Du kan läsa tidningar i webbläsaren på mobilen eller surfplattan precis som på en dator, men många tidningar och tidskrifter har gjort appar som är anpassade för mobiler och surfplattor. Hur mycket innehåll som är gratis varierar.
iOS: DN, SvD, New York TimesAftonbladet
Android: DN,  SvD, New York Times, Aftonbladet

Det finns också appar för att hjälpa till att sortera informationsflödet. HitPad (iOS) samlar nyheter, videor och bilder om olika ämnen. För att läsa RSS-flöden kan till exempel Feedly (iOS, Android) användas.

Sociala appar

iOS: Facebook, Twitter, Foursquare
Android: Facebook, TwitterFoursquare
Det finns även en mängd appar som kombinerar de olika sociala nätverken till ett flöde, tex Tweetdeck

Databaser

IMDB (Internet Movie Database) Finns både för Android
och för iOS

Egna e-böcker

Med appen Bookcreator kan du snabbt och enkelt göra egna e-böcker i Epubformat. Finns bara för iOS.

Övrigt

Stockholms stads egen app Upptäck Stockholm med tips på badplatser, bibliotek, museer och naturområden (iOS, Android). Axiell My Library (iOS, Android) är grannkommunernas motsvarighet till vår mobilwebb.

New York Public Library har gjort en app om världsutställningen i New York 1939 med massor av dokument, berättelser och bilder som heter NYPL Biblion: World’s Fair (iOS).

QR-koder

Allt oftare börjar vi se att QR-koder används istället för att skriva ut länkadresser. På flera av bibliotekets affischer syns de. Man använder exempelvis appen BeeTagg (iOS) eller QRdroid (Android) för att läsa koden med hjälp av kameran på mobilen/surfplattan och öppna länken. Man kan även generera nya QR-koder med hjälp av de här apparna.

QR-kod

Läs mer om appar

Tips på barnboksappar från Barnens bibliotek.

Logopeden i skolan är en blogg där logoped Johanna Kristensson recenserar och tipsar om bra appar, särskilt för unga med läs- och skrivsvårigheter.

Lustfyllt lärande med Ipads i förskola och skola är en blogg där pedagoger i Nacka kommun berättar om  vilka appar de jobbar i sina barngrupper

Pappas appar en bra blogg om du vill läsa mer om appar för barn (främst iPad, men även en del för iPhone och Android).

Skoldroid en sida på Facebook om Androidappar som är användbara inom skolan.

5 kommentarer till Appar

 1. Pingback: Ny sida om Google+ och fler apptips |

 2. Camilla Wisaeus skriver:

  Testade appen Daisy Reader med strömmande talböcker från TPB. Den är mycket användarvänlig – tryck på önskad bok i katalogen och uppläsning startar.
  Minus: det går inte att reglera uppläsningshastigheten.

  • Susy Mellström skriver:

   Det går att justera hastigheten när man är i offline-läge.
   Man kan välja mellan:
   Snabb hastighet
   Normal hastighet
   Långsam hastighet

 3. Camilla Wisaeus skriver:

  Men då måste man ladda ner boken först. Fördelen med appen är att det är så enkelt – med ett klick kan man lyssna direkt på en uppläsning.

 4. David skriver:

  Hej! Jag passar på och tipsar om min app Tinydudes. En ljud-barnboksapp som passar bra för barn mellan 1 och 6 år.

  Appen finns här:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=se.onemuppet.android
  https://play.google.com/store/apps/details?id=se.onemuppet.tinydudeslight

  Mvh
  David

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>