Elib

E-böcker

Stockholms stadsbibliotek lånar ut e-böcker på svenska från Elib, samt ett fåtal på danska. Det finns främst skönlitteratur, men även en del facklitteratur. Vi har 5657 e-böcker (2013-03-04). Sedan 2010 kommer en stor del av förlagens utgivning av svensk litteratur som e-böcker, men inte så många översättningar. Tidigare var det betydligt färre nya titlar.

Varje lån gäller i 28 dagar. Vi tillåter 5 lån av Elibs e-böcker eller ljudböcker under en sjudagars period. Därefter går det att låna nya.

För att låna e-böcker inom tjänsten använd använd dessa lånekortsnummer.

Ljudböcker

Från Elib får vi också ljudböcker som man kan lyssna på i enkel ljudspelare i datorer, men inte i mobiler. Du behöver ha programmet Flash installerat, version nio eller senare. Ljudboksläsaren fungerar på Mac och på PC. Vi har 1052 ljudböcker från Elib (2013-03-04).

Ljudboksläsaren är enkel att använda. Den öppnas automatiskt när du lånar en ljudbok och du behöver inte ladda ner en särskild programvara. Ljudboksläsaren kommer ihåg din position i boken och den ljudvolym du ställt in från ett lyssningstillfälle till ett annat. När du vill lyssna nästa gång hittar du dina lånade ljudböcker under ”Mina e-lån” på biblioteket.se.

Biblioteket.se E-böcker så funkar det

Ebook terms for newbies

Uppgift

 1. Använd Expertsök i Book-it för att leta fram e-medier från förlaget Studentlitteratur. Hur många träffar får du?
 2. Gör samma sökning på biblioteket.se.

8 kommentarer till Elib

 1. Maria Bylund skriver:

  Skilde på 1 eller 2 träffar beroende på om man sökte på e-media eller e-bok. Man blir lite nyfiken på vilka man inte fick med på nya webben.

  • Maria Afzelius skriver:

   Jag fick en mindre på nya webben. Jag undrar varför jag inte fick samma reslutat.

   • Anna Lindqvist skriver:

    Skillnaderna beror på att den nya webben ännu inte har en fullständigt indexerad katalog – så länge man håller på att jobba med betawebben så kan sökresultaten komma att bli något annorlunda.

 2. maria skriver:

  hej!
  då jag går in på e-libs sida (via vår ”gamla” webb) så ligger titeln ”otrohetsbibeln” som nummer ett på topplistan. nummer två heter ”pistolen mot tinningen”. det går fint att ladda ner dem via hemsidan, men när jag söker efter samma titlar på mobilwebben får jag inga träffar! vad beror det på? de finns ju bevisligen i ssb:s e-bokbestånd… vad har jag missat?

  • Anna Lindqvist skriver:

   Listan till höger på Elibs sida är alldeles nya titlar och det kan ta en liten tid innan de indexerats i vår katalog – därför är de inte sökbara. Det är så klart inte meningen att det ska vara ett tidsglapp och det ska enligt VE vara åtgärdat när beta.biblioteket.se går i skarp drift nästa vecka

 3. Caroline Karlsson skriver:

  Kan man inte söka e-böcker med hjälp av lr/ob på nya biblioteket.se?

 4. Elisabet Fornell skriver:

  Officiellt ska man inte kunna lyssna på e-ljudböcker på iPad eller iPhone eftersom förlagen har bestämt detta. Men man kan kringgå det genom att ladda ner program för flashhantering, läs mer på Logopeden i skolan http://korta.nu/sq6l0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>